En härlig fiskehistoria

Olof Johansson med sitt nya alster Född fiskare. Boken ges ut av Isaberg Förlag och finns redan ute i handeln. (Foto: Morgan Fihn)

Det moderna svenska sportfisket har utvecklats från nästan ingenting till en folkrörelse under 1900-talet. Ingen kunde vara bättre skickad att skildra den utvecklingen än Olof Johansson som nu släpper boken Född fiskare.
Olof Johansson var med och startade Fiskejournalen på 1970-talet och var under många år tidningens chefredaktör. Han har en unik kunskap om svenskt sportfiskes utveckling, förvärvad vid ett skrivbord som korsades av alla nya grepp och uppfinningar inom fisket – men även när han stod utvadad i Ätran eller på gungande däck i Skagerrak.
I den spännande, tankeväckande och roliga boken låter Olof oss följa med på en härlig tur, från barndomens toppknutna mete till tunga spöböj mot laxälvens bjässar. Det är en resa som bjuder på en paradox; den rika fisktillgången har tagits ifrån oss, men sportfisket har ändå utvecklats till en folkrörelse tack vare nya metoder, nya redskap och fiske efter andra arter. Boken fungerar också som en väckarklocka:
– Den ger dagens sportfiskare och makthavare en mall för hur bra fisket kan bli igen, om vi fattar rätt beslut, säger Olof.
Svenne Andersson

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!