Enormt spöknät utanför Smygehuk

Spöknät kallas de borttappade nät som fortsätter att fiska i årtionden. De påverkar fiskbestånden negativt och bidrar endast till djurplågeri och ett oförlåtligt slöseri. Nu har ett filmteam hittat en stor ansamling spöknät utanför Smygehuk.
Utanför Skånes kust, vid Smygehuk, ligger ett gammalt vrak av en gotländsk fiskebåt. Båten sjönk för sju år sedan och tog då med sig alla fiskeredskap till botten, bland annat ett enormt fiskenät. I utspänt läge täcker det flera kvadratkilometer, men nu har nätet orsakat tillräckligt med elände.
Havs- och vattenmyndigheten, stiftelsen Baltic Sea 2020 och Trelleborgs kommun finansierar bärgningen av det enorma garnet. En kostnad på totalt 135 000 kronor. Något som gläder filmaren Joakim Odelberg.
– Det är inte bara fisk som fastnar. Även marina däggdjur som säl, tumlare och sjöfågel fastnar i det här. Det är också en förlust ur ett näringsperspektiv. Det går ganska mycket fisk till spillo. Plus att det är ett oerhört djurplågeri, säger han till Svt.

Oerhört mycket på ett ställe
Dokumentärfilmaren Joakim Odelberg har vunnit ett flertal priser för sin förra film om nedskräpningen av våra hav (Spöken i Östersjön). Han fortsätter nu sitt arbete för att uppmärksamma havsmiljöproblemen och han har fastnat särskilt för just det här vraket.
– Vi har varit runt i alla länder i stort sett runt Östersjön och filmat och dykt och dokumenterat den här problematiken, men jag har aldrig sett något liknande det här. Det är så otroligt mycket på ett ställe, säger han till Svt.
Läs tidigare notiser.
Se Svt:s inslag om spöknät här nedanför.
Morgan Fihn

Spöknät utanför Smygehuk

Denna veckan inleds arbetet med att bärga det enorma fiskenätet. (Foto: Svt Play)

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!