Annons
Annons

Gott torskfiskeri

Annons

Från landets numera enda riktiga sportfiskevatten för torsk, Öresund, kommer rapporter om att vinterns fiske är bättre än på flera år.
I det från trålar befriade Öresund hittar vi sportfiskare fortfarande fint fiske efter torsk. Denna vinter kommer extra glädjande rapporter om gott om torsk i mellanstorlek. Detta tyder på att beståndet mår gott och kanske till och med är på väga att öka något. Både turbåtar och småbåtar tycks hitta torsken.
Anders Nicander

Öresund bjuder på fint torskfiske just nu. (Foto: Anders Nicander)

 

LÄS OCKSÅ

Annons
41 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Ja det stämmer. Vad som däremot inte är lika positivt är att det är riktigt ont om stor torsk. Den stora lektorsk som varje vinter vandrar in i Öresund saknas nästan helt. Det är denna stora lektorsk som är den viktigaste för leken i Öresund då en stor torsks rom är mer livkraftig och har bättre gener. Skrämmande att trålarna på Kattegatt och i Kilen förmodligen gjort ett väldigt grundligt arbete… :(

 • Jag just det! Sportfiskare kastar bara skit på yrkesfiskare och menar att det är dom som hotar betånden. Titta på er själva, den kommersialliserng som skett och alla som plockar upp torsk efter torsk (må vara på handredskap) men i alla fall. Ett bestånd som är hotat bilr adrig bättre om det börjas dödas vare sig det är frågan om sport eller yrkes fiske. Fiske media med sina rekord-listor är inte ett dugg bättre, står bara bakom och hejar på. Djävla dubbel moral…..

 • Djävla göteborgare. Plocka torsk efter torsk utan chans för dom att återhämta sig ett dugg. Männsikan är ett djävla svin som bara tänker på sig själv. Fiskemedia och Martin bidrar till denna självutplåning genom att hetsa ungdomar och andra till att få en självbekräftelse, som så många ungdomar lider av idag uppväxtna i familjer som inte har tid att se barnet. När de FreeStyle barnet står med en planka för att få in feelingen för bildtagning är måttet rågat…………………

 • Nu när vi äntligen får indikationer på att fisket återhämtat sig kan vi ta hela skiten. Plocka upp allt och lämna ingenting. Fisk är ju bara till för att ätas. Allas rätt är att få lägga ut hur många nät som helts eller vad ute med en båt och trolla hur mycket jag vill och hur länge jag vill. Ingen ska säga åt mig hur mång fiskar (torsk, lax osv) jag får ta upp.

 • Hmmm.. märkligt att alla dessa tre kritiska inlägg kom inom loppet av 7 minuter mitt i natten, och med tre olika nicks.. Man kan ju undra..

 • Den som trodde att det var jag kan glömma det :)

  Men bara så sportfiskare vet, så sker det ett omfattande yrkesfiske vid Hanstholm i Danmark – MED SPÖ OCH PILK.

  Men som jag tidigare sagt, skjut ner sälbeståndet till 2000 sälar som vi hade 100 år innan torskbestånden paja och fisken räcker alla fiskare.

  En säl behöver ca 1500 kg fisk per år, det krävs 20-25 hektar för Västkustmiljö att producera den fiskbiomassan.

 • Jaha så flippade det ut här också. Likadant varenda gång man pratar om torsken. Fakta är att hade inte det storskaliga yrkesfisket damsugit haven så hade det funnit fisk till både sportfiskare, småskaliga yrkesfiskare och till sälarna och vi hade haft en levande skärgård där både djur, fisk och människor hade kunnat leva såsom det fungerade för 50 år sedan. Men visst, nu när bestånden är körda i botten så påverkar också sportfiske och sälar och därför bör man ju som sportfiskare ha detta i åtanke. Men grundorsaken till beståndens kollaps är yrkesfisket, det går inte att skylla på något annat. Gör man det saknar man grundläggande fakta om havet och har en grov brist på självinsikt.

 • Bra inlägg Anders. Som vanligt är det för många som uttalar sig utan att ha vetskap och fakta om det fisket.

 • Anders: Var god och presentera grundläggande fakta att trålare damsuger Kattegatt är du snäll. Jag tror du har fel.

  Ditt inlägg dryper av känslor(hata trålare) men inte ett dugg fakta. Därför blir ditt inlägg lite komiskt när du anklagar andra för just det du själv gör.

 • Josef! Att anklaga någon annan för att ”drypa av känslor” när man själv målar upp ett djur (sälen) som roten till allt ont i himmelen och på jorden kanske är lite onyanserat, eller hur. Anders Nicander

 • Anders: Jag anklagar inte han för att drypa av känslor, jag säger att hans inlägg dryper av känslor för att det saknar faktabakgrund.

  Han påstår att det är trålfisket som tagit bort torsken. Han kanske borde kolla upp sina fakta kring trålfisket lite.

  Fiskeriverkets sida:

  https://www.fiskeriverket.se/vanstermeny/statistikochdatabaser/fangststatistikyrkesfiske.4.28e4ca7c10e9e5e8f9c80002777.html

  Där visar det sig att den totala fångsten av torsk för Svenska trålare i Kattegatt är 35 ton.

  35 TON!! Bara sälbeståndet på Anholt äter ca 1000 ton fisk. sedan är hela kusten full med säl från Helsingborg till Göteborg. Men sluge Anders har minsann räknat ut att det minsann måste vara trålfiskarnas ton som tagit hans fisk.

  Att jag skulle hata säl är väldigt fel, däremot kan jag känna avsky för den cynism som vissa här uppvisar. Att helt obekymrat sprida hat utan att ens orkat bry sig om att kolla upp fakta lite fruktansvärt egoistiskt.

  Kul att du målar upp mig som sälhatare. Sanningen är att den rådande säljaktförbud orsakar sälen fruktansvärt lidande. De som sett sälar hosta blod i veckor innan de sedan dör, säger att den döden är något av det värsta som kan hända en säl.

  Från wikipedia:
  ”Skagerrak har dödligheten varit så hög som 60 procent medan den bara var några procent längs norska och skotska kusten under de båda utbrotten”
  I Norge har de både säljakt och bra fiskbestånd.

  Hade vi haft en förvaltning av säl så skulle vi både sluppit drivor av döda sälar som plågats till döds och dåliga fiskbestånd.

 • Kul att den återhämtar sig.

  Hoppas att det fortsätter i samma anda så att alla får glädje av det, inte minst torsken själv.

  Sen, den som skrev under olika namn, Sven, Göterbrog Göran och Norrlands Oskar..
  Varför inte skriva under med riktigt namn?
  Jag känner ingen som stavar Jävla med ”DJ”.
  Här träffar jag på 2 inom 5 minuter.

  Dina inlägg tappar liksom tyngden genom att du gör så..

  Inte för att dom va smällfeta från början, men ändå..

 • Knappt lönt att argumentera med med människor som helt saknar självinsikt och vägra ta till sig fakta. I normal veteskaplig forskning så brukar man bevisa orsakssamband, inte hitta på massa dumheter för att kunna rättfärdiga det man håller på med.
  2010 fångade yrkesfisket 41 ton (inte 35) i Kattegatt, det är sant. Men istället för att försöka använda denna statistiska siffra till din fördel, vilket du grovt misslyckas med så kan du ju gå in och söka på resten av statistiken och alla rapporterna som visar hur det historiskt sett ut. Jag tänker inte rabbla massa rapporter, statistik och diagram här då detta är en kommentarsfunktion som inte är anpassad för det. Dessutom så är du något så när kunnig och intresserad och lägger bort tunnelseendet så lär du hitta detta själv. Så när du satt dig in i att yrkesfiskets fångster låg på 100000-200000 ton torsk/år i Kattegatt och man fiskade upp 30-40 % av beståndet varje år så kanske du börjar förstå vilket som är orsaken och vilket som är verkan.
  Detsamma gäller för alla de andra arter som yrkesfisket utarmat bestånden, t.ex. blekan, havskatten, långan, rödspättan osv.
  Visst, du har rätt, så som situationen är nu så landar yrkesfisket inte mycket torsk och visst du har rätt, såsom fiskbestånden är nu så finns det för mycket säl. Men fråga dig själv istället – varför är fiskbestånden som de är? Vänligen se orsak och verkan. Vänligen läs på lite!

 • Sorry det kom med en nolla för mycket. 10000-20000 ton torsk/år ska det vara. Det mest skrämmande är ju att det inte längre sker någon nyrekrytering i Kattegatt. Kattegatt räknas för övrigt som världens mest utfiskade hav.

 • ”Visst, du har rätt, så som situationen är nu så landar yrkesfisket inte mycket torsk och visst du har rätt, såsom fiskbestånden är nu så finns det för mycket säl”

  All kredit för detta, det är exakt detta jag säger. Hade fler sportfiskare kunnat erkänna detta och därmed jobbat tillsammans för att minska sälstammen, så skulle vi kunna få ett fiske som vi inte vågat drömma om.

  En anmärkning till bara. Kattegatt måhända vara det mest utfiskade havet i världen. Men arter som sälen inte äter finns det gott om. Kolla på landningar av fjärsing tex.

 • Men Josef L, hur svårt kan det egentligen vara att greppa, och givetvis erkänna, att det primära skälet till dagens situation är det historiska överfisket i Kattegatt och Skagerack? Kan du ändå inte inse att om det yrkesfisket inte tillåtits att ske så hade det funnits gott om fisk till både säl och de människor som på olika vis fiskar efter den idag. för vi borde väl ändå kunna enas om att det knappast var sälarna som betade ner de enorma bestånd av torsk och andra arter som trots allt fanns här förr.

 • Vad gäller fjärsingen så kan ju faktiskt mängden utav den också bero på att det inte sker något direkt yrkesfiske efter den, hade det fiskats efter den på samma sätt som det historiskt fiskats efter många andra arter så hade nog risken varit stor att även den bara varit en spillra av vad den nu är.

 • Josef> Jag tror du missförstår mig. Anledningen till att det finns för många sälar idag i förhållande till fisktillgången är ju att överfisket raderat ut bestånden. Återigen – orsak och verkan. Sälen kan bli 40 år gammal och många av sälarna föddes när tillgången på mat var bättre. Naturen är självreglerande ifall vi människor inte lägger oss i. Hade det funnits lite mat så hade sälarna dött som kutar. Finns det lite mat nu så dör dem också precis som du säger. Jag har inget emot att sälarna skjuts av såsom situationen ser ut nu, men problemet att det finns lite fisk i havet (både till yrkesfisket, sportfisket och sälarna) är överfiske. Man ska inte tro att bara för sälstammen skjuts av radikalt så blir fisket jättebra om några år.
  Flera av bestånden är redan så utfiskade och lekbiomassan har under flera år legat under vad som är biologiskt hållbart så det är tveksamt om de alls återhämtar sig. Se på vad som hände utanför New Foundland. Ett annat problem är att ifall Fiskeriverket och regeringen mot all förmodan går ut med kraftfulla åtgärder och totalstoppar allt fiske efter torsk, kolja, bleka och kanske några arter till och förbjuder trålfisket till förmån för småskaligare nätfiske, vilket de borde göra, så kommer kanske bestånden att kunna öka på sikt, men så fort de ökar igen så kommer yrkesfisket kräva höjda kvoter långt innan det är försvarbart.
  Problemet är inte enskilda yrkesfiskare utan fiskeripolitiken och dess avsaknad av långsiktiga planer och förståelse för hur havet fungerar. Vidare saknar man helt den förståelse för hur ett småskaligt fiske och ett turistfiske i klass med det som finns i Norge skulle ge bra mycket större ekonomisk avkastning än att ett fåtal stortrålare drar upp fisken och genererar struntsummor.

 • För att förtydliga det sista lite. I Sörvaer på Söröya i Nordnorge där jag är fiskeguide ibland finns yrkesfiskare och en fiskfabrik. Fabriken har gått i konkurs otaliga gånger och drivs enbart statliga bidrag. Söröya är en avflyttningsbyggd. Det fanns inga framtidmöjligheter där förrän NSA startade upp sin fiskecamp för sportfiskare. Nu kommer 40 gäster varje vecka till ön från feb till okt, handlar i affären, köper bensin på pumpen, käkar på puben, bor på hotellet åker buss med det lokala bolaget till campen, åker färjan till ön osv. Utan fiskecampen hade förmodligen hälften av den service som finns i det lilla samhället försvunnit och ännu fler hade flyttat. Så är det på många ställen i norra Norge. Fisken som sportfisketuristerna fångar är värd tusentals gånger mer än den fisken som de lokala yrkesfiskarna tar upp. Både rent pengamässigt och för infrastrukturen. Det hade kunnat vara detsamma på Västkusten. Det var detsamma på Västkusten! På 60 och 70 talet ordnade många sportfiskeklubbar resor till Västkustens klippor för att fiska torsk. Detta försvann när fisket försämrades på 80 talet. Vad hade det fisket varit värt idag för kustsamhällena?
  Vi pratar inte om några 20 kr/kilot på fiskaktionen i alla fall.

 • Raffe: Jag är helt säker på att alla har missbedömt sälens betydelse för fisket i Kattegatt och Skagerack. Själklart har trålfisket en enorm påverkan, men det största skedde för 40 år sedan. Idag är många trålare är ute mindre än 40 dagar per år, och du ser ju landningarna, de klarar inte av att fånga det som de får.

  Om du bara ger vika för den mentala spärren som nästan alla verkar ha, så kan du titta på beståndskurvorna för torsk i Kattegatt. Du ser klart den stora säldöden. Någon varningsklocka??

  När det gäller fjärsingen så är fisket efter den så stort så att den ensam summerar alla andra arter tillsammans bortsett från sill och skarpsill. Ringer inte ens en liten varningsklocka??

  Räkna på det. Om naturvårdsverket kan räkna 15000 sälar på västkusten hur många finns det egentligen? Jag menar åka över med flyg och ta ett foto sedan basera en bedömning utifrån det? Sjukt. Ingen varningsklocka alls??

  En säl äter 5kg om dagen det blir ungefär 1500 kg per år om den äter hela fisken. Ett vattenområde i Kattegatt producerar 40 kg fisk per hektar och år. Tänk på det nästa gång du ser en säl. Någon varningsklocka???

  Varför dör inte sälen i Norge vid virusutbrotten när den dör i Kattegatt. Någon varningsklocka???

  Nästan alla arter som sälen äter är borta, medan alla arter som den inte(krabba,hummer, fjärsing, havskräfta) äter finns det gott om. Någon varningsklocka??

  Alla arter har mycket småfisk i grundområderna men när de blir 10-15 cm så börjar de försvinna. Någon varningsklocka som ringer???

  Innanför trålgränsen finns det mindre fisk än utanför. Någon varningsklocka???

  Isabell Lövins generalexempel på provtrålning skedde jämte ett av Sveriges största sälbestånd. Någon varningsklocka???

  Lägg beståndsutvecklingen av säl jämte ett diagram utav fiskbestånden. Ringer någon varningsklocka???

  De sista 4 åren har trålfisket minskat med ett antal procent. Någon förbättring? Varnings klocka??

 • Anders: En yta på en hektar kan generera 40(30 enligt vissa andra)kg fisk per år i Kattegatt. En säl kräver ju minst 1500 kg fisk per år. Ta då bara ön Anholt som har runt 1000 sälar. De skulle alltså kräva 37000 hektar eller nästan 250000000 m2. Detta är alltså samma som en fyrkant på 1,9 mil. All den fisk som produceras inom den fyrkanten kräver sälen för att överleva.

  Vakna upp lite nu va??

  Hur bra tror du att ditt fiske i Sörvaer hade varit om du hade haft en sälkoloni på 1000 djur vid campen?????

 • Josef> Jag håller med dig om sälarna. Du har bra argument. 15000 sälar äter 5 kg om dagen under 365 dagar blir 27375 ton fisk/år. Det är mycket! Vidare kan man ju anta att sälarna i ganska stor utsträckning väljer att äta torskfiskar och plattfiskar, arter som nu pga av överfiske är hotade. Men fisket försämrades redan innan sälbestånden ökade. Så överfiske är orsaken men nu på 2000-talet bidrar sälbeståndet till att bestånden inte återhämtar sig. Så ja det finns för mycket säl och man borde skjuta av dem. Ungefär som man gör med älgarna som förlorat sina naturliga fiender och där inte längre naturer själv kan reglera beståndet.

 • Mitt exempel med Sörvaer handlade inte om sälar utan om sportfiskets ekonomiska fördel jämfört med storskaligt yrkesfiske. Ifall man inte kraschat bestånden i västerhavet kunde samma sportfisketurism nu varit möjlig på västkusten och vi hade haft en levande skärgård och en lokalbefolknings som tjänat stor pengar på fisketurismen. Detta istället för att ett fåtal skeppare på stora trålare drar in pengarna och fisket för alla andra blir så dåligt att det utarmar skärgårdens alla små fiskarsamhälle.
  Ifall man lyckas få rätt på fiskbestånden så är min önskan en hård förvaltning där trålare och vadbåtar förbjuds till förmån för småskaligt nätfiske och sportfisketurism.

 • Det är självklart ingen mening att argumentera med Josef som inte kan inse dagen sanning. Han skulle nog helst lägga ut några krypskyttar på varje holme längs västkusten med en stor säl i vardera sikte. Medans yrkesfiskarna njuter av blotta tanken att få ha all fisk för sig själva… Eller?

  Och argumenten känns fortfarande ganska påhittade och mest som ganska tomma ord. Även om jag inte hade varit insatt så hade jag nog sett rakt igenom argumenten.

  Men om det är som du säger. Att det dör ganska många sälar längs med västkusten varje år. Låter det då rimligt att dem äter 5 kilo fisk varje dag? Hade dem då dött? Kanske äter dem hälften så mycket i dagens läge…
  Dessutom har den kustnära torskbeståndet har förblitt opåverkat under de år som yrkesfisket nu har kvoterats. Detta har jag själv upplevt.

  Men tycker du nu att det är så otroligt viktigt att värna om fiskbestånden genom att göra sig av med sälen? Isåfall så tycker jag att du ska anta Martin Falklinds erbjudande att skriva en artikel i fiskejournalen om det stora hot som sälen utgör mot fiskbestånden…
  Eller vänta lite. När det kommer till något sånt så kanske du inte står för din sak längre?

  .

  / Gustav

 • Gustav> Får nog säga att Josef trots allt har en poäng här även om han har fel om bakgrunden. 27000 ton fisk är en jävla massa fisk nu när bestånden är svaga. I Stockholms skärgård rasar sportfiskarna mot skarvarna. 30000 skarvar äter 15 ton fisk om dagen. Men det är nog mer accepterat att hysa agg mot skarvarna än mot sälarna. Det finns 25000 gråsälar i Östersjön samt ett par tusen knubbsälar och vikare men ingen klagar på dem.
  Sedan att grundproblematiken är överfisket är en annan sak.

 • Sedan att det fanns ett par hundratusen vikare i Östersjön på 1800-talet innan man jagade dem till utrotning är en annan sak – då fanns ju inte heller problemet med överfiske.

 • Underbart Anders, vi är nog helt överens. Tom angående om utfiskningen på 70 och 80 talet. Håller alltså med dig att grundproblemet var trålfisket i Kattegatt. Kanske alla har missat? Men hela min poäng har ju hela tiden varit att JUST nu är sälen det största problemet för Kattegatt.

  Och visst är det konstigt att just säl och skarv är de enda arter som inte behövs jaga.

  Gustav, jag tror inte jag har inte den ynnesten kunna stoltsera med mitt namn.

  God natt på er alla.

 • Anders, Jag håller helt med om att sälen äter mycket fisk och därför bidrar till ett något försvagat fiskbestånd längs våra kuster. Men det jag irriterar mig lite på är att vissa folk inte kan förstå konsekvenserna av det storskaliga trålfisket och bara blundar för detta… Då blir man faktiskt lite upprörd.

  Josef, när du säger ”just nu”. Menar du då under den period på vintern då fiskebåtarna inte har möjlighet att fiska då dem ligger infrysta i hamnarna?

  Och skarv jagas det ytterst flitigt längs våra kuster när tillfälle ges. Dessvärre värkar inte denna fågel framstå som den fina ”matfågel” den är.

  Och är du rädd att ditt namn blir publicerat i en tidning så kan du ju alltid vara anonym… För om du verkligen står för din åsikt så borde det väl inte vara några större problem att framföra den i en fisketidning?

  God natt

 • Josef> Utfiskningen var såklart värst om man ser till mängden fångad fisk under 80 talet. Men den verkliga utfiskningen och misskötseln av fiskeripolitiken skedde under 90-talet och fram till nu. Visserligen har man inte tagit upp lika mycket fisk mängdmässigt eftersom bestånden minskat. Däremot har man fångat procentuellt större fångster av de allt mindre bestånden och t.o.m. fortsatt med procentuellt stora fångster när bestånden varit under sin kritiska punkt för fortlevnad. Hur smart var det t.ex. att dra upp 1000-2000 ton torsk/år ur Kattegatt runt sekelskiftet när beståndet redan då var så svagt. I slutet på 90-talet började också västkustskepparna att systematiskt sätta garn på alla de vrak som dittills varit en fristad från fisket. Resultatet var stora fångster av bleka, sej torsk och långa, men också söndergarnade vrak och en utslagning av blekan och långan i de kustnära farvattnena. Koljan var redan på 90-talet hårt trängd. Nu finns ingen kolja kvar i fjordarna. Havskatten är också bortfiskad från stengrunden. Fångsterna idag är en mindre än en tiondel av vad de var bara för 10 år sedan. Att allt detta fick fortgå utan att någon sa stop är det största misstaget. Hade man stoppat rovfisket för 10 år sedan och satt in åtgärder då så hade vi inte haft den situation vi har nu. Tyvärr kan det vara för sent nu och ännu är inte fisket stoppat för de arter som behöver skydd och regeringen har inte heller gjort det möjligt för fiskarna att avveckla sitt fiske genom tillräckligt med stöd och omskolningsbidrag.

 • Anders: Jag kan lova dig att det inte är för sent. En stor torsk pytsar ut miljontalsägg och likaså en kolja. Livet kommer tillbaka om vi bara ger det chansen. Vissa arter som rockor kanske tar lite längre tid för, men fisk vandrar omkring och tids nog så kommer det tillbaka. Men så länge som det ligger armador av sälar längs med kusten kommer inte något att hända.

  Yrkesfisket har skurits massivt. Det syns på alla landningar. Arter som rödspätta, sej och tunga, sill, makrill är i riktigt god form. Yrkesfisket kanske har varit den största boven, men jag är till 100% säker på att sälen är det nu. Så frågan är:

  Hur kan man få människor som får en kick utav att se 1000tals sälar i vår kust att ändra uppfattning? De skiter ju uppenbart i sälen i sig självt. Då de låter den ligga och plågas i veckor i dödskamp istället för att tillåta en avskjutning? Det är naturligt brukar de säga.

 • Jag hoppas du har rätt att det ännu inte är för sent för bestånden. Problemet är ju att man fortfarande inte gör tillräckligt åt det. När man väl gör det… är det för sent då?

 • Ja om vi pratar utanför Skagerack / Nordsjön / Kattegatt så är jag ju inte lika optimistisk. Så sett globalt är ju det en ren katastrof. Därför tror jag att det är ännu viktigare att ta sälen på allvar i Kattegatt. Blir lite som den berömda ”hockey stic” blir alltså kontraproduktivt.

 • Jag tror inte det är många som betvivlar att det finns för mycket säl i relation till mängden fisk i haven just nu. Det jag reagerar på är att så oerhört många yrkesfiskare har så enormt svårt att se och erkänna att det är det hårda historiska fisket som är vad som gjort att situationen är som den är, för det är ta mig tusan inte sälens fel att det finns för lite fisk för att en naturlig stam med sälar skall kunna överleva. Det hade för trovärdighetens skull varit trevligt om de ödmjukt kunde erkänna att det är det hårda fisketryckets fel att det finns för lite matfisk för att kunna bära både en naturlig sälstam, ett ekonomiskt lönsamt yrkesfiske och samtidigt få tillbaks de mängder fisk vi än gång hade. Hade de gjort det så är jag övertygad om att fler människor hade haft förståelse för en tillfällig reducering av sälstammarna.

 • Raffen: Exakt hur många sälar tycker du vi skall ha innan du blir nöjd? Alltså vad är det som får dig att känna att sälbeståndet är ”naturligt”?

  Och hur mycket bättre mår du om vi har 15000 sälar emot vi har 2000 sälar? Är det så att du får ångest om vi ”bara” har 2000 sälar?

  Kan du inte ens känna en uns av medkänsla till de yrkesfiskare som får ta upp max 50 ton torsk när sälen måste äta 1000tals ton fisk i Kattegatt?

 • Anders jo jag har läst den. Med risk för att vara tjatig om säl. Var ser du hur stor del utav fiskeridödligheten som säl står för?

  Man kan ju tycka att en myndighet som har heltidsanställda i sälfrågor borde kunnat ge en uppskattning för hur mycket fisk som sälen äter i Kattegatt. Speciellt när det går att hitta de siffror jag hänvisat på mindre än en vecka.

  Sidan 131 lekmogen fisk. Kan du se säldöden 1988?

 • Jag är ledsen Josef men jag kan inte sätta en siffra på vad som är naturligt eftersom jag inte känner till alla parametrar som naturen använder när den balanserar ekosystemet, så på den punkten kan jag tyvärr inte vara behjälplig även om jag vill. Vad som är naturligt för mig är ett självreglerande bestånd, vad är naturligt för dig?

  Nej jag får inte ångest av siffror, däremot kan jag tycka att vi rotar lite för mycket i ekosystemen runt oss när det gäller lite allt möjligt. Kaosteorin säger oss att något så oskyldigt som en fjärils vingslag på fel ställe kan få katastrofala effekter. Med andra ord en fjäril som rör sig idag i Peking kan förändra stormarna nästa månad i New York. Mycket små händelser och ingrepp i den naturliga oerhört känsliga balansen kan på lite sikt få enormt stora och svåra konsekvenser, så vem vet vad som händer om vi börjar reducera antalet individer inom vissa ,eller rent utav utrota hela, arter bara för att de inte passar vissa gruppers val av livstil eller val av yrke.

  Nej någon medkänsla för dem känner jag faktiskt inte, är det de sysslar med inte lönsamt så bör de helt, precis som gäller för alla andra, söka brödfödan någon annanstans.

  Men, jag tycker ändå att det kan finnas goda skäl till att reducera sälstammarna för att få tillbaks fisken, och när den väl är tillbaks i sådan omfattning att den utan problem klarar att bära både en naturlig sälstam, en utbredd sportfisketurism och ett ekonomiskt lönsamt ekologiskt yrkesfiske så är det helt ok med ett yrkesfiske som varken förstör bottnar eller tar mer än det överskott som haven ger.

 • Raffen: Har du hört om att vara konsekvent? Vad tycker du om naturliga mössbestånd, naturliga björnbestånd, naturliga hjortbestånd?

  Jag vill inte ha ett naturligt sälbestånd, jag vill ha ett reglerat som vi alltid i alla tider har haft innan 1970.

  Hur ser du på din egen roll? Om vi inte kan jaga säl, varför kan vi fiska fisk överhuvudtaget. Varför vill du inte ha ett naturligt bestånd av fisk?

  Är du kanske egoistisk och tänker endast på dig själv? Om du vore född i en annan miljö, så skulle det kanske varit du som åkt runt med en trålare och tömmer bestånd utan känna medlidande till andra?

 • Josef: Min alldeles personliga uppfattning är att vi skall ha självreglerande naturliga stammar av alla de djur som tillhör vår Svenska fauna, alltså även av de fyra stora rovdjuren. Dock är jag för en begränsad skyddsjakt och ett uttag av det överflöd som kan skapas så länge inte stammarna skadas.

  Det är din åsikt och den respekterar jag även om jag inte delar den, det innebär dock inte att jag inte kommer att fortsätta argumentera för det jag tror på.

  Som jag skrev, jag är för både jakt och fiske så länge stammarna vi diskuterar inte skadas eller på sikt reduceras. Det finns mängder med exempel på där fiske och fiskevård t.om stärkt stammar av olika fiskarter. Satt häromdagen och läste om en kille som x antal år fiskat tusenbröder med bottengarn i någon liten skogssjö och på så sätt både ordentligt lyckats höja snittvikt och möjlighet till uttag utan att påverka abborrstammen i sjön negativt. Det finns ingen naturlag som säger att vi människor måste parasitera på vilt levande arter för att överleva, vi har både resurser och möjligheter att göra oerhört mycket bättre ifrån oss än så.

  Egoistisk? Vill gärna att du förtydligar vad du egentligen menar, på vilket sätt och varför får du för dig att mina åsikter baseras på egoism?

  Om vi pratar om miljöer i vårt moderna svenska, eller nordeuropeiska samhälle så är jag ganska övertygad om att det inte skulle spelat någon som helst roll var jag fötts, mina åsikter hade nog varit desamma ändå eftersom jag hoppas och tror att känslan för rätt och fel är medfödd.

  Om du menar utifall att jag var född i 3:e världen så hade jag säkert i grunden tyckt samma sak men kanske gjort saker som inte speglat mina åsikter bara för att överleva. Men.. varken du eller jag, eller de svenska yrkesfiskare som skövlar andra länders fiskbestånd är i den situationen, vi är istället i en situation där vi borde ha ofantligt mycket att lära ut och vi borde alltså kunna hjälpa de som behöver det, åtminstone med kunskap om de misstag vi gjort.

Annons
AKTUELLT

Så fångade han 17-kilosgäddan

17,34 kilogram fördelade på 131 centimeter. Nyligen drogs en av Norges största gäddor genom tiderna upp. För Fiskejournalen berättar Andreas Ånerud Johansen om hur han fångade monsterfisken. Det är ungefär två veckor sedan Andreas Ånerud Johansen drog upp jättegäddan. Han var ute på en tvådagarsutflykt i en av de största sjöarna i östra Norge. Första

HaV vill fördela fisket annorlunda

Kollektiva fiskstopp ska undvikas och utkasten av fisk minska. Det är målet med Havs- och vattenmyndighetens nya förslag på system för att fördela fiskemöjligheterna. Tidigare har man jobbat med vecko- eller månadsransoner, nu föreslår HaV ett system med individuella, årliga fiskemöjligheter inom det demersala fisket, vilket betyder fiske efter skaldjur och bottenlevande fisk. Förslaget gäller

Sportfiskarna vill skärpa förvaltningen av skarv och säl

Skarvarna och sälarna blir allt fler – och beståndet måste börja förvaltas bättre för att man i stället ska prioritera skyddet av hotade fiskbestånd. Det skriver Sportfiskarna på sin hemsida. – I dag är beståndsstatusen för skarv och säl klart bättre än för många fiskarter. Det är dags att se över hur skarven och sälen

Gädd-SM-vinnarna om guldtaktiken

Tuffast möjliga förutsättningar. Då var det ett hemmateam som klev fram. – Jag tror hemmaplan var en enorm fördel under två dagars tävling med så här dåligt fiske, säger Håkan Björk från Team Karlskronafiske som vann SM i Gädda. Grå himmel; blåsigt och blött – SM avgjordes under tuffast möjligt förutsättningar. Men Team Karlskronafiske hade

Gös attackerar dykare

Gösen är en egendomlig fisk tillika en våra största sötvattenspredatorer. Se filmen där dykaren åker på stryk av en bastant fisk. Att gösen befinner sig högt upp i näringskedjan är enkelt att se om man kikar på den här filmen. En oinbjuden gäst i form av en dykare kommer för nära en stor gös vilket

Laxen ska kunna stiga i Dalälven

I torsdags höll Nedre Dalälvens fiskeprojekt, som samlar flera organisationer, stormöte i Gysinge. Målet: Att lax och öring ska kunna ta sig förbi fler kraftverk i Dalälven, skriver P4 Gävleborg. Lax och öring som vill vandra uppåt hindras tidigt i Nedre Dalälven, det första vattenkraftverket kommer redan vid Älvkarleby kraftstation. Men längre upp finns de

Här är stjärnkockens superavancerade fiskrecept

Tycker du att det är för enkelt att tillaga fisk? Då är det här receptet för dig. Det är Facebooksidan Intersybarite  som lagt upp filmen på den japanska kocken Seiji Yamamoto, med tre Michelinstjärnor under bältet, som visar hur han tillagar en ”Akamutsu”, på engelska rosy seabass (ungefär, rosig havsabborre, Doederleinia berycoides). Och om du

Extremfiske i Florida efter orkanen Matthew

Orkanen Matthew fick katastrofala följder när den drog in över, bland annat, Haiti och Florida. Men den påverkade också fisket. Alla har förmodligen sett bilderna från de förödande konsekvenserna av orkanen Matthew på Haiti och kaoset som följde när den drog in över Florida. Där har den också chockat ekosystemet – och det var alltså

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons