Fortum gör rätt

Hur ställer sig Fortum till övriga förslag som kom fram under forskningsprojektet för att förbättra miljön i Ljusnan?

Hur ställer sig Fortum till övriga förslag som kom fram under forskningsprojektet för att förbättra miljön i Ljusnan?

2006-2010 pågick ett forskningsprojekt i Ljusnan, ”Vattenkraft – miljöeffekter, åtgärder och kostnader i nu reglerade vatten”, som avslutades med de nu närmast klassiska orden från Hans Rohlin, Fortum: ”Gud förbjude att vi måste bygga fiskvägar”. Nu vill Fortum i alla fall öka minimitappningen vid Dönje kraftverk, efter att Kammarkollegiet lämnat in handlingar för en omprövning av villkoren.
Fortum har inte gjort sig kända för att ta hand om biologisk mångfald vid sina vattenkraftverk. I fall som Eldforsen, Edeforsen, Galvån, Untra och fler, har de utmärkt sig genom att agera som om miljöhänsyn endast handlar om att tillverka så mycket förnybar energi som möjligt, oavsett skador på biologisk mångfald.
Därför ser Fiskejournalen det som ett fall framåt när de nu tar emot Kammarkollegiets omprövningsidéer för Bollnäs strömmar i Ljusnan. Tanken är att de något större sommartappningarna ska tidigareläggas och att vintertappningarna ska bli något högre, allt för att gynna harr och öring. Frågan som Fiskejournalen nu ställer sig är hur Fortum ställer sig till övriga förslag som kom fram under forskningsprojektet för att förbättra miljön i Ljusnan.
– Det ska bli intressant att se, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna. Min gissning är att fiskvägar fortfarande inte ligger på Hans Rohlins ”top-tio-lista”.
Fortums positiva inställning kommer bara någon vecka efter att Christer i en debattartikel på Second Opinion drar upp Fortum och Dönje kraftverk som ett exempel på hur verksamhetsägare inte förstår sitt ansvar. I artikeln kritiserar också Christer Svensk Energi för deras nya positiva inställning till omprövningar, eftersom det är en sista tvångsåtgärd för att få till förbättringar i miljön.
– Jag är rädd att detta nya intresse och positiva inställning ingår i en större strategi från kraftsidan för att visa politiker att det inte behövs nya lagar för vattenkraften, menar Borg. Det vore djupt olyckligt om de nya lagstiftningsförslagen så enkelt kan fintas undan; i samma ögonblick som förslagen skrotas lär vi få se de gamla vanliga ”tagen” från kraftsidan.

Engagera dig!
Fiskejournalen driver tillsammans med WWF, Älvräddarna, Sportfiskarna och Östersjölaxälvar i Samverkan en brevkampanj, där du kan hjälpa till! Nu är det över 8000 brev som skickas till ansvariga ministrar med krav på ny lagstiftning, skicka dit brev också!

 

 

Annons
AKTUELLT

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!