Fiskejournalen varnar för fiskecamp

Stora mängder olagligt förvarad bensin gjorde brandens intensitet och förlopp till explosiv. (Foto: Martin Falklind)

Stora mängder olagligt förvarad bensin gjorde brandens intensitet och förlopp till explosiv. (Foto: Martin Falklind)

I vintras gick ABU:s och Fiskejournalens drömresa till Panamas sydkust. Drömresan fick ett katastrofalt slut då fiskecampen exploderade, med en död gäst och flera skadade som följd. Brandutredningen är nu klar och Fiskejournalen vill varna alla sportfiskare för denna fiskecamp!
Fisketeamen hade precis kommit hem till bryggan på Panama SportFishing Lodge efter tredje dagens fiske. De flesta gästerna satte sig på terassen, medan några gick upp på sina rum. Cirka 25 svenskar bodde på fiskecampen vid tillfället.
– Jag var på mitt rum när jag plötsligt hörde tumult utanför, berättar Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind.
– När jag tittade ut och såg att folk sprang i panik mot båtarna för att fly till havs, trodde jag att det var en terroristattack. Vi som var på rummen försökte ta oss ut genom dörrarna mot gården, men där möttes vi av ett eldhav. Ingen kunde ta sig ut den vägen så det var bara att springa tillbaks upp till rummen och försöka klättra ut fönstervägen.
De flesta av svenskarna kunde ta sig ut chockade, men oskadda. Harald Pettersen och Lars-Göran Jansson, båda från Göteborgstrakten, skadade sig dock när de firade sig ned via lakan från fjärde våningen och Harald skadade sig allvarligt vid fallet mot marken. En amerikan, Lee Margrave, som bodde närmast eldhärden lyckades inte komma ut och brann inne.

Campägaren förvarade bensin olaglig
Campens ansvar har nu utretts av landets brandmyndigheter och det är fastslaget att campägaren, John De La Cruz bär ansvar för händelsen. Brandorsaken visade sig vara ett olagligt bränsleförråd, med flera tusen liter bensin och diesel, som var placerat inne på hotellets innergård.
Bränsleångorna antändes av en gnista, antingen från en generator eller från de reparationsarbeten som pågick på hotellet. Brandutvecklingen var sedan explosiv och inom några minuter stod tio meter höga lågor upp mot skyn. Därefter började hotellets gasoltuber explodera mitt bland behållarna med bränsle. Därmed var gården, dit alla utgångar från rummen var förlagda, förvandlat till ett inferno.

Varnar för campen
Fiskecampens verksamhet återuppbyggdes snabbt och Fiskejournalen vill nu varna för att anlita Panama SportFishing Lodge.
– Campen ägare, John De La Cruse, har visat stor nonchalans och brist på säkerthetstänkande. Enligt vår egen undersökning har dessutom både lokalbefolkning och andra fiskecamper i området länge varnat för att en olycka kan inträffa, utan att John De La Cruse har gjort några försök att flyttat sitt bränslelager. Han bär ansvaret för en amerikans liv, samt flera svenskars skador, både fysiska och psykiska, säger Martin Falklind.
Den svenska fiskeresearrangören Nordic Sea Angling, flyttade genast sin verksamhet efter olyckan till en annan fiskecamp i området. Verksamheten på Panama SportFishing Lodge är dock i full gång. Därför har systern till Lee Margrave, som miste livet, anlitat advokat för att rättvisa ska skipas.
– Panama är ett fantastiskt land för sportfiske. Det finns flera camper i detta område, runt staden David. De flesta är mycket seriösa, men välj inte Panama SportFishing Lodge! säger Martin Falklind.
Maria Ålander

 

Annons
AKTUELLT

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!