Annons
Annons

En seger för ålen

Annons

Fiskeriverket beslutade i dag att allt ålfiske kommer att vara förbjudet på Västkusten från och med 2012. I Östersjön och i sötvattensområdena kommer stora begränsningar att införas. Ett visst sportfiske i vissa sötvattensområden kommer att vara tillåtet.
För alla oss som i många år kämpat för att få bort ålryssjorna från Västkustvattnen är detta en stor dag. Fiskbestånden i fjordarna har kollapsat och ryssjornas bifångster har, enligt all vetenskaplig expertis, varit en av de enskilt viktigaste faktorerna. För ålen själv ser det dystert ut och det ska till lite av ett mirakel om den ska kunna överleva. Dagens beslut ger ålen en betydligt större chans även om många experter velat ha ett totalstopp för fiske efter ål. Fiskejournalen har följt förslaget och uppmanat Er läsare att svara på den remiss Fiskeriverket sänt ut. Striden har varit hård och bland annat gick Länsstyrelsen i Halland emot förslaget och även emot sina egna experter. På Länsstyrelsen i Halland har man uppenbarligen inte insett vikten av biologisk mångfald och det ansvar vi har för att lämna en levande planet till våra barn.
En stor eloge till alla er som hörsammat Fiskejournalens upprop och till de krafter på Fiskeriverket som vågat och orkat genomdriva denna mycket viktiga förändring.
Anders Nicander

Kanske finns det hopp för den utrotningshotade ålen. Dagens beslut är ett stort steg i rätt riktning. (Foto: Anders Nicander)


LÄS OCKSÅ

Annons
15 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Äntligen ett steg i rätt riktning.
  Hoppas vi kan få en lösning på ”köttkvarnarna” vattenkraften också???…

 • Seger för ålen???
  Hur kan man säga att ålen har segrat?
  Blankålen som är den ålen som vandrar till saragassohavet får fortfarande fiskas på syd och ostkusten.Fisket kan till och med ökas mot vad det är idag.Taket ligger ju på 8 ton per fiskare.Gångra det med 290 fiskare.Så stor mängd ål kan fiskas upp i svenska vatten.
  Lägg därtill all ål som fastnar i alla turbiner hos alla kraftverk.
  Plussa sen på med den ål som både säl och skarv håvar i sig.
  Krydda sen med all glasål som fiskas i Europa.
  2009 fiskades det någonstans runt 15 ton glasål.PÅ ett kilo glasål går det cirka 3000 ålar.
  Om man ska vara riktigt ärlig så är oddsen för ålen ganska små.
  Tur man inte är ål.
  Tror inte på nån seger för ålen.
  Eller har jag fel?????

 • Bra gjort.Kanske lite för sent,men skönt att slippa se skiten.

 • Hurra!!!!!! Det er bra at de stopper trålfisket, men det er fortsatt veldig små sjanser for at ålen overlever. Så vi MÅ fortsette å hjelpe ålen…

 • Jag tror inte heller på seger för ålen om man tar bort ålryssjorna från Västkusten?

  forskning som karlstads universitet gjorde för något år sedan visar att det ÄR vattenkraften som ÄR den största orsaken till ålen utrotning i Sverige.
  Anledningen är att nästan alla större älvar i Sverige är avstängda ut mot Östersjön/havet (pga vattenkraften), glasålen som simmat från Sargassohaven har därför ingen möjliget att överleva i de Svenska sötvattensystemen som de vill växa upp i(logiskt).
  och att påstå att ålryssjorna från Västkustvattnen kommer rädda ålbestånden i Sverige är nästintill oseriöst och att börja i helt fel ende..

  Det jag däremot tror kan vara en lösning är att Carlgren/miljöministern och Fredrik Reinfeldt lovade att det enligt lag måste byggas fiskvandringsvägar runt varje vattenkraftstation, för att rädda den biologiska mångfalden i våra älvar.

  http://alvraddarna.fiskejournalen.se/2010/12/19/julklappar-fran-regeringen/

 • Pandan! Läs slutet på den blogg du länkar till en gång till. Ordentligt! Det är en JULSAGA! Tyvärr.

 • Helt logiskt beslut i rådande maktstruktur bland verken. Att ens försöka fundera på att jaga främmande arter (knubbsäl i Skagerack och skarven)först, verkar verklighetsfrämmande för dem. Men däremot ta ifrån enkla människor levebrödet är inga problem. Och ge sig på kraftbolagen, de är bara att glömma. Det görs inte bland statliga verk. Sedan kan jag inte annat än gilla att ålryssjorna försvinner, men synd om människan som fiskar med dem, speciellt om det är den minsta boven.

 • Jag är nästintill övertygad om att fiskeriverket var tvungna att hitta en plan/lösning på hur ålen kan räddas, därför fick ålryssjorna skulden?
  Annars hade det varit en tydlig signal att myndigheten är för klent o svagt gentemot markägarna/kraftbolagen.
  De var helt enkelt tvungna att visa befolkningen att de fortfarande gör nytta.
  Jag menar, att det är så märkligt tyst om den sanna orsaken till ålens utrotning från fiskeriverket? Om man ex ringer upp myndigheten och talar internt om detta, så är alla berörda överens om att det är vattenkraften som är den största boven..men, inte i media? då är det ålryssjorna från Västkusten?

 • Hoppas att alla 2 miljoner sportfiskare ställer upp nästa gång vi behöer rädda fiskarter och fiskevatten.

 • jobbar i en chark där vi fortfarande säljer ål. jag skäms över att behöva sälja det. Den är ju för hvete näst intill utrotad. USCH! blocka den totalt från kvoterna!

 • Hej I vanlig ordning slår man på dom som redan ligger, ålryssjefiskaren. Att den verksamheten inte blir rumsren ser jag iof sig inte på något sätt som det minsta besvärande. MEN att man inte sätter åt vattenkraftsägarna ger EN mycket dålig eftersmak. Har själv i år sett småålars fruktlösa kamp mot en kraftverksdamm. Hopplöst försök! Man frågar sig varför förtigs detta problem trots att vattendirektivet skall införas?

 • Ja, det är märkligt att samtalen internt på alla berörda myndigheter säger att det är vattenkraften..men, inte när beslut skall fattas som kan hjälpa ål, asp, vimma, id, ål, lax, havsöring, färna, nejonögon, sik, harr, öring, röding och elritsa.

  då är det fiskeburarna på västkusten?

  vem bär det yttersta ansvaret???

 • Kan någon förklara vad som är så avskyvärt i ålfiske med ryssja?

  Är familjemedlem i en av de drabbade familjerna längs västkusten och har växt upp med ett flertal fiskemetoder. Ålfisket på västkusten är redan idag hårt begränsat och reglerat med ”typ” och minmått. Visst blir det bifångster i ryssjorna men huvuddelen av dessa överlever om redskapen sköts.

  Håller med föregående skribenter om att det är ryssj-fisket som blivit syndabocken, detta för att det är ”den lilla människan” som inte orkar kämpa i motvind.

  Med den svenskt näringsliv-regeringen vi har lär vi aldrig se några hårda krav riktade mot kraftbolagen. Trots länken ovan. Kraftbolagen stoltserar med att de ska genomföra åtgärder för att genomsläppet av ål ska öka från 10 till 40%. Resterande 60!!!!% då???

  Och när ska Fransmännen med anhang ta sitt ansvar att förbjuda glasålfiske för konsumtion. Svaret är förmodligen även det aldrig.

  Precis som tidigare nämnts så vad tror folk att ålekråka och säl äter? Sälen har i flera år varit ett gissel för fiskarna. Till en början bet sälen sönder redskapen så att fångsten flydde, nu när fisket bedrivs med ”säl-säkra ryssjor” biter sälen ihjäl fångsten istället.

  De senaste åren har dessutom sälskador på flera fiskarter blivit en vanlig syn.

  Från 2012 kommer ca 90 ålfiskare att vara satta på bar backe utan inkomst. De har ingen som helst rätt till Arbetslöshetsersättning från Fiskarnas då det är ett ”omställningsstöd” som det så vackert heter nu för tiden och inte en arbetslöshetskassa.

  Men men så länge det inte drabbar sportfisket och fiskeriverket kan ha sina fester för miljoner så är alla glada.

 • Ja fy för den lede..
  Det som smakar värst är hycklerit från dessa som lever på utsättningstöd dvs ersättningen som kraftindustrin är ålagda att betala.

  Det är nästan komiskt..

Annons
AKTUELLT

Nybliven fiskefantast i Hundraklubben

Christina Hjort är en glad fiskeamatör.  I oktober ordnade hon nytt personbästa på gädda ett par gånger om och hon kunde anmäla tre gäddor över 100 centimeter till Hundraklubben. Christina från Skellefteå beskriver sig själv som en väldigt glad fiskeamatör, som vanligtvis gärna följer med sin kompis ut på en och annan fisketur. Det började

Fisketjänsten drar in en miljon i månaden

Det svenska företaget Fishbrain har kommit igång och omsätter nu en miljon i månaden. Det rapporterar Dagens industri. Företaget startades 2013 och erbjuder en premiumtjänst – för sex dollar, alltså ungefär 50 kronor, i månaden – som ska kunna ge en prognos om när på dagen man ska fiska för att fånga en specifik art,

Laxsmugglingsdom överklagas – åklagaren yrkar på fängelse

Tingsrättens friande dom i laxsmugglingsfallet i Blekinge överklagas och kammaråklagare Ingvar Wennersten yrkar återigen på långa fängelsestraff och dryga böter. Det rapporterar SVT Blekinge. Den tidigare ordföranden och en anställd vid den, numera nedlagda, Blekingefiskarnas Centralförening skulle, enligt åtalet, ha sålt giftig Östersjölax till Frankrike under en lång tid. Men de båda friades från misstanken

Big Fish Man till Fiskekryssningen

Jakub Vagner eller ”Big Fish Man” som han kallas i sin TV-serie på Discovery , kommer till Sverige i februari. Han ska vara med på Fiskekryssningen där Martin Falklind kommer att intervjua honom om hans äventyr. Det här är intervjun du inte får missa, när vår Svenska fiskeäventyrare Martin Falklind ska djupintervjua Jakub Vagner ombord på

Kolla in de nya JIGSkinzen

Nu kommer Cwc med ny, spännande produkt. Det är BFT JIGSkinz som ska ge dina söndertuggade beten en ny finish. Skinnen som du själv trär på betena kommer i fyra olika utförande: gädda, abborre, mört och strömming och varje utförande finns i tre olika storlekar. ”Klipp till BFT JIGSkinz i rätt längd. Trä det över

Maximera fiskeåret 2016 – så får du flest dagar vid vattnet

Vi har synat kalendern och hittat de bästa sätten att maximera din fisketid med att ta så få semesterdagar som möjligt. Långfredagen infaller på fredagen den 25 mars. Även Annandag påsk, den 28 mars är röd, och infaller alltså på måndagen som följer. Långhelgen är redan där 4 dagar lång, men tar du ut 4

Så fångade han 17-kilosgäddan

17,34 kilogram fördelade på 131 centimeter. Nyligen drogs en av Norges största gäddor genom tiderna upp. För Fiskejournalen berättar Andreas Ånerud Johansen om hur han fångade monsterfisken. Det är ungefär två veckor sedan Andreas Ånerud Johansen drog upp jättegäddan. Han var ute på en tvådagarsutflykt i en av de största sjöarna i östra Norge. Första

HaV vill fördela fisket annorlunda

Kollektiva fiskstopp ska undvikas och utkasten av fisk minska. Det är målet med Havs- och vattenmyndighetens nya förslag på system för att fördela fiskemöjligheterna. Tidigare har man jobbat med vecko- eller månadsransoner, nu föreslår HaV ett system med individuella, årliga fiskemöjligheter inom det demersala fisket, vilket betyder fiske efter skaldjur och bottenlevande fisk. Förslaget gäller

Sportfiskarna vill skärpa förvaltningen av skarv och säl

Skarvarna och sälarna blir allt fler – och beståndet måste börja förvaltas bättre för att man i stället ska prioritera skyddet av hotade fiskbestånd. Det skriver Sportfiskarna på sin hemsida. – I dag är beståndsstatusen för skarv och säl klart bättre än för många fiskarter. Det är dags att se över hur skarven och sälen

Gädd-SM-vinnarna om guldtaktiken

Tuffast möjliga förutsättningar. Då var det ett hemmateam som klev fram. – Jag tror hemmaplan var en enorm fördel under två dagars tävling med så här dåligt fiske, säger Håkan Björk från Team Karlskronafiske som vann SM i Gädda. Grå himmel; blåsigt och blött – SM avgjordes under tuffast möjligt förutsättningar. Men Team Karlskronafiske hade

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons