Experter från Karlstads universitet om åtgärdsbehovet vid vattenkraftverk och dammar

Professor Larry Greenberg vid Karlstads universitet. Foto: Linn Malmén / CC

Larry Greenberg, professor vid Karlstads universitet, och Olle Calles, docent på samma, menar att miljöförbättrande åtgärder som fiskpassager kan utgöra effektiva lösningar vid vissa dammar och kraftverk, men att man måste vara medveten om att de inte löser alla problem som orsakas av vattenkraften.

Fiskvägar förbi vandringshinder i våra vattendrag har diskuterats flitigt sedan 2006, när riksdagen sa som sin mening att alla vattenkraftverk ska ha ”laxtrappor”. Men debatten och kunskapen har för länge sedan passerat fiskvägar som den enda miljöförbättrande åtgärden och lösningen på alla problem för miljön vid dammar och kraftverk. I dag pratar man om behovet av förbättrad konnektivitet, vilket inbegriper både fria vandringsvägar uppströms och nedströms i vattendragen, samt ekologiskt anpassade flödesregimer.
– Att anlägga fiskpassager för att återskapa fria vandringsvägar kan vara bra och effektiva åtgärder, men löser långt ifrån vattenkraftens alla problem, säger Larry Greenberg, professor på Karlstads universitet.

I särskilt värdefulla kulturmiljöer kan det vara motiverat att implementera miljöförbättrande åtgärder, t.ex. fiskpassager, men forskarna menar att i dammar och kraftverk som är små, är det ur miljösynpunkt ofta bättre att i första hand prioritera miljön framför den begränsade nyttan för energiproduktionen. Återskapad konnektivitet uppnås endast fullt ut när flödespåverkande och dämmande strukturer tas bort, och även ett kraftverk med moderna fiskpassagelösningar har fortsatt negativ påverkan på närmiljön. Ett rinnande vatten kan aldrig uppnå god ekologisk status om merparten av alla strömsträckor förblir överdämda.
– Många vattenlevande organismer är beroende av strömmande vatten under delar av, eller hela, sina livscykler. Dessa arter hör till de mest hotade på vår planet och problemet måste tas på större allvar än man hittills gjort, menar Olle Calles, docent på Karlstads universitet.

Olle Calles vid Karlstads universitet. Foto: Karlstads universitet

Båda forskarna menar att en reformerad lagstiftning för vattenkraft måste innehålla bättre och kraftfullare incitament för samhället att kunna miljöanpassa våra kraftverk och dessutom avveckla onödiga dammar och småskaliga vattenkraftverk som endast tillför högst marginella mängder förnybar el.
– Eftersom det nu skapas en fond för åtgärder inom vattenkraften, borde den kunna användas så att ägarna till anläggningar som miljöanpassas, eller avvecklas, får full kompensation ekonomiskt. Rätt åtgärder på rätt plats bör vara ledord i det fortsatta åtgärdsarbetet, vilket i vissa fall kommer innebära avveckling och i andra fall miljöförbättrande åtgärder, avslutar Larry.

 

Annons
AKTUELLT

Polisen varnar för båtstölder

En stöldliga härjar nu längs västkusten. ”På en skala 1-10 är det nu 10 i risk för stölder av båtmotorer i väst”, säger polisen Thomas Andersson till SVT Nyheter.

Meterligan 2017 avgjord – Pacholik tog tredje raka

Precis som 2015 och 2016 blev det Hampus Pacholik som skrapade ihop flest antal centimetrar i Fiskejournalens Meterligan. Meterligan deltar du automatiskt i när du fått en anmäld gädda över 100 centimeter godkänd i vår populära Hundraklubben. Hampus som mestadels befinner sig i trollingbåt, men inte heller missar tillfälle att vare sig spinnfiska eller ismeta

Forskare letar läskig mat från havet

Maskar, maneter och taggiga sjöborrar är det nog få som förknippar med en trevlig middag. Men kanske kommer dessa djur att bli vanliga på de svenska matborden. Nu har Göteborgs universitet startat projektet ”Scary Seafood” i hopp om att kunna utveckla framtidens havsmat.

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!