En fisk med sting

Resultatet av närkontakt med fjärsing

Resultatet av närkontakt med fjärsing. Foto: Mats Johansson

I Sverige finns varken skorpionfiskar eller kubmaneter, men i våra vatten simmar en fisk som kan leverera ett giftigt stick.
I höstas var Mats Johansson ute efter makrill i Göteborgs södra skärgård, då en fjärsing högg tag i häcklan. När den skulle krokas av kände Mats hur något vasst trängde in i ringfingerspetsen. Det var gifttaggen på fiskens gällock.
– Det brände till och gjorde fruktansvärt ont, säger Mats. Hans kamrat ringde sjukvårdsupplysningen, och fisket fick avbrytas för ambulanstransport till sjukhuset.
När de kom fram hade fingret svullnat upp till en storlek som tvingade läkarna att såga bort förlovningsringen. En blåsa stor som en vindruva bildades på fingertoppen, och fortfarande, ett halvår senare, har Mats ont i lederna efter sticket.

Råd i mobilen
Röda Korset har utvecklat en första hjälpen-applikation till iPhone och Android-telefoner. Den är gratis att ladda ner, och kan ge tips som är guld värda när olyckan är framme på det här sättet.
Till fjärsingstick rekommenderas hett vatten, då värme neutraliserar giftet. Kaffetermosen fungerar i brist på annat, bara man aktar sig för brännskador.
Mats Johansson fortsätter fiska, men uppmanar andra att ta det försiktigt om en fjärsing hugger på kroken.

Erik Kohlström

Annons
AKTUELLT

Jätterymning av regnbågar i Kattegatt

Omkring 20 000 regnbågar har rymt från en kustbaserad odling i Kalundborg på västra Själland. Sportfiskare oroas över att havsöringen kan ta skada och hjälps åt att fånga in rymlingarna.

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!