Fiskebåtars flagghoppning ska hindras

Senare i höst ska EU ta ställning till ändringsförslagen i grundförordningen. (Copyright Vicburton/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

Det ska bli svårare för europeiska fiskebåtar att flagga om fiskebåten för att kringgå EU:s regelverk. Europaparlamentets fiskeutskott har röstat för en karantänperiod på två år.
Ett kryphål för att kringgå EU:s fiskeregler ska täppas till. I alla fall om Europaparlamentets fiskeriutskott får som de vill. Under onsdagen röstade de för ett betänkande som begränsar möjligheten för fiskebåtar att byta mellan EU-länders flagga och utomstående länders flaggor. Under EU-flagg besitter de fiskeavtalens fördelar men lyder också under EU:s begränsningsregler för fiske. Men genom att tillfälligt fiska under annan flagg, och sen byta tillbaka till EU-flagg igen kan de kringgå maxkvoter och regelverk. Utskottet vill att man i sådana fall inte ska få fiska under EU flagg igen på två år.
Isabella Lövin (MP) som varit rapportör för betänkandet är nöjd och säger till Europaportalen att det gick bra på samtliga av de viktigaste punkterna i omröstningen i utskottet,  men att det återstår att se om de får med sig övriga ledamöter i Europaparlamentet senare i oktober.
Dagens betänkande innebär ingen lagändring, men utskottet har redan lagt likalydande ändringsförslag till den grundförordning som reglerar EU:s fiskepolitik. Den tas upp i parlamentet senare i höst och Lövin ser positivt på möjligheten att få igenom samma ändringar i den. Ändringar som kan bli bindande för fiskeindustrin efter överenskommelse med EU-ländernas fiskeministrar.
– Det vi vann idag tror jag absolut vi kan få in i grundförordningen också. Men det finns frågetecken, vi har inte gått till plenum ännu och man kan inte utesluta att en intensiv lobbyism från fiskeindustrin kan piska upp en majoritet, säger Isabella Lövin.
Läs tidigare notiser om fiskepolitik.

Annons
AKTUELLT

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!