Gotländska sjöar hotas av invasiva smörbultar

Den svartmunnade smörbulten sprider sig snabbt och uppvisar stor tolerans mot varierande salthalt. Foto: GMBL

Svartmunnade smörbultar söker sig upp i gotländska åar, visar länsstyrelsens pågående inventering. Utvecklingen oroar och nu vill man försöka begränsa utbredningen.

Den invasiva arten svartmunnad smörbult har sitt ursprung i Östeuropa och tycks numera ha etablerat sig runt Gotlands kuster. Att de oönskade fiskarna nu även tagit sig upp i Vägumeån upptäckte länsstyrelsen i samband med ett elfiske som P4 Gotland bevakade.

”Det här var vi rädda för och nu… ja, nu har vi lite huvudbry”

– Det här var vi rädda för och nu… ja, nu har vi lite huvudbry, konstaterar Peter Landergren i inslaget.

Erfarenheter från andra länder har visat att svartmunnade smörbultar är svåra att stoppa. Ändå vill man från länsstyrelsens sida försöka förhindra ytterligare spridning.

– Då får vi sätta oss ner och fundera på vilka åtgärder vi kan sätta in för att förhindra att de här svartmunnade smörbultarna tar sig upp. Samtidigt som vi inte vill hindra att våra värdefulla och inhemska arter får en nackdel av det. De ska ju fortfarande kunna ta sig upp, säger Peter Landergren till P4 Gotland.

Läs mer och lyssna till inslaget här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Sportfiskare rapporterar om fiskars hälsa

Har du sett sjuk, skadad eller död fisk under årets fiskepass? I så fall vill Statens veterinärmedicinska anstalt att du rapporterar dina iakttagelser. Sportfiskare kan på så sätt bidra med värdefull information när fiskarnas hälsa nu kartläggs.

Mängder av spökredskap uppfiskade i Norge

Nyligen avslutades en lyckad expedition, som syftade till att befria det norska kustvattnet från förlorade fiskeredskap. Insatsen resulterade bland annat i att 850 nät och 150 krabbtinor kunde plockas upp.

SM i gädda avgjordes i tät slutstrid

I dag gjorde tio team upp om den åtråvärda segern i SM i gädda – Catch with Care Sportfishing Masters 2017. Tävlingen avgjordes i Nyköpings skärgård och den direktsända kampen blev en nervpirrande holmgång. Eftermiddagens slutspurt blev avgörande och när båtarna vände hem hade team Jiggar.nu lyckats allra bäst.

Fusk med svensksåld tonfisk

Stockholms miljöförvaltning har avslöjat att butiker sålt tonfisk som behandlats för att se rödare och färskare ut. Att äta för gammal tonfisk kan ge histaminförgiftning – något som kan vara mycket allvarligt.

Rafflande slutspurt i SM i gädda

Många av Sveriges duktigaste gäddfiskare har under året kämpat om en exklusiv finalplats i SM i gädda – Catch with Care Sportfish Masters. I helgen avgörs tävlingen under festliga former i Nyköping. I morgon ska de tio högst placerade teamen från de första två finaldagarna göra upp om den åtråvärda titeln. För alla som inte kan följa

ICE HELIX – Humminbirds satsning på isfiske

Teknikföretaget Humminbird har nyligen släppt två ekolod lagom till vinterns stundande ispass. ICE HELIX-serien är fulladdad med nyutvecklad teknik som säkert kan falla många isfiskare i smaken.

Fiskade tillsammans med 3-åring – fick monstergädda

Att fånga en av årets största gäddor är en dröm för många. Och att få uppleva det tillsammans med sin treårige son – som dessutom håvar fisken – gör ju inte saken sämre. Här kommer Christoffer Svenssons egen berättelse om gårdagens oförglömliga drömfiske på Vänern!

Deppiga fiskar kan ge nya läkemedel

Depression drabbar många djurgrupper – och fiskar är inget undantag. Amerikanska forskare är nu i full gång med att studera deprimerade zebrafiskar i hopp om att kunna utveckla antidepressiva läkemedel.

Fiskejournalen – en tidning i medvind!

Nyligen publicerades en sammanställning av hur det går för landets tidskrifter. Många har tappat läsare sedan fjolårets mätning, men det finns undantag. Två lysande exempel är Fiskejournalen och Allt om Flugfiske, som i år har 18 respektive 15 procent fler läsare. Snacka om medvind!
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!