Boktips: Lorange- ett vildmarksöde

lorange_fluga_i_vildmarkMånga av oss sportfiskare känner till vildmarksmannen Carsten Lorange och hans tragiska livsöde. Lorange bodde på sin tid i Lidingö och stod som forskare i telefonkatalogen. Jag har i min bokhylla två exemplar av Loranges enda bok, den numera klassiska dokumentären ”Fluga i vildmark.” Boken gavs ut 1959 på Saxon och Lindströms förlag. Får ni någon gång tag på ett exemplar så köp den direkt.
Handlingen i den boken är uppbyggd kring tre kapitel; Lainioälvens källflöden, Gievednejokka och Laisälven.  För mig är kapitlet om Lainioälverns källflöden naturligtvis det mest intressanta, eftersom det handlar om Sandåslandet norr om Kiruna, med ihågkomna vatten som Tavvaätno, Kiepanjokk, Korvijokk, Harrejokk, Råstoätno med flera digniteter. På de trakterna har jag fiskat sedan 1971 och har så till vida vandrat i Loranges fotspår.
Två år efter bokens utgivning försvann han spårlöst. Interpol kopplades in. Av en slump hittades han död i sitt tält efter jokken Pöyrisjoki i den norra delen av Finland. Där skapades också myten om Loranges äventyr och tragiska död.
Jag har fiskat i Pöyrisjoki och stod en afton tillsammans med kompisen Jocke från Luleå på dödsplatsen, detta i juli månad 1999. Det var riktigt tungt.
I dagarna kommer äntligen en synnerligen önskad bok ut på marknaden. Det är Lidingöbon och vildmarksfiskaren Owe Landström som har tagit sig an Loranges öde, detta i boken Där fiskestigen slutar -Carsten Lorange – ett vildmarksöde.  Jag har alldeles nyss läst boken och jag är fortfarande matt i hela kroppen.  Mer vill jag inte avslöja.
Owe Lundströms bok, med en fantastisk research, är högst efterlängtad och kommer inte att lämna något oberörd. Ett måste i alla fiskares bokhylla!
Författare: Owe Lundström.
Format: 121 sidor, illustrerad.
Kategori: Fiske.
Förlag: Bokförlaget Settern.
Utgivning: 21 mars 2014.
Beställning: www.settern.se

Annons
AKTUELLT

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!