Dubbla kustlaxar på fluga!

En vacker laxhanne på väg mot lek. Efter den stentuffa fighten släpptes fisken fri. Foto: Tobias Mattsson

Den duktige flugfiskaren Tobias Mattsson har i flera år riktat sitt höstfiske efter lax på västkusten. Ett omöjligt uppdrag kan tyckas, men skam den som ger sig och i lördags kom belöningen. På säsongens sista dag lyckades han landa två fina laxar, varav den största vägde en bit över fem kilo.

Laxar som patrullerar längs västkusten på väg upp mot sina strömmande lekvatten är sällan på hugget. Annat lockar mer än mat och endast sporadiska laxar fångas. Därför kan det tyckas märkligt att Tobias varje sensommar valt att rikta omkring 10-15 pass efter dessa svårtrugade fiskar.

Det blev mycket ”trial and error” i början…

– Det började med att jag riktade spinnfiske efter lax 2011. Det tog fjorton försök innan den första fisken kunde landas, en hona på 92 centimeter. Året efter började jag flugfiska och 2013 ville jag försöka fånga en kustlax på fluga. Det blev mycket ”trial and error” i början, men så småningom kom huggen lite tätare och varje säsong lyckades jag kroka minst en fisk. Jag väljer stora och färgrika flugor som retar laxen. Det har fungerat bäst för mig och huggen blir ofta rätt dramatiska, berättar han.

Så blev det även i lördags, och den största av de två laxarna – som vägde över fem kilo – bjöd på en riktig holmgång.

”Det var omöjligt att hinna veva in i samma tempo så jag handdrog linan så fort jag kunde för att hålla den spänd. Sen stack fisken vänster och drog på ett saltomortalhopp till!”

– Den var urstark! Direkt efter hugget hoppade den nog en och en halv meter innan den stack den iväg i en 60 meter lång rusning. Jag fick verkligen pressa och klickade upp två steg till på bromsen för att få stopp på fisken. När det lyckades så vände den blixtsnabbt och gav sig in mot mig i istället. Det var omöjligt att hinna veva in i samma tempo så jag handdrog linan så fort jag kunde för att hålla den spänd. Sen stack fisken vänster och drog på ett saltomortalhopp till! Jag var smått förvirrad när min fluglina fortfarande pekade rakt ut. Efter en stunds dragkamp med ett gäng kortare rusningar kunde den till slut landas, berättar Tobias.

Att han plötsligt lyckades fånga två laxar på samma pass har han svårt att förklara. Men Tobias tror att vädret kan ha spelat en viktig roll.

– I år har det varit kallare i vattnet vilket säkert kan ha bidragit. Det är alltid svårt att veta varför huggen kommer och  just nu gläder jag mig bara. Havsöringen kallas ju ibland för ”de tusen kastens fisk”. I så fall borde kustlaxen vara ”de tiotusen kastens fisk, skrattar han.

Den mindre av de två laxarna var även den en utmärkt sportfisk. Foto: Tobias Mattsson

Vi säger stort grattis till den osannolika bedriften! Och till det stora tålamodet!

Vill du veta mer om Tobias flugfiske? I så fall kan vi rekommendera vårens tekniknotis om havsöring på västkusten. Kanske kan det i framtiden även bli lite tips om hans fiske efter kustlax? Efter lördagens dubbla triumfer lär intresset vara stort!

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

Meterligan 2017 avgjord – Pacholik tog tredje raka

Precis som 2015 och 2016 blev det Hampus Pacholik som skrapade ihop flest antal centimetrar i Fiskejournalens Meterligan. Meterligan deltar du automatiskt i när du fått en anmäld gädda över 100 centimeter godkänd i vår populära Hundraklubben. Hampus som mestadels befinner sig i trollingbåt, men inte heller missar tillfälle att vare sig spinnfiska eller ismeta

Forskare letar läskig mat från havet

Maskar, maneter och taggiga sjöborrar är det nog få som förknippar med en trevlig middag. Men kanske kommer dessa djur att bli vanliga på de svenska matborden. Nu har Göteborgs universitet startat projektet ”Scary Seafood” i hopp om att kunna utveckla framtidens havsmat.

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Småvar fångad i Öresund

I lördags fångade Thomas Pihl en sju centimeter lång småvar under ett torskfiske i Öresund. Arten är mycket ovanlig i området och har inte registrerats sedan 1905.

Isfiskare drunknad

En 47-årig man drunknade i lördags under ett isfiske i sjön Norrviken, norr om Stockholm.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!