Annons
Annons

Fortfarande kritiskt för ålen

Utsättning av ålyngel är en kortsiktig lösning. På sikt behövs andra åtgärder för att rädda den europeiska ålen. (Foto: Bernd Settnik/DPA/IBL Bildbyrå).

Annons

Läget är fortfarande kritiskt för den europeiska ålen, trots att det är åtta år sedan EU antog en plan för att skydda och stärka beståndet. I Sverige pekas framförallt vattenkraften och illegalt fiske ut som problemområden.

På uppdrag av regeringen har Hav, Havs- och Vattenmyndigheten, analyserat Sveriges nationella ålförvaltningsplan, som antogs 2009. Utredaren har funnit att yrkesfiskets fångster av ål i Sverige minskat med cirka 54 procent sedan 2007, från 702 till 324 ton.
– På Västkusten har vi idag ett högsta möjliga skydd för ålen tack vare att fisket efter ål stoppats helt. I Östersjön uppskattas påverkan från det svenska fisket vara cirka två procent, vilket är inom nivån för en långsiktig återhämtning, säger Jens Persson på HaV.
Men i inlandsvattnenär åldödligheten fortfarande alldeles förhög. Både vattenkraft, fiske och övrig mänsklig påverkan uppskattas ligga långt över nivån för beståndets långsiktiga återhämtning. Inom vattenkraften behövs fler åtgärder, att vandringhinder försvinner så att ålen säkert kan ta sig förbi kraftverken vid upp- och nedvandring. Utsättning av ålyngel ska ses som en kortsiktig åtgärd för att bevara och stärka beståndet.
Ett annat problem är att det verkar förekomma ett omfattande illegalt fiske efter ål i vissa områden.
– Här behöver vi få en ökad möjlighet till kontroll och en bättre bild av vilken fångst som är legalt eller illegalt fångad. Ökad kontroll kan till exempel innebära krav på förhandsanmälan, tillstånd för sumpning av ål, anmälningsplikt för redskap och krav på rapportering, säger Jens Persson.
Åtgärderna i Sverige har dock marginell betydelse om inte andra länder inom EU uppfyller sina förpliktelser. EU-kommissionen pekar på stora brister i genomförande och rapportering av de nationella förvaltningsplanerna.
– Eftersom ålen är ett och samma bestånd i hela Europa är återhämtningen beroende av att åtgärderna genomförs i alla länder, säger Jens Persson.

LÄS OCKSÅ

9 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Mer resurser till kustbevakningen är ett första steg och hårdare straff ett andra. Fiskar mycket gädda i Karlskrona skärgård och där är det fullt med ”svartryssjor” överallt. Även mängder med olagliga nät.

 • Var inne på Bures fisk i Grisslehamn, vad ligger i disken ? Gädda och gös som inte håller måttet?
  Vi sidan av säljer de rökt ål. BOJKOTTA BURES FISK

 • Var inne på BURES fisk i GRISSLEHAMN . Vad ligger i fiskdisken ? Gödda och gös som inte håller måttet, vis sida om ligger rökt ål. BOJKOTTA BURES FISK

 • Kan bara bekräfta att både gädda o gösen håller måtten att sälja, sedan angående ålen bör ove Engström informera sig om fakta innan han kommenterar någon , och gör obehagliga påhopp, ålen är köpt av yrkesfiskare som har tillstånd och därför kan jag sälja ål med stolthet.
  Mvh//Buhres Fisk i Grisslehamn

 • Jag är stolt över att kunna köpa fisk ifrån yrkesfiskare då dom har så mycket regler o tufft arbete, så att deras yrke finns kvar så man slipper köpa importerat o odlad fisk. all heder åt yrkesfiskare som orkar slita trotts alla motgångar.
  Mvh//Buhres fisk

 • Reglerna finns nog av en anledning. Och tycker de att det är så betungande, så kan de byta jobb. Att riskera ålens framtid för att hålla yrkesfisket vid liv stinker..

 • Havs- och Vattenmyndigheten har tydligen helt glömt bort att i våra Svenska vatten så finns mellanskarv och säl. Dessa konsumerar betydligt mer ål ån yrkesfisket.
  Så begränsa den invasiva mellanskarven och det kustnära sälbestånden. Hur kan en Statlig myndighet missa detta i sin rapport?

 • Hmm, stolt över att vara aktivt med och bidra till att ytterligare en art försvinner från jordens ekosystem !??
  Skall vi även med stolthet skippa alla annan naturvårdande insatser bara för att det är lite jobbigt? Vi skiter i att sortera avfall för att vi tycker synd om människan med en massa regler och rekommendationer? Hylla alla bilister och…

Annons
AKTUELLT

Klarälven restaureras i svensk-norskt projekt

Nu ska Klarälvens laxar få det bättre. Genom att förbättra lek- och uppväxtmiljöer, bygga fiskpassager och införa en mer miljöanpassad reglering av älven ska fisk kunna återkolonisera habitat i Norge. Projektet, som pågår fram till 2020, drivs av Länsstyrelsen i Värmland och Fylkesmannen i Hedmark och är delvis EU-finansierat. 

Glupsk gös på gäddfluga

Våldsam attack i grundvattnet följt av ett vårdslöst hugg och skummande ytvatten. Flugfiske efter bonefish i Everglades? Nej, gösfiske i Klarälven!

Chans till gratis flugfiske för ungdomar i Emån

Är du mellan 13 och 20 år och sugen på att testa havsöringsfiske i toppklass? I så fall finns det god anledning att kontakta Ems Herrgård. De väljer nämligen ut några som kostnadsfritt får bo och fiska i deras fantastiska natur den 1 maj.

Fiskevård ger lekgäddor i Hemmesta

Några veckors provfiske räckte för att konstatera att insatserna i Hemmesta Sjöäng blivit en succé. Sportfiskarnas mångåriga projekt bär tydlig frukt och belyser vikten av fiskevård.

Lär om öringen – och fånga fler

Är du en av dem som längtar till lördagens öringpremiär på västkusten? I så fall är det kanske läge att fördjupa dina kunskaper om fisken i fråga. 8-fjordar har lagt upp en artikel som ger god inblick i havsöringens liv. Och kanske fler fiskar premiärdagen.

Premiärfiske slutade i drömdoublé

Adrians premiärfiske på vårgäddan kom till att bli den bästa fiskedagen i hans liv då två riktigt tunga pjäser föll för hans egengjutna jigg. Läs storyn och titta på bilderna.  Adrian Jarkiewicz vårpremiär på gäddfisket blev helt klart lyckad. Här berättar Adrian med egna ord om hur allt gick till: – Årets första vårdag i

Drömfiske gav jättegös

I söndags upplevde Tommy Blomander ett osannolikt bra fiske. Upp kom sju gösar över sex kilo och en toppfisk på över elva!

Ny tvåplussare från Kalmarsund

Kalmarsund fortsätter att leverera abborrfiske i världsklass. Den här gången var det David ”Skinnet” Axelssons tur att spinnfiska upp en fisk på rätt sida tvåkilos-strecket.

Lubbes mässfilm ute nu

Nu är den här – Lubomir ”Lubbe” Pytels film om Sportfiskemässan 2017! Oavsett om du besökte mässan eller ej lär du knappast bli besviken. Som vanligt snackas det fiske med humor och glädje i en härlig kavalkad!  

Annons
Annons
PRENUMERERA

AOF17-banner-v4-005YP-dagask-250x240-MH

HÄR FISKAR DU 2016

harfiskardu_2016

FÖLJ OSS!

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
INSTAGRAM
Annons