Flodpärlmusslan på väg tillbaka när flottleder återställs

Flodpärlmusslan är i dag fridlyst och av Artdatabanken klassad som starkt hotad. Den är med andra ord i starkt behov av olika typer av hjälpinsatser för att klara sin överlevnad.

Flodpärlmusslan är i dag fridlyst och av Artdatabanken klassad som starkt hotad. Den är med andra ord i starkt behov av olika typer av hjälpinsatser för att klara sin överlevnad.

Länsstyrelsen i Västerbottens län driver flera olika restaureringsprojekt av gamla flottleder där syftet är att återställa vattendragen till en mer ursprunglig och naturlig miljö. Kvittot på framgång är det faktum att den sällsynta och hotade flodpärlmusslan återvänder.
Flodpärmusslan är en mycket speciell mussla. Den trivs bäst i kalla, friska, syrerika och av människan opåverkade vattendrag, där den växer långsamt och för en anonym tillvaro i bottengruset. När det blir dags att reproducera sig behöver den ett värddjur, framför allt öring, för att kunna utveckla småmusslor. Att den dessutom i undantagsfall kan utveckla pärlor och att musslans skal fungerar som ett historiskt miljöarkiv gör den inte mindre unik.

Hotad av människans påverkan
Flodpärlmusslan var förr en vanlig art i våra norrländska vattendrag. På grund av ett hårt pärlfiske under 1700- och 1800-talet minskades musslans utbredning och förekomst mycket i de norrländska vattendragen. När sedan skogsbruket (timmerflottning, dammar, vägtrummor och igenslamning av bottnar), vattenkraften (vandringshinder, regleringsmagasin), försurning och annan förorening ökade i samband med det moderna samhällets utveckling drabbades flodpärlmusslan än mer och många bestånd försvann helt från många av våra vattendrag. Flodpärlmusslan är i dag fridlyst och av Artdatabanken klassad som starkt hotad. Den är med andra ord i starkt behov av olika typer av hjälpinsatser för att klara sin överlevnad.

Länsstyrelsen i Västerbottens län driver flera olika restaureringsprojekt av gamla flottleder där syftet är att återställa vattendraget till en mer ursprunglig och naturlig miljö. Under flottningens era i början på 1900-talet avlägsnades sten och block från vattendraget och dammar byggdes, allt för att underlätta transporten av timret. Gruset i bäcken försvann och hamnade i sel eller sjöar längre nedströms. Resultatet blev en ogästvänlig miljö för både musslan och öringen.
Dainabäcken, ett litet biflöde till Marsån sex mil nordväst om Vilhelmina, hyser ett på grund av flottningen försvagat bestånd av flodpärlmusslan. Under 2011 och 2012 restaurerades den knappt sex kilometer långa bäcken. Förutom att sten och block återfördes, har även träd lagts ut i bäcken vilket gynnar insekterna och är dessutom bra skydd för den mindre öringen. Grus och sten har återförts till bäcken och på så vis gynna öringens reproduktion.
Förhoppningen är nu att öringen ska må bättre i bäcken och på så vis gynna flodpärlmusslan på lång sikt.
Läs tidigare notiser om vattenmiljö.

Annons
AKTUELLT

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!