DNA räddning för fjordtorsken

Underbar som både sportfisk och matfisk. Kommer torsken tillbaka kommer den att berika vårt kustfiske på ett fantastiskt sätt. (Foto: Anders Nicander)

Kartläggning av torskens DNA som gjorts av forskare i Norge kan kanske ligga till grund för nyintroduktion av torsk i Bohusläns fjordar. Med rätt genetisk kod kan man kanske få fram torskar som trivs i fjordarnas lite sötare vatten och som inte vandrar ut till havs när den blir stor.
Det är tidningen Bohuslänningen som berättar om denna strimma av hopp för den en gång så talrika fjordtorsken. Med rätt kunskaper om vilka genetiska egenskaper torskarna behöver finns det en möjlighet att vi kan få torsken tillbaka. Tidigare har man planerat att ta ett antal torskar från Gullmarsfjorden och flytta dem till andra fjordar. Tillgången på torsk i Gullmarsfjorden har dock visat sig alldeles för liten. Nu hoppas man på att kunna ta torsk från någon sydnorsk fjord eller från Öresund.
Efter åratal av urskiljningslöst överfiske är torsken i dag i stort sett helt borta längs Västkusten. Detta till skillnad från i Öresund där torskbeståndet alltjämt är gott. I Öresund lyser trålarna med sin frånvaro. Bohuslänningen hävdar att de lärde tvistar om att avsaknaden av trålare är förklaringen till att Öresundstorsken lever och frodas. De lärda som skulle påstå att det inte handlar om trålarna finns nog inte. Däremot finns det fortfarande representanter för yrkesfiskets organisationer som hårdnackat förnekar en uppenbar verklighet. Men de kan väl knappast kallas lärda.
Du läser Bohuslänningens artikel här
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!