Eon vill lägga ån i ett rör

Eon vill leda Laxsjöåns vatten i ett rör i stället för åfåran. (Foto: Stig Carlsson, Outsidepix)

Kraftbolaget Eon vill nästintill torrlägga Laxsjöån för att leda vatten till Rundbackens vattenkraftverk i Ljustorp, Medelpad. Bolagets informationschef Jonas Andrén ser inga ekologiska problem med att flytta vatten från åfåran till en plasttub.
Kraftbolaget Eon vill i gräva ner en drygt fyra kilo meter lång plaststub för att leda Laxsjöåns vatten direkt från Storlaxsjön till Rundbackens kraftverk. Kvar i åfåran vill Eon lämna 100 liter/sekund, trots att länsstyrelsen förordar minst 350 liter/sekund. Eon:s informationschef Jonas Andrén tycker däremot inte att de är snåla.
– När det tycker jag inte. Periodvis rinner 90 liter/sekund i ån, detta kommer enbart från läckage i våra dammluckor. Nu vill vi ju öka till 100 liter/sekund.
Hittills har samtliga remissinstanser varit emot planerna att förlägga ån i ett rör. Såhär säger Andrén om motståndet.
– Jag har respekt för deras åsikter, men tycker ändå att projektet är bra.
Han menar att det finns en möjlighet att förena produktion av el och bevarande av natur och ekologi – och att man skulle kunna göra detta på ett bra sätt. Hur detta är tänkt, går han inte in på.
Elisabet Nilsson från Naturskyddsföreningen i Timrå menar att stora naturintressen riskeras om vattnet i Laxsjöån skulle ledas i en plasttub.
– Jag vet att det finns utter här. Det finns strömstare, forsärla och öring i ån. Det är fin bottenfauna. Jag kan inte föreställa mig att man ska få döda den här ån, säger hon till Sr.se.
Eon ser en stor effektiviseringspotential med projektet, men enligt Sr.se men för E.ON s totala produktion handlar det om en ökning på mindre än en promille. Då reportern påtalar detta ändrar sig Andrén och menar att projektet är en principsak.
Läs tidigare notiser om Eon och Rundbackens vattenkraftverk.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!