Sponsrad

Gör ditt eget sjökort!

Med Garmin Quickdraw Contours gör du ditt eget sjökort. Läs om hur det fungerar!

Det har länge varit en dröm för sportfiskare att kunna tillverka egna sjökort. Den drömmen har nu besannats i och med Garmin Quickdraw Contours. Genom att kryssa fram och tillbaka med båten ritas sjökortet upp i realtid på din Garmin-skärm.

När du kryssar fram och tillbaka ritas ditt sjökort upp direkt på skärmen. Sjökortet sparas och byggs hela tiden på för framtida bruk.


Full kontroll på bottenstrukturen

När ditt sjökort är färdigt har du full överblick över bottenkonturen. På så vis kan du fiska på de hetaste platserna i ditt fiskevatten och slipper spilla en massa dyrbar tid på att ”fiska i blindo”. En liten förhöjning på botten kan vara en bra ståndplats för lurpassande rovfiskar.

På så vis kan du fiska på de hetaste platserna i ditt fiskevatten…

Garmin Quickdraw Contours är helt kostnadsfritt och gör det möjligt att skapa detaljrika HD-kartor på din kompatibla Garmin-plotterskärm. Dina kartor är din egendom men du kan dela dem med andra om du vill. I Quickdraw-gruppen på Garmin Connect är det möjligt att dela och få tillgång till andra användares kartor. Communityt bygger gemensamt upp en detaljrik databas över våra vattendrag vilket är en ovärderlig resurs för oss sportfiskare.
– Att rita egna kartor är det som gett mig störst utveckling i mitt fiske på senare år. Om jag hittar ett specifikt område i sjön, där fisken står i ett visst väderstreck, exempelvis en håla. Då kan jag söka liknande platser i sjön när det slutat att nappa på den första platsen. Det gör mitt fiske mer effektivt, säger Björn Tunmats.

Björn Tunmats har fångat många storgösar tack vara att han har kontroll på hur sjöbotten ser ut. Allt med hjälp av Garmin Quickdraw Contours.

 

Medan du kör runt i båten skapar programmet automatisk ditt nya sjökort. Även om du bara ligger och drivfiskar med båten med lodet påslaget, så skapas kartorna. Kartdatan sparas på ett vanligt SD-kort. Om du har en plotter med endast en kortplats för SD-kortet så kan du logga på ditt befintliga sjökort. Du kan enkelt se vilket område du mätt upp och du kan hela tiden återvända för att mäta upp resten av sjöbotten.

Medan du kör runt i båten skapar programmet automatisk ditt nya sjökort…

 

Det är lätt att gå tillbaka till en specifik plats för att fortsätta mäta upp områden som missats. Gör det samma dag eller vid ett senare tillfälle. All information sparas på ett vanligt SD-kort.

Markera heta fiskeplatser
Precis som på ditt vanliga sjökort, kan du på en Garmin Quickdraw Contours-kompatibel skärm markera stenar, heta fiskeplatser där du haft hugg eller andra platser som anses viktiga att komma ihåg. Varför inte markera gösgrynnan, en het plats i gäddviken eller spetsen på en grundrygg som gav flera abborrar vid senaste fisketillfället?

– Panoptix-givaren är den givare som ritar upp botten mest detaljrikt men de övriga givarna fungerar också bra, säger Carlo.

Olika färger gör det lättare att få en överblick över sjöns olika djup. Mer tydligt än så här blir det inte.

Tecknar tydligt av botten
Med så täta konturer som trettiocentimeters-intervaller tecknas botten tydligt av på Garmin-skärmen. Och även om du redan har ett sjökort över vattnet så kan du ha nytta av att rita upp ett eget sjökort. Sjökortet som Garmin Quickdraw Contours ritar upp är mycket mer noggrant än det som finns i handeln – vilket är viktigt för oss fiskare då minsta lilla bottenförändring är en potentiell ståndplats.

– Quickdraw har hjälpt mig enormt mycket i mitt fiske. Jag har hittat nya intressanta platser i mina vatten som jag tidigare inte kände till, säger Carlo.

Garmin Quickdraw Contours fungerar tillsammans med Garmin Panoptix™-givare, valfritt HD-ID™-ekolod, valfri CHIRP-aktiverad Garmin DownVü™-givare eller NMEA 2000®-kompatibel djupgivare.

Björn ”Carlo” Karlsson fiskar ofta efter storröding. Han har mätt upp botten mer noggrant med Quickdraw Contours än vad det vanliga sjökortet visar. På så vis har han funnit nya heta fiskeplatser som inte syns på det vanliga sjökortet.

(Programmet Garmin Quickdraw Contours ingår i echoMAP™ CHIRP-kombinationsserien. Det är också tillgängligt som en kostnadsfri programvara för echoMAP-serien, GPSMAP® 7400-plotter-serien och GPSMAP 8 000/5×7/7×1/8×0/10×0-serien.)
För ytterligare information om Garmin Quickdraw Contours eller andra Garminprodukter klicka HÄR.

AKTUELLT

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Sötsug kan hjälpa torsken

Nästa gång du blir sugen på godis kan du faktiskt hjälpa den utsatta torsken. Lakritsföretaget Kolsvart har nämligen fyllt påsar med hallon- och vinbärstorskar som stödjer Sportfiskarnas arbete för starkare bestånd.

Garmin förtydligar livet under ytan

Framtiden är här. Varje fall om men ser på filmerna och dumparna från Garmins nya skapelse Panoptix LiveScope. Nu kan du enligt Garmins senaste uttalande till och med i realtid se om det är en gös eller en gädda som simmar under båten. Tack vare Panoptix LiveScopes aktiva skanningskapacitet kan du med en kompatibel ekolodsskärm

Motor Marin Pike Open 2018

I höst är det dags för andra upplagan av gäddtävlingen Motor Marin Pike Open i Blekinge skärgård. Nytt för i år är att halva anmälningsavgiften går till Sportfiskarnas arbete med att hjälpa Östersjöns gäddor.

Guldhugg i Artjakten

Efter drygt två veckors fiskande har över 150 barn skickat in sina fiskebilder och berättelser. En av dem är Linnea Nilsson som fångat flera olika sorters fiskar, bland annat denna vackra sarv. 

”Sillen” var en sensationell sardin

Mathias Botnen trodde först att han fått en liten sill då han i lördags kväll fiskade i Sotra utanför Bergen. Men det skulle visa sig att fångsten var betydligt mer speciell än så – han hade nämligen dragit upp landets första spöfångade sardin.

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

130-centimetare högg tre gånger

Alex Hägg tar ett fast grepp om ledningen i gäddtävlingen Sommargäddan efter en väldig – och minst sagt glupsk – 130 centimetare. Den mäktiga gäddan högg först på kompisens jigg två gånger innan Alex kunde kroka den. – Det var helt sjukt, hälsar han.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!