Dubbla kustlaxar på fluga!

En vacker laxhanne på väg mot lek. Efter den stentuffa fighten släpptes fisken fri. Foto: Tobias Mattsson

Den duktige flugfiskaren Tobias Mattsson har i flera år riktat sitt höstfiske efter lax på västkusten. Ett omöjligt uppdrag kan tyckas, men skam den som ger sig och i lördags kom belöningen. På säsongens sista dag lyckades han landa två fina laxar, varav den största vägde en bit över fem kilo.

Laxar som patrullerar längs västkusten på väg upp mot sina strömmande lekvatten är sällan på hugget. Annat lockar mer än mat och endast sporadiska laxar fångas. Därför kan det tyckas märkligt att Tobias varje sensommar valt att rikta omkring 10-15 pass efter dessa svårtrugade fiskar.

Det blev mycket ”trial and error” i början…

– Det började med att jag riktade spinnfiske efter lax 2011. Det tog fjorton försök innan den första fisken kunde landas, en hona på 92 centimeter. Året efter började jag flugfiska och 2013 ville jag försöka fånga en kustlax på fluga. Det blev mycket ”trial and error” i början, men så småningom kom huggen lite tätare och varje säsong lyckades jag kroka minst en fisk. Jag väljer stora och färgrika flugor som retar laxen. Det har fungerat bäst för mig och huggen blir ofta rätt dramatiska, berättar han.

Så blev det även i lördags, och den största av de två laxarna – som vägde över fem kilo – bjöd på en riktig holmgång.

”Det var omöjligt att hinna veva in i samma tempo så jag handdrog linan så fort jag kunde för att hålla den spänd. Sen stack fisken vänster och drog på ett saltomortalhopp till!”

– Den var urstark! Direkt efter hugget hoppade den nog en och en halv meter innan den stack den iväg i en 60 meter lång rusning. Jag fick verkligen pressa och klickade upp två steg till på bromsen för att få stopp på fisken. När det lyckades så vände den blixtsnabbt och gav sig in mot mig i istället. Det var omöjligt att hinna veva in i samma tempo så jag handdrog linan så fort jag kunde för att hålla den spänd. Sen stack fisken vänster och drog på ett saltomortalhopp till! Jag var smått förvirrad när min fluglina fortfarande pekade rakt ut. Efter en stunds dragkamp med ett gäng kortare rusningar kunde den till slut landas, berättar Tobias.

Att han plötsligt lyckades fånga två laxar på samma pass har han svårt att förklara. Men Tobias tror att vädret kan ha spelat en viktig roll.

– I år har det varit kallare i vattnet vilket säkert kan ha bidragit. Det är alltid svårt att veta varför huggen kommer och  just nu gläder jag mig bara. Havsöringen kallas ju ibland för ”de tusen kastens fisk”. I så fall borde kustlaxen vara ”de tiotusen kastens fisk, skrattar han.

Den mindre av de två laxarna var även den en utmärkt sportfisk. Foto: Tobias Mattsson

Vi säger stort grattis till den osannolika bedriften! Och till det stora tålamodet!

Vill du veta mer om Tobias flugfiske? I så fall kan vi rekommendera vårens tekniknotis om havsöring på västkusten. Kanske kan det i framtiden även bli lite tips om hans fiske efter kustlax? Efter lördagens dubbla triumfer lär intresset vara stort!

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

Satsning på rödingen i Ören

Storrödingen i sjön Ören har varit på tillbakagång och 2015 startade ett projekt i syfte att vända trenden. Avelsfiske har utförts och nu har de första odlade rödingarna satts ut.

Brutalt öringhugg bland isflaken

Plötsligt knarrade Elis Wessmarks rulle och linan sprutade ut, när han trollade efter vårgädda bland isflak i en större sjö. Men han förstod snart att den vilt kämpande fisken inte var en förleksgädda. Och mycket riktigt – efter en stenhård fajt bryts ytan av en nästan meterlång öring i toppkondition!

Megakummel överträffar världsrekordet

När Tor Jan Skeie släppte ner sin sejfilé till 250 meters djup var siktet inställt på långa. Ett kraftigt hugg och en stenhård kamp avslutades med stor förvåning, då en väldig kummel på 124 centimeter och 14,55 kilo bröt Boknafjordens yta. Vikten överträffar med god marginal det gällande världsrekordet för spöfångad kummel.

I dag firas vandrande fiskar

Fiskens behov av fria vandringsvägar i rinnande vatten har fått en egen dag – World Fish Migration Day. Den infaller i dag och uppmärksammas i både Forshaga och Uppsala.

Fästingarna är här – så undviker du bett

Äntligen har vårvärmen slagit till i stora delar av landet efter en lång och segdragen vinter. Men det är inte bara vi som välkomnar solens strålar – det gör även fästingar som nu vaknar upp och söker efter värddjur. Här kommer sex tips på hur du minskar risken att bli biten.

Så gjuter du om dina jiggar

Har dina gummibeten tappat stinget? Eller är du bara sugen på att testa något annat? Ett kul och miljövänligt alternativ till att slänga och köpa nytt är att gjuta om dina gamla trotjänare. Claes ”Svartzonker” Claessson har släppt en skön film som visar hur du gör.

Nötningstålig superlina från ABU

Fireline Ultra 8 Carrier från Berkley tar med ny framställningsteknik superlinan ännu ett steg in i framtiden. Pär Lindberg, försäljningschef på ABU Garcia berättar om den nya linan som flörtar med haspelfiskarna. Kärt barn har många namn – spunnen lina, kevlarlina, superlina, flätlina osv. Hur som helst revolutionerade linan fisket när den äntrade marknaden i

Blomander rivstartar gössäsongen

Gösnestorn Tommy Blomander gav sig nyligen ut på årets första vertikalfiske i öppet vatten. Storgösarna var på hugget och toppfisken vägde nästan tio kilo!

Anmäl dig till Sommargäddan!

Den populära teamtävlingen Sommargäddan är tillbaka och i år blir det en hel del nyheter som skruvar upp spänningen ytterligare. Prisborden är som vanligt fulla av heta prylar och slutvinnarna kammar hem en Scandica 370 ALU med en Power-pole och ett Raymarine Axiom!

Klädskolan del 2

För 15 år sedan var allt så mycket enklare. Ville du ha fiskekläder som både var vattentäta och andades så köpte du ett ställ med Gore-Tex-membran. Om du kunde nöja dig med att plaggen bara var vattentäta så köpte du ett ställ i galonväv med beläggning av PVC. Idag ser det annorlunda ut. Låt oss

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!