Fortfarande kritiskt för ålen

Utsättning av ålyngel är en kortsiktig lösning. På sikt behövs andra åtgärder för att rädda den europeiska ålen. (Foto: Bernd Settnik/DPA/IBL Bildbyrå).

Läget är fortfarande kritiskt för den europeiska ålen, trots att det är åtta år sedan EU antog en plan för att skydda och stärka beståndet. I Sverige pekas framförallt vattenkraften och illegalt fiske ut som problemområden.

På uppdrag av regeringen har Hav, Havs- och Vattenmyndigheten, analyserat Sveriges nationella ålförvaltningsplan, som antogs 2009. Utredaren har funnit att yrkesfiskets fångster av ål i Sverige minskat med cirka 54 procent sedan 2007, från 702 till 324 ton.
– På Västkusten har vi idag ett högsta möjliga skydd för ålen tack vare att fisket efter ål stoppats helt. I Östersjön uppskattas påverkan från det svenska fisket vara cirka två procent, vilket är inom nivån för en långsiktig återhämtning, säger Jens Persson på HaV.
Men i inlandsvattnenär åldödligheten fortfarande alldeles förhög. Både vattenkraft, fiske och övrig mänsklig påverkan uppskattas ligga långt över nivån för beståndets långsiktiga återhämtning. Inom vattenkraften behövs fler åtgärder, att vandringhinder försvinner så att ålen säkert kan ta sig förbi kraftverken vid upp- och nedvandring. Utsättning av ålyngel ska ses som en kortsiktig åtgärd för att bevara och stärka beståndet.
Ett annat problem är att det verkar förekomma ett omfattande illegalt fiske efter ål i vissa områden.
– Här behöver vi få en ökad möjlighet till kontroll och en bättre bild av vilken fångst som är legalt eller illegalt fångad. Ökad kontroll kan till exempel innebära krav på förhandsanmälan, tillstånd för sumpning av ål, anmälningsplikt för redskap och krav på rapportering, säger Jens Persson.
Åtgärderna i Sverige har dock marginell betydelse om inte andra länder inom EU uppfyller sina förpliktelser. EU-kommissionen pekar på stora brister i genomförande och rapportering av de nationella förvaltningsplanerna.
– Eftersom ålen är ett och samma bestånd i hela Europa är återhämtningen beroende av att åtgärderna genomförs i alla länder, säger Jens Persson.

Annons
Annons
9 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Mer resurser till kustbevakningen är ett första steg och hårdare straff ett andra. Fiskar mycket gädda i Karlskrona skärgård och där är det fullt med ”svartryssjor” överallt. Även mängder med olagliga nät.

 • Var inne på Bures fisk i Grisslehamn, vad ligger i disken ? Gädda och gös som inte håller måttet?
  Vi sidan av säljer de rökt ål. BOJKOTTA BURES FISK

 • Var inne på BURES fisk i GRISSLEHAMN . Vad ligger i fiskdisken ? Gödda och gös som inte håller måttet, vis sida om ligger rökt ål. BOJKOTTA BURES FISK

 • Kan bara bekräfta att både gädda o gösen håller måtten att sälja, sedan angående ålen bör ove Engström informera sig om fakta innan han kommenterar någon , och gör obehagliga påhopp, ålen är köpt av yrkesfiskare som har tillstånd och därför kan jag sälja ål med stolthet.
  Mvh//Buhres Fisk i Grisslehamn

 • Jag är stolt över att kunna köpa fisk ifrån yrkesfiskare då dom har så mycket regler o tufft arbete, så att deras yrke finns kvar så man slipper köpa importerat o odlad fisk. all heder åt yrkesfiskare som orkar slita trotts alla motgångar.
  Mvh//Buhres fisk

 • Reglerna finns nog av en anledning. Och tycker de att det är så betungande, så kan de byta jobb. Att riskera ålens framtid för att hålla yrkesfisket vid liv stinker..

 • Havs- och Vattenmyndigheten har tydligen helt glömt bort att i våra Svenska vatten så finns mellanskarv och säl. Dessa konsumerar betydligt mer ål ån yrkesfisket.
  Så begränsa den invasiva mellanskarven och det kustnära sälbestånden. Hur kan en Statlig myndighet missa detta i sin rapport?

 • Hmm, stolt över att vara aktivt med och bidra till att ytterligare en art försvinner från jordens ekosystem !??
  Skall vi även med stolthet skippa alla annan naturvårdande insatser bara för att det är lite jobbigt? Vi skiter i att sortera avfall för att vi tycker synd om människan med en massa regler och rekommendationer? Hylla alla bilister och…

AKTUELLT

Mystisk gösdöd i Byälven

Mängder av döda och illa medfarna gösar har påträffats i Byälven. Vad de drabbats av är okänt och både vatten och fisk ska nu analyseras.

Abborre över magiska 3-kilosgränsen

Journalisten och hängivne sportfiskaren Steffen Schulz lyckades tidigare i år med något storslaget. Under ett fiskepass i holländska Rhendeltat lyckades han passera alla abborrfiskares totala drömgräns då han tog en abborre på massiva 3200 gram. Nyheten är är inte dagsfärsk men det känns som ett tjänstefel att låta den här fisken glida förbi utan att

Oväntat hugg gav jättegädda!

Vårfisket efter gädda kan vara nyckfullt. Ofta blir väntan mellan huggen lång och tvivlen om storfisk många. Men så plötsligt kan allt vända! Det skedde nyligen för Evelina Henriksen då hon efter ett segt förmiddagsfiske krokade en av årets längsta gäddor!

Ännu en drömlax från Östersjön

Ella Micalsen lyckades i helgen landa en välmatad lax i absolut toppform. Den 117 centimeter långa fisken vägde 19.5 kilo och bjöd på en gastkramande fajt med flera hopp. 

Efterlysning: Gäddbetenas ”heliga graal”

Känner du igen gäddimitationen på ritningen ovan? Den föreställer det mest eftersökta svenska betet bland landets samlare. Prislappen blir därför skyhög och allra mest inbringar den större varianten på 21 centimeter. Här kommer ett bildspel på olika beten som direkt har en köpare!

Permanent fiskeförbud i Lysekils hamn

Sportfiske ska i framtiden inte få utövas i Lysekils Norra hamn och Havsbadsområdet. Det beslöt Lysekils kommunfullmäktige i torsdags. Ett av skälen anses vara att fisket stör båtägare.

Glömda beten kan ge klirr i kassan

Har du gamla drag som samlar damm i någon övergiven betesbox? I så fall kan det vara bra idé att kika på det här bildspelet. Många skönheter dyker upp varav flera är riktiga dyrgripar!

Dejan drar en drömabborre

Dejan Milosevic har ännu en gång lyckats överlista en abborre på över två kilo. Men vägen dit var inte lätt. Eftermiddagens fiske hade varit segt och det efterlängtade storhugget krävde både finess och tålamod.

Fiskande elever ska hjälpa forskare

Forskare vill gärna veta mer om den svartmunnade smörbultens utbredning längs västkusten. Därför ingår de nu i ett regionalt skolprojekt där över 1000 fiskande elever ska öka förståelsen för artens spridning.

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2016

harfiskardu_2016

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!