Fortum bryter mot villkor och får böta

Fortum har vid vid minst sex tillfällen tappat för lite vatten från ett kraftverk i Ljungan.

Fortum har vid vid minst sex tillfällen tappat för lite vatten från ett kraftverk i Ljungan.

Trots att Fortum i domstolar alltid hävdar att de uppfyller lagens krav på kunskap för att få driva vattenkraft, har de återigen brutit mot villkor och tappat för lite vatten i naturfåran i Byforsen i Ljungan.
Fortum, precis som alla andra stora kraftföretag, hävdar alltid att de uppfyller lagens krav på kunskap för att få driva miljöpåverkande verksamhet som vattenkraft. Trots det överträder de gång på gång de villkor som alltid finns i tillstånden för drift av vattenkraftverk. Villkoren är till för att skydda miljön och trots att de oftast är små och otillräckliga är det mycket vanligt att villkoren inte följs, med skador på miljön som följd. I detta fall är det Fortum, som vid minst sex tillfällen tappat för lite vatten från ett kraftverk i Ljungan.
– Det är bra att de nu fälls och får böta 140 000 kronor, men det är också märkligt att det ska vara så svårt att följa dessa enkla regler och villkor, säger Christer Borg, ordförande Älvräddarna.
Även kraftbolaget Eon fälls för ett liknande brott i Ångermanälven, där de stoppat avtappningen från Högfors kraftverk under två dygn i februari 2013. En naturfåra som normalt har lite vatten men som blir utan det under två dygn drabbas givetvis hårt, det är inte ara fråga om fisk, utan också om alla andra organismer som inte tål att torrläggas.
– Det stora problemet är att de under alldeles för lång tid levt under gamla villkor där miljön inte har någon plats i företagens inkomstkalkyler. Det skapar en slapp hållning till både miljö och de lagar som ska skydda miljön, menar Borg från Älvräddarna.

Engagera dig!
Hjälp Fiskejournalen, WWF, Sportfiskarna, Östersjölaxälvar i Samverkan och Älvräddarna genom att skicka brev till ansvariga ministrar om nya lagar för vattenkraften. Just nu är vi på väg att nå 8 000 skickade brev! Här hittar du vår kampanjsida.

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!