Fortfarande kritiskt för ålen

Utsättning av ålyngel är en kortsiktig lösning. På sikt behövs andra åtgärder för att rädda den europeiska ålen. (Foto: Bernd Settnik/DPA/IBL Bildbyrå).

Läget är fortfarande kritiskt för den europeiska ålen, trots att det är åtta år sedan EU antog en plan för att skydda och stärka beståndet. I Sverige pekas framförallt vattenkraften och illegalt fiske ut som problemområden.

På uppdrag av regeringen har Hav, Havs- och Vattenmyndigheten, analyserat Sveriges nationella ålförvaltningsplan, som antogs 2009. Utredaren har funnit att yrkesfiskets fångster av ål i Sverige minskat med cirka 54 procent sedan 2007, från 702 till 324 ton.
– På Västkusten har vi idag ett högsta möjliga skydd för ålen tack vare att fisket efter ål stoppats helt. I Östersjön uppskattas påverkan från det svenska fisket vara cirka två procent, vilket är inom nivån för en långsiktig återhämtning, säger Jens Persson på HaV.
Men i inlandsvattnenär åldödligheten fortfarande alldeles förhög. Både vattenkraft, fiske och övrig mänsklig påverkan uppskattas ligga långt över nivån för beståndets långsiktiga återhämtning. Inom vattenkraften behövs fler åtgärder, att vandringhinder försvinner så att ålen säkert kan ta sig förbi kraftverken vid upp- och nedvandring. Utsättning av ålyngel ska ses som en kortsiktig åtgärd för att bevara och stärka beståndet.
Ett annat problem är att det verkar förekomma ett omfattande illegalt fiske efter ål i vissa områden.
– Här behöver vi få en ökad möjlighet till kontroll och en bättre bild av vilken fångst som är legalt eller illegalt fångad. Ökad kontroll kan till exempel innebära krav på förhandsanmälan, tillstånd för sumpning av ål, anmälningsplikt för redskap och krav på rapportering, säger Jens Persson.
Åtgärderna i Sverige har dock marginell betydelse om inte andra länder inom EU uppfyller sina förpliktelser. EU-kommissionen pekar på stora brister i genomförande och rapportering av de nationella förvaltningsplanerna.
– Eftersom ålen är ett och samma bestånd i hela Europa är återhämtningen beroende av att åtgärderna genomförs i alla länder, säger Jens Persson.

Annons
9 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Mer resurser till kustbevakningen är ett första steg och hårdare straff ett andra. Fiskar mycket gädda i Karlskrona skärgård och där är det fullt med ”svartryssjor” överallt. Även mängder med olagliga nät.

 • Var inne på Bures fisk i Grisslehamn, vad ligger i disken ? Gädda och gös som inte håller måttet?
  Vi sidan av säljer de rökt ål. BOJKOTTA BURES FISK

 • Var inne på BURES fisk i GRISSLEHAMN . Vad ligger i fiskdisken ? Gödda och gös som inte håller måttet, vis sida om ligger rökt ål. BOJKOTTA BURES FISK

 • Kan bara bekräfta att både gädda o gösen håller måtten att sälja, sedan angående ålen bör ove Engström informera sig om fakta innan han kommenterar någon , och gör obehagliga påhopp, ålen är köpt av yrkesfiskare som har tillstånd och därför kan jag sälja ål med stolthet.
  Mvh//Buhres Fisk i Grisslehamn

 • Jag är stolt över att kunna köpa fisk ifrån yrkesfiskare då dom har så mycket regler o tufft arbete, så att deras yrke finns kvar så man slipper köpa importerat o odlad fisk. all heder åt yrkesfiskare som orkar slita trotts alla motgångar.
  Mvh//Buhres fisk

 • Reglerna finns nog av en anledning. Och tycker de att det är så betungande, så kan de byta jobb. Att riskera ålens framtid för att hålla yrkesfisket vid liv stinker..

 • Havs- och Vattenmyndigheten har tydligen helt glömt bort att i våra Svenska vatten så finns mellanskarv och säl. Dessa konsumerar betydligt mer ål ån yrkesfisket.
  Så begränsa den invasiva mellanskarven och det kustnära sälbestånden. Hur kan en Statlig myndighet missa detta i sin rapport?

 • Hmm, stolt över att vara aktivt med och bidra till att ytterligare en art försvinner från jordens ekosystem !??
  Skall vi även med stolthet skippa alla annan naturvårdande insatser bara för att det är lite jobbigt? Vi skiter i att sortera avfall för att vi tycker synd om människan med en massa regler och rekommendationer? Hylla alla bilister och…

AKTUELLT

Rekordstor blålånga och hajbonanza!

En lyckad expedition till 10-gradarn gav nyligen ett flertal fiskar av yppersta klass. Mängder av håkäringar tvingades upp från djupet, liksom en hälleflundra på 133 centimeter och en blålånga som överträffade det svenska rekordet!

Markoolio får monsterfisk

Marko ”Markoolio” Lehtosalo är på Grönland och fick nyligen ett napp han sent lär glömma. Efter en stenhård fajt dök en havskatt upp och glädjen ombord visste inga gränser!

Drönare ska jaga tjuvfiskare i Vättern

Bli inte förvånad om du möts av en drönare under ditt nästa fiskepass i Sveriges näst största sjö. Länsstyrelsen har nämligen fått tillstånd att övervaka Vättern med filmande drönare för att få bukt med tjuvfisket i sjön.

Omfattande fiskdöd i Skivarpsån

Hundratals fiskar har nyligen hittats döda i Skivarpsån utanför Skurup. Analys av vattnet visar på höga halter av bekämpningsmedel, vilket sannolikt orsakat fiskarnas död.

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. Fler orter är någonsin medverkar och programmet innefattar hundratals roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Magnetfiske – het trend med hopp om ”skräpnapp”

Granater, ammunition, batterier och cyklar, ja det tycks inte finnas någon gräns för vad starka magneter kan få upp i våra vatten. – Magnetfiske är spännande och förbättrar dessutom vattenmiljön, konstaterar Niklas Larsson från Uppsala Magnetfiskeförening.

Rovfisk ger friskare vikar

Starka bestånd av rovfisk ger färre trådalger och ökar förekomsten av storvuxen vegetation. Det i sin tur ger sundare livsmiljöer som gynnar både fisk och människor, visar en ny internationell studie.

Djuphavsdebut gav vitrocka och håkäring

Ludwig Essén fiskade för första gången ute vid 10-gradarn och resultatet blev över förväntan. Den unge fiskaren lyckades få upp en vitrocka på nästan nio kilo och dessutom en mindre håkäring som lurade hela båten.
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!