Drömgädda från Glomma

Famnen full. Sondre med sin praktfulla isgädda på nästan 15 kilo. Foto: Sondre Breian

Sondre Breian har ismetat mycket i den norska finnskogen och under en tur till Glomma blev det riktig jackpot!

Ismete är inte bara stort i Sverige. I vårt västra grannland metas det för fullt och Sondre Breian har hjälpt guideföretaget Explore Finnskogen att kartlägga särskilt heta platser. Ett intressant vatten är Glomma, där flera fina gäddor har fångats från isen.
Därför var hoppet stort när Sondre och hans vänner riggade sina spön på en välprövad plats. Plötsligt får Sondre ett kraftigt hugg.

”När vi såg den insåg vi att huvudet knappt skulle rymmas i hålet”

– Kampen inleddes lugnt, men efter ett par minuter stack gäddan iväg i flera långa rusningar. När vi såg den insåg vi att huvudet knappt skulle rymmas i hålet, som var 200 millimeter brett. Men till slut gick det och så fort huvudet kom upp gick resten av landningen bra. På mattan kunde vi mäta fisken till 123 centimeter och vågen visade 14,96 kilo. Efter ett par snabba bilder släpptes fisken tillbaka och det var härligt att se hur den majestätiskt gav sig av med några kraftiga stjärtslag, säger Sondre.

Foto: Sondre Breian

Vi tackar för rapporten och gratulerar till en fantastisk fisk!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Skånsk skola utbildar sportfiskeguider

Det nappade inget vidare, men stämningen var ändå på topp när Esbjörn Möllerström och hans elever på Önnestadsgymnasiet pimplade abborre och tränade issäkerhet. – Det är en riktigt bra utbildning. För mig som älskar fiske passar den perfekt, berättar förstaårseleven Albin Rosdahl.

Rönne å kan bli eldorado för laxfiskare

Planer finns på att göra Eslöv till ett laxfiskecenter av rang, i likhet med Mörrum som i dag lockar turister från när och fjärran. Ett stort steg på vägen vore att riva de kraftverk som blockerar för laxen i Rönne å.

Film om Råneälvens lax och förvaltning

Har du en kvart till övers och vill bli lite bättre humör? I så fall kan vi varmt rekommendera att du kikar på Johan Granstrands nysläppta film om Råneälven. Filmen ger en beskrivning av hur modiga människor hindrade att älven byggdes ut på 1970-talet – och hur det har lett till att sportfiskare idag kan

Historiska jättegäddor på Sportfiskemässan

Sportfiskarnas Oscar Trowald har skrivit en lång rad historiska artiklar med fokus på svenska storgäddor. Under Sportfiskemässan berättar han om de senaste 40 årens allra största svenska sportfiskade gäddor – om unika fångstvatten, ögonblicken, fångstmännen, metoderna, rekorden och kontroverserna.

Kinnekulleträffen blir helt smoltkompenserad

Den anrika trollingtävlingen Kinnekulleträffen arrangeras i år för 26:e året i rad. Unikt för årets tävling är att den blir smoltkompenserad fullt ut, tack vare ett bidrag på 118 000 kronor från Sparbanksstiftelsen Skaraborg.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!