Annons
Annons

Dioxiner i lax – en giftig fråga

Annons
Dioxiner ansamlas i kroppen under många år och kan utlösa cancer eller reproduktionsstörningar. (Foto: Alpha/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0)

Dioxiner ansamlas i kroppen under många år och kan utlösa cancer eller reproduktionsstörningar. (Foto: Alpha/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0)

Enligt IVL Svenska Miljöinstitutet begränsar de nuvarande kostråden för konsumtion av fet fisk från Östersjön möjligheterna till försäljning av framförallt lax och strömming. Livsmedelsverket ser dock inte rekommendationerna som en begränsning – utan ett kostråd för att värna om folkhälsan.
IVL Svenska Miljöinstitutet ägs av en stiftelse och beskriver sig som ett institut för tillämpad miljöforskning och konsultverksamhet. Nu har man på uppdrag av yrkesfiskare från Norrlandslänen startat ett projekt med syfte att ”optimera fiske och beredning så att innehållet av bland annat dioxiner i fisken minimeras”. Inom projektet genomförs även en kritisk granskning av den vetenskapliga grunden för dagens kostråd.
Fiskejournalen kontaktade Livsmedelsverket och de ser inget problem med ny forskning i ämnet – men säger att de skulle bli förvånade om resultatet visar annat än det som de själva har redovisat.
– Riskvärderingarna kring dioxin, kostråden och gränsvärdet är väldigt omfattande och granskat av oberoende forskare och experter, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Rensa bort dioxin?
IVL Svenska Miljöinstitutets forskning kommer att titta på hur fetthalten påverkar fiskens dioxininnehåll och hur denna varierar, dels mellan olika vävnader i fisken, dels mellan olika regioner och mellan olika årstider. 
Ankarberg är dock en aning skeptisk till nyttan med denna undersökning.
– Om man avser att skära bort de fettrika och dioxinrika delarna i fisken så tar man också bort de potentiellt nyttiga. Problemet kvarstår hur man än vänder och vrider på fisken.

Högvärdig födoresurs
Magnus Karlsson är forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet och han poängterar de hälsomässiga fördelarna med att äta fet fisk.
– Om det går att finna fiske- och beredningsmetoder som minskar innehållet av dioxiner och andra föroreningar i lax och strömming bör vi givetvis göra vårt yttersta för att klarlägga.
Han påpekar även att halterna av de ämnen vi känner som miljögifter minskat i fisken sett över tid.

FAKTA dioxin:
– Dioxin är ett av de starkaste gifterna man känner till.
– Bildas som biprodukt vid många kemiska processer. Bland annat vid förbränning av plast. Det finns ingen avsiktlig framställning av dioxiner.
– Användes av USA under Vietnamkriget för att få bort lövverket där man misstänkte att Vietcong gömde sig, då under namnet ”Agent Orange”. Efter kriget har väldigt många soldater på båda sidorna som blivit utsatta för agent orange blivit sjuka i olika sorters cancer.
– Lagras i kroppsfett.
– Cancerframkallande och kan ge leverskador.
– Drabbar i hög grad avkomma och forskning har visat att det kan ge upphov till försämrat korttidsminne hos spädbarn.
– Hormonstörande och reproduktionsstörande

Läs på Livsmedelsverkets sajt, klicka här. Riskvärderingsrapporterna som ligger till grund för råden hittar du i högerspalten under rubriken ”Fördjupad information”.
Läs även tidigare notiser om dioxin.
Morgan Fihn

LÄS OCKSÅ

Annons
24 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Vilket slöseri med resurser detta låter som. Vem vill äta dioxinhaltig fisk som ”renats”? Vem litar på att köttet är dioxinfritt och massa av fisken kommer ju gå till spillo, Nej…fiske förbud på dioxin fisk är det som gäller.

 • Inga problem Kalle. Bara att ringa jävmannen, han fixar nog fram en föreskrift med fiskeförbud för Svenska yrkesfisket medan Ester, Ryssar, Danskar, sportfiskare och fritidsfiskare mumsar på.

 • Angående förslaget att skära bort dioxinrika delar av laxen och havsöringen. Det verkar vara lika genomtänkt som att frysa kvicksilverförgiftad gädda stående med stjärten nedåt. Kvicksilvret sjunker när det blir kallt och se´n är det bara att hugga av rumpan och giftet är borta ur fisken.

 • Sluta nu Jonas. Jävmannen endast gjort sakliga beslut. HoV älskar det småskaliga fisket och endast lax innehåller dioxin.

  Nej förmodligen slutar det så här. Några få gigantiska trålare får resursen till havs. Sportfiskarna får älvarna och sälen resten. Säldrottningen, tjänstemännen, MSC åker därefter på jordenruntresa för att undervisa..

 • Du kanske ska börja lobba i arbetslöshetsfrågor inför valet då istället för fiskerifrågor!

 • Hade haft huvudet på skaft, så kanske du insett att det är just det jag gör.

 • Tja, syftade mer på åtgärder för att dämpa fallet istället för att få dingla kvar på en tråd bara för en liten extra stund.

 • Jaha. Amsåtgärder.

  OK. Vad sägs om att anställa mer jävmän? En gäng misshandlade och uppeldade yrkesfiskare kan hitta på lagar som förbjuder sportfiske? Så udda blir jämt? Många papper blir skrivna och många blir lidande. Helt enkelt ett modernt jobb.

  Annars finns ju det självklara, och mycket viktiga, jobbet som sälkammare.

 • :D Ja, du är ju redan säl-matematiker så med lite praktisk träning bara skulle det kanske passa.

 • Dessa jävmän till avdankade yrkesfiskare, var redan anställda för x antal år sedan på det gamla fiskeriverket och se hur väl de tog hand om resursen vi hade till havs. Hushållning och hållbart fiske var inget de var intresserade av. Så de lär knappast bli aktuella för annat än graven i framtiden.

 • Uppenbarligen gör ju den nuvarande jävmannen samma fel som förr då. Enda skillnaden är ju att nu är det sportfiskare som svinar sig.

  Med det kan ju ganska snabbt konstatera att även om man byter namn på en gris, så är den fortfarande ett gris. Svinet kan säkert förklara mer ingående.

 • Den dåvarande jävmannen såg inte i första hand till att det småskaliga yrkesfisket utmed kusterna skulle överleva. Då var det det storskaliga trålfisket som stod för all lobbyverksamhet, sportfiskarna bjöds inte ens in till konferenserna. Så fort fiskeriverket började dra åt snaran i början av 2000-talet så blev det storbråk mellan den falangen…

 • …av yrkesfiskare som tjänade de stora pengarna på fisket ute till havs….men man hörde aldrig att den falangen som du representerar, dvs de som lever på det småskaliga kustnära fisket , gick emot och protesterade mot det storskaliga trålfisket?? när det väl blev för lite fisk så drog de största trålarna ner till Afrikas kust istället…

 • bråket mellan trålarna och fiskeriverket var väl ganska signifikativt för att trålarna ansåg sig ha ensamrätt på resursen till havs. När de väl lämnade östesjön pga att tillgången på fisk var för dålig, så skrattade dom nog mer eller mindre åt oss sportfiskare och åt de som representerades av det småskaliga fisket. Har ju gjorts vissa uttalanden..

 • från en viss västkusttrålarkapten, som bara lös av egoism och ignorans för andra inom samma yrkesgren.

 • Markus, kanske skall du leva i nuet, istället för att gotta dig åt gamla fabler.

  Tex, vart siken tagit vägen i Götaälv? Eller varför abborrbeståndet i vallgraven har havererat? Eller varför jag kan se sportfiskare fiska ål vid fiskhamnen? Osv.

  Detta är frågor som ligger rakt under ditt ansvarsområde, inte att berätta sagor från förr. Att …

 • jävmannen har grisat sig är uppenbart. Men framför allt så belyser det problembilden med dagens sportfiskeverk.

 • Nu är det faktiskt förbjudet att fiska ål och ta upp ål, det är endast yrkesfiskare som får göra det, och jag är väl medveten om att det finns rötägg bland sk sportfiskare som förbiser regler. Men jag tycker def inte du har grund för att påstå att alla gör det….och det finns ju bevisligen de som förbiser regler när det gäller exportförbudet också

 • …bland yrkesfiskarna. Så där finns rötägg där också…och jag lever i nuet och i min värld så satsar man på den verksamhet som ger mest tillbaka till samhället. I dagsläget så omsätter fisketurismen betydligt mer än yrkesfisket. Men jag vill återupprepa att HAVs uppgift är inte att gynna ena eller andra gruppen utan att förvalta fiskebestånden.

 • Absolut, Hav:s uppgift är inte att gynna en grupp emot en annan.

  Men i verkligheten har det ytterst lite förankring.

Annons
AKTUELLT

Brutala tjuvfiskare lämnar stora blodpölar efter sig

På morgnarna hittas stora blodpölar som vittnar om tjuvfisket i Dalälven i Älvkarlebytrakten. Det berättar Janne Olsson vid föreningen Älvkarleby sportfiske för SVT Uppsala. – Det har blivit mycket värre de senaste två åren. Det är snarlikt på katastrof, säger Janne Olsson till SVT. Problemet är, enligt artikeln, störst under juli, augusti och september och

Ny interaktiv sportfiskeblogg

Fiskejournalens medarbetare Joakim Åberg bjuder på fisketips, gör-det-själv och stora fiskar i bloggen Gifflar & Gummi. Fiskejournalen har sedan starten 1974 varit övertygad om att man som sportfiskare hela tiden vill lära sig mer ämnet, dels för att vidga hobbyn i sig men även för att komma närmare drömfångsten. Bloggen Gifflar & Gummi går helt

Ny film visar läget i Hanöbukten: ”Är en katastrof”

Hanöbukten mår mycket dåligt och föroreningar spys ut i vattnet. Nu visar en ny film exakt hur illa det ser ut – under ytan. Det är föreningen Swedish cost and sea center (SCSC) som har dykt ner och filmat bottnen på Hanöbukten, en del av Östersjön utanför Skånes östkust och Blekinges sydkust. Och det är

Galna nyheten skickar betet en halv kilometer

Snart kommer du kunna skicka iväg dit bete nästan en halv kilometer – bara genom att trycka på en knapp. ”The Casting Drone” är en av årets absolut galnaste fiskenyheter. Det är företaget Fitch som efter två år av utveckling snart kommer ut med sin nya fiskedrönare. Den kommer kunna flyga iväg betet upp till

Nybliven fiskefantast i Hundraklubben

Christina Hjort är en glad fiskeamatör.  I oktober ordnade hon nytt personbästa på gädda ett par gånger om och hon kunde anmäla tre gäddor över 100 centimeter till Hundraklubben. Christina från Skellefteå beskriver sig själv som en väldigt glad fiskeamatör, som vanligtvis gärna följer med sin kompis ut på en och annan fisketur. Det började

Fisketjänsten drar in en miljon i månaden

Det svenska företaget Fishbrain har kommit igång och omsätter nu en miljon i månaden. Det rapporterar Dagens industri. Företaget startades 2013 och erbjuder en premiumtjänst – för sex dollar, alltså ungefär 50 kronor, i månaden – som ska kunna ge en prognos om när på dagen man ska fiska för att fånga en specifik art,

Laxsmugglingsdom överklagas – åklagaren yrkar på fängelse

Tingsrättens friande dom i laxsmugglingsfallet i Blekinge överklagas och kammaråklagare Ingvar Wennersten yrkar återigen på långa fängelsestraff och dryga böter. Det rapporterar SVT Blekinge. Den tidigare ordföranden och en anställd vid den, numera nedlagda, Blekingefiskarnas Centralförening skulle, enligt åtalet, ha sålt giftig Östersjölax till Frankrike under en lång tid. Men de båda friades från misstanken

Big Fish Man till Fiskekryssningen

Jakub Vagner eller ”Big Fish Man” som han kallas i sin TV-serie på Discovery , kommer till Sverige i februari. Han ska vara med på Fiskekryssningen där Martin Falklind kommer att intervjua honom om hans äventyr. Det här är intervjun du inte får missa, när vår Svenska fiskeäventyrare Martin Falklind ska djupintervjua Jakub Vagner ombord på

Kolla in de nya JIGSkinzen

Nu kommer Cwc med ny, spännande produkt. Det är BFT JIGSkinz som ska ge dina söndertuggade beten en ny finish. Skinnen som du själv trär på betena kommer i fyra olika utförande: gädda, abborre, mört och strömming och varje utförande finns i tre olika storlekar. ”Klipp till BFT JIGSkinz i rätt längd. Trä det över

Maximera fiskeåret 2016 – så får du flest dagar vid vattnet

Vi har synat kalendern och hittat de bästa sätten att maximera din fisketid med att ta så få semesterdagar som möjligt. Långfredagen infaller på fredagen den 25 mars. Även Annandag påsk, den 28 mars är röd, och infaller alltså på måndagen som följer. Långhelgen är redan där 4 dagar lång, men tar du ut 4

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons