Fritt fram för abborrlek i Hau träsk

Omlöpet med dammanläggningen uppe till vänster. (Lars Vallin)

Omlöpet med dammanläggningen uppe till vänster. (Lars Vallin)

Sportfiskarna har byggt ett omlöp i gotländska Hauån vilket möjliggör för fisk att passera en gammal dammanläggning och leka i Hau träsk.
I Hauån på norra Gotland, vid utloppet ur Hau träsk, finns sedan 1940-talet en dammanläggning som varit ett definitivt vandringshinder för all uppströmsvandrande fisk och annan vattenlevande fauna.
Region Gotland har en vattendom från 1944, med tillstånd att reglera sjön för att utnyttja Hau träsk som vattentäkt till Fårösunds samhälle.
– Omlöpet ger nu fri lejd för abborrar och andra lekvandrande arter upp till Hau träsk. Det är med spänning vi ser fram emot kommande vår för att följa upp hur den nya fiskvägen fungerar, berättar Sportfiskarnas biolog Lars Vallin.
Under många år har det konstaterats att vårlekande fisk, framförallt abborre, i stora mängder vandrat upp i ån under lektid på vårarna. Antagligen rör det sig om fisk som fötts i Hau träsk och som vandrat ut till kustområdet för uppväxt. När abborrarna senare i livet, genom sitt homingbeteende, återvänder för lek har de inte haft någon möjlighet att ta sig upp till sjön för att bidra till kommande generationer, på grund av det definitiva vandringshindret.
Genom överenskommelser med region Gotland och övriga berörda markägare på platsen har nu Sportfiskarna byggt bort vandringshindret.
Finansiering av åtgärden har skett genom medel från Europeiska Fiskerifonden, via Fiskeområde Gotland.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!