Fortum torrlägger Ljusnan

Christer Borg, ordförande i Älvräddarna ser gärna att Fortums vd uttalar sig om torrläggningen vid Edeforsen. Nyligen, i Almedalen, sa han sig vara ”stolt över Fortums vattenkraft”.

Mattias Svensson trodde inte sina ögon när han såg hela botten på Ljusnan torrlagd strax ovanför Edeforsens kraftstation. Nu har anmält detta till länsstyrelsen och Fortum och regleringsföretaget har en del frågor och eventuellt en polisanmälan att vänta när länsstyrelsen tar tag i detta.
Det var fredag 26 juli som Mattias Svensson från Bollnäs passerade Ljusnan strax uppströms Edeforsens vattenkraftverk och fick se hela Ljusnan torrlagd. Mattias, som deltar i en fiskevårdsgrupp som leds av kommunlimnolog Tommy Vestersund i Bollnäs, tog snabbt några bilder som han skickade in tillsammans med en anmälan till länsstyrelsen i Gävleborg.
– Jag blir upprörd eftersom det här dels är en skyddad sträcka enligt miljöbalken när det gäller vattenkraft och skador från den, men också ett Natura 2000-område. Det var självklart för mig att anmäla det här, så här ska det inte få gå till år 2013, menar Mattias.
Edeforsens kraftverk som ägs av Fortum har vi skrivit om tidigare i Fiskejournalen, läs här. Fortum vill bygga om det gamla kraftverket, men har stött på stort motstånd från bl.a. Ljusdals kommun, Kammarkollegiet och Älvräddarna. Projektet har omgärdats av skandaler, där beskyllningar om lagbrott och politiskt jäv har varit pikanta inslag. Fortum ingår som en av huvudägarna i regleringsföretaget i Ljusnan, vilka tillsammans med Fortum nu kommer att få svara på frågor från länsstyrelsen kring torrläggningen vid Edeforsens kraftverk.
– Det enda som är bra med den här historien är att Mattias Svensson gjort ett bra jobb med foton och anmälan, det är helt enligt vår ”skolbok”, säger Älvräddarnas ordförande Christer Borg. Nu får vi hoppas att länsstyrelsen snabbt tar tag i detta ärende och om det visar sig att det är ett brott mot Natura2000-skyddet eller andra bestämmelser ska de ansvariga polisanmälas. Jag skulle vilja se VD:n för Fortum uttala sig om detta, han som i Almedalen sa att han är ”stolt över Fortums vattenkraft”, avslutar Christer.
Om detta kan påverka hur domstolen ser på Fortum i målet om Edeforsen återstår att se. För att få bygga ett nytt kraftverk krävs enligt lagstiftningen en viss kompetens. Med tanke på hur det nu ser ut i Ljusnan vid Edeforsen är det fråga om Fortum verkligen innehar den kunskap som krävs menar Älvräddarna.
Fiskejournalen kommer givetvis att följa upp ärendet.

Annons
AKTUELLT

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!