EU sviker haven

Trots allt hårdare kritik från EU:s  medborgare valde EU:s fiskeministrar i veckan att fortsätta skövlingen av haven. Sverige bevarade denna gång sin heder och röstade nej till ett urvattnat förslag om en ny gemensam fiskeripolitik.
70 procent av fiskbestånden i europeiska vatten är överfiskade och när fisken i våra egna vatten tar slut finns det inga moraliska gränser för hur långt vi är beredda att gå för att fiskeflottorna ska få fortsätta fiska. Tjuvfiske och fiske på ockuperat vatten – under folkrättsvidriga avtal – är eller har varit en del av den gemensamma fiskeriverksamheten.
2013 ska vi få en ny gemensam fiskelagstiftning. Denna lagstiftning ligger också till grund för hur vår egen lagstiftning kommer att utformas framöver. Därför är det extra allvarligt när de krafter inom unionen som vill skapa förutsättningar för att haven ska få läka får stå tillbaka för de krafter som är beredda att tömma haven till sista fisken.
I veckan röstade EU:s fiskeministrar om ett förslag som till en början bland annat ville stoppa de så uppmärksammade utkasten där död fisk slängs tillbaka i havet för att man ska kunna fortsätta fiska efter mer värdefull fångst. Det slutliga förslaget var enligt flera experter totalt värdelöst och gör det möjligt att, med lagligt stöd, fortsätta tömma haven.

Nu faller ansvaret tungt på svenska politiker att fortsätta driva frågan och att inte gömma sig bakom EU när det gäller misskötseln av våra egna hav. Man har lovat bot och bättring och hävdar att man vill komma till rätta med problemen.  I hemmahavet Skagerrak kommer utkast vara förbjudet från och med 2013. Och Havs- och Vattenmyndigheten har en ambitiös plan om friska fiskbestånd 2020.
Att vara en del  av en union som bedriver kolonial utrotningspolitik under ytan är ingen bra utgångspunkt. Men det får aldrig bli ett försvar för våra politiker – från kommun till riksdag – när det gäller att ta sitt ansvar för våra hav och sjöar.

fiskepolitik, EU, Utkast, Nicander

EU är berett att låta fiskeflotta fiska till sista fisken är uppfiskad. (Foto: Anders Nicander)

För att läsa mer klicka här
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!