Annons
Annons

Fiskade åtta ton olagligt

Annons
Olaga fiske efter fjärsing

Då man använt fel maskstorlek i trålen riskerar besättningen på trålfiskefartyget nu böter eller upp till ett års fängelse för olaga fiske.

Besättningen på en trålare från Halland riskerar upp till ett års fängelse för olaga fiske. Det skriver Gp.se i dag.
Natten mellan söndag och måndag slog kustbevakningen till mot trålfiskefartyget söder om Lilla Middelgrund i Kattegatt. Inspektionen gav klara besked. Ombord fanns åtta ton olagligt fiskad fjärsing.
– Trålen som användes hade nätmaskor som var under den minsta tillåtna storleken för det aktuella fisket. Trålaren togs till hamn, där förhör hölls med besättningen och fångst och trål togs i beslag, uppger Ola Vesterlund, fiskerihandläggare vid Kustbevakningen regionledning sydväst.

Ingen rutinkontroll
– Det är bara ett fåtal svenska trålare som fångar fjärsing, dessutom en del danska fartyg. Fångsterna har varit mycket bra den senaste tiden och vi ville göra en extrakontroll eftersom vi misstänkte orent fiske, säger Vesterlund.
Då man använt fel maskstorlek i trålen riskerar besättningen på trålfiskefartyget nu böter eller upp till ett års fängelse för olaga fiske.
Kustbevakningen kommer under torsdagen eller fredagen att lämna över ärendet till polisen.
Läs mer här.
Morgan Fihn

LÄS OCKSÅ

Annons
70 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • När det gäller 2 ton vittling så är det Hav som gäller. Det finns en databas kolla under statistik. Vad en säl äter är lurigt. Om man bara ser till hur mycket fisk en knubbsäl äter, så är nog 4 kg i lägsta laget. Om du ser på Wikipedia så ser du att det ligger runt 4 kg. Men den siffran är uträknad utifrån att sälen äter hela fisken, den är även..

 • uträknad på djur i fångensskap som inte behöver jaga sina byten. Det finns alternativa rapporter som menar att de behöver runt 7 kg per dag. Jag tror att du själv kan gå med på att du skulle behöva äta mer mat om du jobbade som skogshuggare än badvakt på simhall.
  Hur många sälar som finns är oklart, men det finns minst 7000 längs den Svenska..

 • kattegattkusten. Sedan ligger det 1000 sälar på Anholt osv. Förmodligen är 10 000 sälar i Kattegatt en underdrift.
  Du kan kolla på Naturvårdsverket för deras tolkning av siffran.

 • Äter vargen upp alla djur i skogen?
  Äter Gäddan upp alla mörtar i en sjö?
  Äter Lejon, Leoparder och geparder upp alla gaseller på savannen ?
  Äter Sälen upp alla fiskar i svenska hav?

  Josef du har inte förstått grundläggande biologi.

  I rapporter från forskare står att säl gärna uppehåller sig där yrkesfiskare fiskar.

  Det är helt enkelt…

 • lätt byte för en lat men slug säl.

  Hur många tusen år har inte sälen fått verka fritt i våra vatten.

  Hur många år behövde det moderna yrkesfisket för att knäcka VÅRA fiskbestånd.

  Allt handlar om pengar. Det konstiga är att man blundar för vad sportfisket skulle kunna inbringa om vi hade haft friska hav.

 • Danne, jag har en magisterexamen i biologi. Man kan förvänta sig att jag förstår grunderna i biologi. Jag har papper på det.

  Förövrigt är sälen varmblodig och fisken kallblodig. Fisk har därför inte en chans rent metaboliskt. Lejonen jagar däggjur och gäddan jagar fisk.

  Sälen har inte fått verka fritt i våra vatten tills förren några…

 • (förrän) några klåfingriga tjänstemän förbjöd säljakt. Så tvärt emot vad du och alla miljömaffior tror, så är det helt onaturligt att ha oskattade sälbestånd i våra trakter. Det är bara en dragning åt ekofacism enligt mig.

 • Tack för informationen.
  Lite svårt att svälja det som fakta att all Vitling är liten på grund av att du bara fått smått i dina skarpsills-nät.
  Angående det onaturliga i att ha oskattade sälbestånd? Hur tänker du nu?
  Det naturliga bör ju vara att inga bestånd regleras av människan. Vare sig fisk eller säl, naturen reglerar sig själv bäst.

 • Peter, behöver inte säga att all vittling är liten. Behöver bara konstatera att det finns grymma mängder småvittling, för det finns det. När sedan yrkesfisket tar upp 2 ton per år så bör du inse att någon måste dräpa overhört med vittling.

  Om du anser att människan inte skall skatta några betstånd, så får det stå för dig. Men låt det inte gå…

 • ut över andra. Det linje som du är inne på är farlig. Den leder ovilikorligen i slutändan till nazistliknande tänk.

  Människan är en del av naturen. Det finns djur som är beroende av människan. Eftersom människan har jagat säl under 1000tals år så har vi på så sätt skyddat fisk ifrån säl. Det är naturligt. Inget annat.

 • Att det därför skulle vara naturligt att låta naturen sköta sig själv, utan inblandning av människan är en lögn.

 • Nazist-tänkande?
  Lögn?
  Men hur i hela världen tänker du när det gäller små-vittling?
  Sälar äter inte 3-4 kilosfiskar, dom äter fisk i sill/skarpsill storlek, eventuellt lite större om de får tag på det. Om sälen åt upp bestånden skulle vi alltså se stora fiskar men ingen återväxt.
  Eftersom jag nu totalt tappat respekten för dig….

 • Efter ditt påstående om ”nastisttänkande” och att det naturliga i naturen är att människan påverkar den så avslutar jag min medverkan i den här diskussionen. Det känns fruktlöst att ens försöka diskutera med dig, du driver din tes/uppfattning in absurdum även om dina argument blir löjliga så verkar du tro på dem själv.
  Tack o hej.

 • Bra skrivet Peter!

  Miljömaffia? Ekofacist?

  Konstigt att du som biolog med magisterexamen inom biologi bestämmer dig för att satsa på att ytterligare utarma våra hav och sen hävdar det naturligt att människan skall styra över däggdjurslivet i havet…

  Finns så mycket brister i din argumentation att jag oxå finner det lönlöst att…

 • diskutera vidare.
  De Marinbiologer jag pratat med, anställda av staten som arbetar med provtagningar på forskningsbåten U/F Argos skulle förmodligen skratta åt ditt VANSINNE!

 • Tänk att tråla efter en så liten fisk som fjärsingen som dessutom ligger och trycker på botten. Man kommer ju att få upp en satans massa bifångst. Och förstöra bottnar.

  Tänk att älgen blivit borttrålad men nu satsar man istället på att tråla efter ekorre i våra skogar.
  Bara för att vi inte kan se undervatten ytan och havet är svåråtkomligt för

 • gemene man så kan man bete sig hur som helst!

  Sorgligt, våra barn kommer fråga oss hur fan vi tänkte?

 • Är det frågan om fiskhatare eller pengaälskare som inte känner några gränser?
  Frånsett det är det komiskt att läsa yrkesfiskares argument ställda mot vad statistiken visar. Ett sådant exempel är torskbeståndet i Öresund (det finns faktiskt ett sådant kvar). Orsaken: ett förbud att fiska med trål eftersom sundet är en tät transportled för…

Annons
AKTUELLT

Nybliven fiskefantast i Hundraklubben

Christina Hjort är en glad fiskeamatör.  I oktober ordnade hon nytt personbästa på gädda ett par gånger om och hon kunde anmäla tre gäddor över 100 centimeter till Hundraklubben. Christina från Skellefteå beskriver sig själv som en väldigt glad fiskeamatör, som vanligtvis gärna följer med sin kompis ut på en och annan fisketur. Det började

Fisketjänsten drar in en miljon i månaden

Det svenska företaget Fishbrain har kommit igång och omsätter nu en miljon i månaden. Det rapporterar Dagens industri. Företaget startades 2013 och erbjuder en premiumtjänst – för sex dollar, alltså ungefär 50 kronor, i månaden – som ska kunna ge en prognos om när på dagen man ska fiska för att fånga en specifik art,

Laxsmugglingsdom överklagas – åklagaren yrkar på fängelse

Tingsrättens friande dom i laxsmugglingsfallet i Blekinge överklagas och kammaråklagare Ingvar Wennersten yrkar återigen på långa fängelsestraff och dryga böter. Det rapporterar SVT Blekinge. Den tidigare ordföranden och en anställd vid den, numera nedlagda, Blekingefiskarnas Centralförening skulle, enligt åtalet, ha sålt giftig Östersjölax till Frankrike under en lång tid. Men de båda friades från misstanken

Big Fish Man till Fiskekryssningen

Jakub Vagner eller ”Big Fish Man” som han kallas i sin TV-serie på Discovery , kommer till Sverige i februari. Han ska vara med på Fiskekryssningen där Martin Falklind kommer att intervjua honom om hans äventyr. Det här är intervjun du inte får missa, när vår Svenska fiskeäventyrare Martin Falklind ska djupintervjua Jakub Vagner ombord på

Kolla in de nya JIGSkinzen

Nu kommer Cwc med ny, spännande produkt. Det är BFT JIGSkinz som ska ge dina söndertuggade beten en ny finish. Skinnen som du själv trär på betena kommer i fyra olika utförande: gädda, abborre, mört och strömming och varje utförande finns i tre olika storlekar. ”Klipp till BFT JIGSkinz i rätt längd. Trä det över

Maximera fiskeåret 2016 – så får du flest dagar vid vattnet

Vi har synat kalendern och hittat de bästa sätten att maximera din fisketid med att ta så få semesterdagar som möjligt. Långfredagen infaller på fredagen den 25 mars. Även Annandag påsk, den 28 mars är röd, och infaller alltså på måndagen som följer. Långhelgen är redan där 4 dagar lång, men tar du ut 4

Så fångade han 17-kilosgäddan

17,34 kilogram fördelade på 131 centimeter. Nyligen drogs en av Norges största gäddor genom tiderna upp. För Fiskejournalen berättar Andreas Ånerud Johansen om hur han fångade monsterfisken. Det är ungefär två veckor sedan Andreas Ånerud Johansen drog upp jättegäddan. Han var ute på en tvådagarsutflykt i en av de största sjöarna i östra Norge. Första

HaV vill fördela fisket annorlunda

Kollektiva fiskstopp ska undvikas och utkasten av fisk minska. Det är målet med Havs- och vattenmyndighetens nya förslag på system för att fördela fiskemöjligheterna. Tidigare har man jobbat med vecko- eller månadsransoner, nu föreslår HaV ett system med individuella, årliga fiskemöjligheter inom det demersala fisket, vilket betyder fiske efter skaldjur och bottenlevande fisk. Förslaget gäller

Sportfiskarna vill skärpa förvaltningen av skarv och säl

Skarvarna och sälarna blir allt fler – och beståndet måste börja förvaltas bättre för att man i stället ska prioritera skyddet av hotade fiskbestånd. Det skriver Sportfiskarna på sin hemsida. – I dag är beståndsstatusen för skarv och säl klart bättre än för många fiskarter. Det är dags att se över hur skarven och sälen

Gädd-SM-vinnarna om guldtaktiken

Tuffast möjliga förutsättningar. Då var det ett hemmateam som klev fram. – Jag tror hemmaplan var en enorm fördel under två dagars tävling med så här dåligt fiske, säger Håkan Björk från Team Karlskronafiske som vann SM i Gädda. Grå himmel; blåsigt och blött – SM avgjordes under tuffast möjligt förutsättningar. Men Team Karlskronafiske hade

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons