Experter från Karlstads universitet om åtgärdsbehovet vid vattenkraftverk och dammar

Professor Larry Greenberg vid Karlstads universitet. Foto: Linn Malmén / CC

Larry Greenberg, professor vid Karlstads universitet, och Olle Calles, docent på samma, menar att miljöförbättrande åtgärder som fiskpassager kan utgöra effektiva lösningar vid vissa dammar och kraftverk, men att man måste vara medveten om att de inte löser alla problem som orsakas av vattenkraften.

Fiskvägar förbi vandringshinder i våra vattendrag har diskuterats flitigt sedan 2006, när riksdagen sa som sin mening att alla vattenkraftverk ska ha ”laxtrappor”. Men debatten och kunskapen har för länge sedan passerat fiskvägar som den enda miljöförbättrande åtgärden och lösningen på alla problem för miljön vid dammar och kraftverk. I dag pratar man om behovet av förbättrad konnektivitet, vilket inbegriper både fria vandringsvägar uppströms och nedströms i vattendragen, samt ekologiskt anpassade flödesregimer.
– Att anlägga fiskpassager för att återskapa fria vandringsvägar kan vara bra och effektiva åtgärder, men löser långt ifrån vattenkraftens alla problem, säger Larry Greenberg, professor på Karlstads universitet.

I särskilt värdefulla kulturmiljöer kan det vara motiverat att implementera miljöförbättrande åtgärder, t.ex. fiskpassager, men forskarna menar att i dammar och kraftverk som är små, är det ur miljösynpunkt ofta bättre att i första hand prioritera miljön framför den begränsade nyttan för energiproduktionen. Återskapad konnektivitet uppnås endast fullt ut när flödespåverkande och dämmande strukturer tas bort, och även ett kraftverk med moderna fiskpassagelösningar har fortsatt negativ påverkan på närmiljön. Ett rinnande vatten kan aldrig uppnå god ekologisk status om merparten av alla strömsträckor förblir överdämda.
– Många vattenlevande organismer är beroende av strömmande vatten under delar av, eller hela, sina livscykler. Dessa arter hör till de mest hotade på vår planet och problemet måste tas på större allvar än man hittills gjort, menar Olle Calles, docent på Karlstads universitet.

Olle Calles vid Karlstads universitet. Foto: Karlstads universitet

Båda forskarna menar att en reformerad lagstiftning för vattenkraft måste innehålla bättre och kraftfullare incitament för samhället att kunna miljöanpassa våra kraftverk och dessutom avveckla onödiga dammar och småskaliga vattenkraftverk som endast tillför högst marginella mängder förnybar el.
– Eftersom det nu skapas en fond för åtgärder inom vattenkraften, borde den kunna användas så att ägarna till anläggningar som miljöanpassas, eller avvecklas, får full kompensation ekonomiskt. Rätt åtgärder på rätt plats bör vara ledord i det fortsatta åtgärdsarbetet, vilket i vissa fall kommer innebära avveckling och i andra fall miljöförbättrande åtgärder, avslutar Larry.

 

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Här firar de misstänkta tjuvfiskarna – i morgon väntar åtal

I somras plundrades sydsvenska sjöar på mer än tusen kilo gös, lika mycket kräftor och över hundra kilo gädda. Den olovliga fångsten såldes sedan på fiskmarknader i Stockholm och Göteborg för över 400 000 kronor. Tjuvfiskeligans mobilbilder vittnar om ett metodiskt tjuvfiske och festlig stämning. I morgon lär minerna bli mer ansträngda. Då inleds nämligen den

Musslor släpper ut mängder av metan

Kor beskylls ofta för att släppa ut stora mängder av växthusgasen metan. Nu har forskare från Stockholms universitet upptäckt att även Östersjöns musslor är en betydande producent.

Snart dags för Street Meet i Göteborg

Gillar du streetfiske och vill gärna träffa likasinnade? Lördag den 21 oktober arrangerar EL-GE Sportfiske och West Coast Predator Society en kul aktivitet i Göteborg med fokus på stadens abborrar.

Norsk rekordvar tagen på kikmete

Den norska storfiskaren Asgeir Alvestad har slagit till igen. Den här gången med en slätvar som överträffar det norska rekordet i både längd och vikt. Fisken togs under nattligt kikmete och behövde trugas länge innan hugget kom.

Nya sportfiskerekord från västkusten

Daniel Lindbloms väldiga blålånga från i somras har nyligen godkänts som nytt svenskt rekord. Det har även Anders Nilssons större kungsfisk – som höjer artrekordet till 1568 gram. 

Kraftverken vid Yxern ska ses över

Vattendragen nedströms den hårt reglerade sjön Yxern ska förses med ålyngelledare. Dessutom ska alla dammar och kraftverk i Botorpsströmmen avrinningsområde ses över. De beslutade nyligen Länsstyrelsen i Kalmar. Därmed ser det plötsligt lite ljusare ut för länets största sjö.

Lyckat flugspöfiske!

Ett par ouppmärksamma sekunder – och en glupsk fisk – kan snabbt ställa till med stor dramatik. Det fick Kenta Ling nyligen erfara när han flugfiskade öring och regnbåge i en mindre sjö utanför Stockholm. Plötsligt får han ett oväntat hugg på ett spö som ligger på klipporna. Spöt dras ner i vattnet och försvinner

Envishet gav megamört

Den duktiga metaren Alexander Holmer förlade nyligen en fyradagars expedition till Rögle dammar. Fisket var bitvis segt med färre och mindre fiskar än han önskat. Men skam den som ger sig – och på expeditionens sista kvällspass small det på en både pigg och tung fisk. När det visade sig vara en mört var lyckan

Småländsk strategi ska ge ökat fiske

Är du sugen på att fiska i Vättern eller i andra närliggande vatten? Det är du i så fall inte ensam om. Fiskeintresset i Jönköpings län är stort och nu har länsstyrelsen presenterat en plan för hur det ska bli ännu större. Digitala fiskekort och ökad tillgänglighet ska få turister och lokalbor att fiska mer.
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!