Dubbla kustlaxar på fluga!

En vacker laxhanne på väg mot lek. Efter den stentuffa fighten släpptes fisken fri. Foto: Tobias Mattsson

Den duktige flugfiskaren Tobias Mattsson har i flera år riktat sitt höstfiske efter lax på västkusten. Ett omöjligt uppdrag kan tyckas, men skam den som ger sig och i lördags kom belöningen. På säsongens sista dag lyckades han landa två fina laxar, varav den största vägde en bit över fem kilo.

Laxar som patrullerar längs västkusten på väg upp mot sina strömmande lekvatten är sällan på hugget. Annat lockar mer än mat och endast sporadiska laxar fångas. Därför kan det tyckas märkligt att Tobias varje sensommar valt att rikta omkring 10-15 pass efter dessa svårtrugade fiskar.

Det blev mycket ”trial and error” i början…

– Det började med att jag riktade spinnfiske efter lax 2011. Det tog fjorton försök innan den första fisken kunde landas, en hona på 92 centimeter. Året efter började jag flugfiska och 2013 ville jag försöka fånga en kustlax på fluga. Det blev mycket ”trial and error” i början, men så småningom kom huggen lite tätare och varje säsong lyckades jag kroka minst en fisk. Jag väljer stora och färgrika flugor som retar laxen. Det har fungerat bäst för mig och huggen blir ofta rätt dramatiska, berättar han.

Så blev det även i lördags, och den största av de två laxarna – som vägde över fem kilo – bjöd på en riktig holmgång.

”Det var omöjligt att hinna veva in i samma tempo så jag handdrog linan så fort jag kunde för att hålla den spänd. Sen stack fisken vänster och drog på ett saltomortalhopp till!”

– Den var urstark! Direkt efter hugget hoppade den nog en och en halv meter innan den stack den iväg i en 60 meter lång rusning. Jag fick verkligen pressa och klickade upp två steg till på bromsen för att få stopp på fisken. När det lyckades så vände den blixtsnabbt och gav sig in mot mig i istället. Det var omöjligt att hinna veva in i samma tempo så jag handdrog linan så fort jag kunde för att hålla den spänd. Sen stack fisken vänster och drog på ett saltomortalhopp till! Jag var smått förvirrad när min fluglina fortfarande pekade rakt ut. Efter en stunds dragkamp med ett gäng kortare rusningar kunde den till slut landas, berättar Tobias.

Att han plötsligt lyckades fånga två laxar på samma pass har han svårt att förklara. Men Tobias tror att vädret kan ha spelat en viktig roll.

– I år har det varit kallare i vattnet vilket säkert kan ha bidragit. Det är alltid svårt att veta varför huggen kommer och  just nu gläder jag mig bara. Havsöringen kallas ju ibland för ”de tusen kastens fisk”. I så fall borde kustlaxen vara ”de tiotusen kastens fisk, skrattar han.

Den mindre av de två laxarna var även den en utmärkt sportfisk. Foto: Tobias Mattsson

Vi säger stort grattis till den osannolika bedriften! Och till det stora tålamodet!

Vill du veta mer om Tobias flugfiske? I så fall kan vi rekommendera vårens tekniknotis om havsöring på västkusten. Kanske kan det i framtiden även bli lite tips om hans fiske efter kustlax? Efter lördagens dubbla triumfer lär intresset vara stort!

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

Lax undgår könsmognad

Genom genetiska ingrepp har norska forskare hindrat lax från att utveckla könsceller. I ett uppföljande försök har samma forskarteam nu sett att inga av dessa laxar utvecklar könsmognad, trots manipulering med ljus och temperatur. Resultatet välkomnas, då målet är att få odlad lax att undgå könsmognad.  

Sportfiskare rapporterar om fiskars hälsa

Har du sett sjuk, skadad eller död fisk under årets fiskepass? I så fall vill Statens veterinärmedicinska anstalt att du rapporterar dina iakttagelser. Sportfiskare kan på så sätt bidra med värdefull information när fiskarnas hälsa nu kartläggs.

Mängder av spökredskap uppfiskade i Norge

Nyligen avslutades en lyckad expedition, som syftade till att befria det norska kustvattnet från förlorade fiskeredskap. Insatsen resulterade bland annat i att 850 nät och 150 krabbtinor kunde plockas upp.

SM i gädda avgjordes i tät slutstrid

I dag gjorde tio team upp om den åtråvärda segern i SM i gädda – Catch with Care Sportfishing Masters 2017. Tävlingen avgjordes i Nyköpings skärgård och den direktsända kampen blev en nervpirrande holmgång. Eftermiddagens slutspurt blev avgörande och när båtarna vände hem hade team Jiggar.nu lyckats allra bäst.

Fusk med svensksåld tonfisk

Stockholms miljöförvaltning har avslöjat att butiker sålt tonfisk som behandlats för att se rödare och färskare ut. Att äta för gammal tonfisk kan ge histaminförgiftning – något som kan vara mycket allvarligt.

Rafflande slutspurt i SM i gädda

Många av Sveriges duktigaste gäddfiskare har under året kämpat om en exklusiv finalplats i SM i gädda – Catch with Care Sportfish Masters. I helgen avgörs tävlingen under festliga former i Nyköping. I morgon ska de tio högst placerade teamen från de första två finaldagarna göra upp om den åtråvärda titeln. För alla som inte kan följa

ICE HELIX – Humminbirds satsning på isfiske

Teknikföretaget Humminbird har nyligen släppt två ekolod lagom till vinterns stundande ispass. ICE HELIX-serien är fulladdad med nyutvecklad teknik som säkert kan falla många isfiskare i smaken.

Fiskade tillsammans med 3-åring – fick monstergädda

Att fånga en av årets största gäddor är en dröm för många. Och att få uppleva det tillsammans med sin treårige son – som dessutom håvar fisken – gör ju inte saken sämre. Här kommer Christoffer Svenssons egen berättelse om gårdagens oförglömliga drömfiske på Vänern!

Deppiga fiskar kan ge nya läkemedel

Depression drabbar många djurgrupper – och fiskar är inget undantag. Amerikanska forskare är nu i full gång med att studera deprimerade zebrafiskar i hopp om att kunna utveckla antidepressiva läkemedel.
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!