Experter från Karlstads universitet om åtgärdsbehovet vid vattenkraftverk och dammar

Professor Larry Greenberg vid Karlstads universitet. Foto: Linn Malmén / CC

Larry Greenberg, professor vid Karlstads universitet, och Olle Calles, docent på samma, menar att miljöförbättrande åtgärder som fiskpassager kan utgöra effektiva lösningar vid vissa dammar och kraftverk, men att man måste vara medveten om att de inte löser alla problem som orsakas av vattenkraften.

Fiskvägar förbi vandringshinder i våra vattendrag har diskuterats flitigt sedan 2006, när riksdagen sa som sin mening att alla vattenkraftverk ska ha ”laxtrappor”. Men debatten och kunskapen har för länge sedan passerat fiskvägar som den enda miljöförbättrande åtgärden och lösningen på alla problem för miljön vid dammar och kraftverk. I dag pratar man om behovet av förbättrad konnektivitet, vilket inbegriper både fria vandringsvägar uppströms och nedströms i vattendragen, samt ekologiskt anpassade flödesregimer.
– Att anlägga fiskpassager för att återskapa fria vandringsvägar kan vara bra och effektiva åtgärder, men löser långt ifrån vattenkraftens alla problem, säger Larry Greenberg, professor på Karlstads universitet.

I särskilt värdefulla kulturmiljöer kan det vara motiverat att implementera miljöförbättrande åtgärder, t.ex. fiskpassager, men forskarna menar att i dammar och kraftverk som är små, är det ur miljösynpunkt ofta bättre att i första hand prioritera miljön framför den begränsade nyttan för energiproduktionen. Återskapad konnektivitet uppnås endast fullt ut när flödespåverkande och dämmande strukturer tas bort, och även ett kraftverk med moderna fiskpassagelösningar har fortsatt negativ påverkan på närmiljön. Ett rinnande vatten kan aldrig uppnå god ekologisk status om merparten av alla strömsträckor förblir överdämda.
– Många vattenlevande organismer är beroende av strömmande vatten under delar av, eller hela, sina livscykler. Dessa arter hör till de mest hotade på vår planet och problemet måste tas på större allvar än man hittills gjort, menar Olle Calles, docent på Karlstads universitet.

Olle Calles vid Karlstads universitet. Foto: Karlstads universitet

Båda forskarna menar att en reformerad lagstiftning för vattenkraft måste innehålla bättre och kraftfullare incitament för samhället att kunna miljöanpassa våra kraftverk och dessutom avveckla onödiga dammar och småskaliga vattenkraftverk som endast tillför högst marginella mängder förnybar el.
– Eftersom det nu skapas en fond för åtgärder inom vattenkraften, borde den kunna användas så att ägarna till anläggningar som miljöanpassas, eller avvecklas, får full kompensation ekonomiskt. Rätt åtgärder på rätt plats bör vara ledord i det fortsatta åtgärdsarbetet, vilket i vissa fall kommer innebära avveckling och i andra fall miljöförbättrande åtgärder, avslutar Larry.

 

Annons
AKTUELLT

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Sötsug kan hjälpa torsken

Nästa gång du blir sugen på godis kan du faktiskt hjälpa den utsatta torsken. Lakritsföretaget Kolsvart har nämligen fyllt påsar med hallon- och vinbärstorskar som stödjer Sportfiskarnas arbete för starkare bestånd.

Garmin förtydligar livet under ytan

Framtiden är här. Varje fall om men ser på filmerna och dumparna från Garmins nya skapelse Panoptix LiveScope. Nu kan du enligt Garmins senaste uttalande till och med i realtid se om det är en gös eller en gädda som simmar under båten. Tack vare Panoptix LiveScopes aktiva skanningskapacitet kan du med en kompatibel ekolodsskärm

Motor Marin Pike Open 2018

I höst är det dags för andra upplagan av gäddtävlingen Motor Marin Pike Open i Blekinge skärgård. Nytt för i år är att halva anmälningsavgiften går till Sportfiskarnas arbete med att hjälpa Östersjöns gäddor.

Guldhugg i Artjakten

Efter drygt två veckors fiskande har över 150 barn skickat in sina fiskebilder och berättelser. En av dem är Linnea Nilsson som fångat flera olika sorters fiskar, bland annat denna vackra sarv. 

”Sillen” var en sensationell sardin

Mathias Botnen trodde först att han fått en liten sill då han i lördags kväll fiskade i Sotra utanför Bergen. Men det skulle visa sig att fångsten var betydligt mer speciell än så – han hade nämligen dragit upp landets första spöfångade sardin.

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

130-centimetare högg tre gånger

Alex Hägg tar ett fast grepp om ledningen i gäddtävlingen Sommargäddan efter en väldig – och minst sagt glupsk – 130 centimetare. Den mäktiga gäddan högg först på kompisens jigg två gånger innan Alex kunde kroka den. – Det var helt sjukt, hälsar han.

Sverige får ny lag om vattenkraft: ”Ytterligt pinsamt”

Den 14 juni godkände riksdagen regeringens förslag om en ny lagstiftning för landets vattenkraft. Samtliga motioner avslogs så förslaget accepterades i sin helhet. – Ytterligt pinsamt för vissa partier som säger sig vara ”gröna”, menar Christer Borg, generalsekreterare på Älvräddarna.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!