Experter från Karlstads universitet om åtgärdsbehovet vid vattenkraftverk och dammar

Professor Larry Greenberg vid Karlstads universitet. Foto: Linn Malmén / CC

Larry Greenberg, professor vid Karlstads universitet, och Olle Calles, docent på samma, menar att miljöförbättrande åtgärder som fiskpassager kan utgöra effektiva lösningar vid vissa dammar och kraftverk, men att man måste vara medveten om att de inte löser alla problem som orsakas av vattenkraften.

Fiskvägar förbi vandringshinder i våra vattendrag har diskuterats flitigt sedan 2006, när riksdagen sa som sin mening att alla vattenkraftverk ska ha ”laxtrappor”. Men debatten och kunskapen har för länge sedan passerat fiskvägar som den enda miljöförbättrande åtgärden och lösningen på alla problem för miljön vid dammar och kraftverk. I dag pratar man om behovet av förbättrad konnektivitet, vilket inbegriper både fria vandringsvägar uppströms och nedströms i vattendragen, samt ekologiskt anpassade flödesregimer.
– Att anlägga fiskpassager för att återskapa fria vandringsvägar kan vara bra och effektiva åtgärder, men löser långt ifrån vattenkraftens alla problem, säger Larry Greenberg, professor på Karlstads universitet.

I särskilt värdefulla kulturmiljöer kan det vara motiverat att implementera miljöförbättrande åtgärder, t.ex. fiskpassager, men forskarna menar att i dammar och kraftverk som är små, är det ur miljösynpunkt ofta bättre att i första hand prioritera miljön framför den begränsade nyttan för energiproduktionen. Återskapad konnektivitet uppnås endast fullt ut när flödespåverkande och dämmande strukturer tas bort, och även ett kraftverk med moderna fiskpassagelösningar har fortsatt negativ påverkan på närmiljön. Ett rinnande vatten kan aldrig uppnå god ekologisk status om merparten av alla strömsträckor förblir överdämda.
– Många vattenlevande organismer är beroende av strömmande vatten under delar av, eller hela, sina livscykler. Dessa arter hör till de mest hotade på vår planet och problemet måste tas på större allvar än man hittills gjort, menar Olle Calles, docent på Karlstads universitet.

Olle Calles vid Karlstads universitet. Foto: Karlstads universitet

Båda forskarna menar att en reformerad lagstiftning för vattenkraft måste innehålla bättre och kraftfullare incitament för samhället att kunna miljöanpassa våra kraftverk och dessutom avveckla onödiga dammar och småskaliga vattenkraftverk som endast tillför högst marginella mängder förnybar el.
– Eftersom det nu skapas en fond för åtgärder inom vattenkraften, borde den kunna användas så att ägarna till anläggningar som miljöanpassas, eller avvecklas, får full kompensation ekonomiskt. Rätt åtgärder på rätt plats bör vara ledord i det fortsatta åtgärdsarbetet, vilket i vissa fall kommer innebära avveckling och i andra fall miljöförbättrande åtgärder, avslutar Larry.

 

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Snart dags för Skånska jakt- och fiskemässan!

Nästa helg går Sveriges vackrast belägna fiskemässa av stapeln. I slottsparken till Bosjökloster kommer ett 40-tal utställare att visa upp allt ifrån resor, beten, spön och båtar. – I år satsar vi betydligt mer på fiske än tidigare och alla är hjärtligt välkomna, hälsar Julia Bonde som är pressanvarig för mässan.

Vätterns miljö diskuteras i Jönköping

Flygbombning, granatbeskjutning och lågflygande stridsflygplan, ja, det råder ingen tvekan om att Sveriges näst största sjö är påverkad av Försvarsmakten. En del övningar sker i direkt anslutning till fredade områden och många ifrågasätter rimligheten i att Vätterns unika miljö riskeras. En av de mest ivriga motståndarna är Aktion Rädda Vättern, som idag medverkar på H2O

Slutspurt för Artjakten

Med endast två veckor kvar av Artjakten, sommarens stora artfisketävling för barn och ungdomar, så är det 290 anmälda tävlande i tävlingen!

Sanslös gäddsvit från Siljan

Den duktiga gäddfiskaren Mattias Lindberg är van vid att fånga stora fiskar i Siljan, men den senaste tiden har fisket överträffat allt han tidigare upplevt. Den glödheta säsongen nådde sin kulmen i tisdags, då fyra 11-plussare kom upp under samma pass. Störst var en bjässe på över 15,5 kilo!

Danmark: Politisk storm efter granskning av fiskekvoter

Under de senaste dagarna har det blossat upp en dansk fiskeriskandal på högsta politiska nivå, efter att Riksrevisionen riktat skarp kritik mot hur Miljø- och fødevareministeriet hanterat tilldelningen av fångstkvoter. Det visar sig att den senaste fiskerireformen motarbetas, att kvoter missbrukas och att ett fåtal fiskare drar upp merparten av fisken.

Flugfiskade harr – fick lake!

Jonathan Johansson fick en minst sagt ovanlig bifångst när han nyligen fiskade storharr i Finnmark. Den lilla nymfen slöks av en glupsk lake, som efter ett par snabba bilder fick simma tillbaka.

Säsongens surströmming bör ätas med måtta

I dag är det surströmmingspremiär och många har längtat efter att få öppna de jästa burkarna. Och visst måste man få njuta. Men unga entusiaster bör undvika strömming resten av året med hänsyn till höga halter av PCB och dioxin, menar Livsmedelsverket.

Positiva tongångar om Västerhavet

Visst är det lätt att bli orolig över alla dystra rapporter om havets tillstånd. Finns det inget att glädja sig åt? Jodå, flera insatser har fått önskat resultat och havet är friskare än många tror, menar två tunga experter inom havsmiljö.

Envishet gav megagös

Den duktiga predatorfiskaren David Jonsson fick nyligen en enorm gös under ett pelagiskt prickskytte. Fisken vägde 9,86 kilo och högg efter 17 timmars fiske!

Svenskfångad tonfisk såld i Göteborg

I tisdags morse såldes en blåfenad tonfisk på fiskauktionen i Göteborg. Fisken hade fångats dagen innan och budgivningen blev historisk – för första gången på över 50 år såldes blåfenad tonfisk som landats av en svensk båt.
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!