Annons
Annons

Grymmegös från Krön

Annons

Småländska Krön har under senare år varit en pålitlig leverantör av grova gösar och här kommer det ännu en. Andreas Sebring fick niokilospjäsen på ismete med mört.
Andreas, som bor i Kisa, berättar i anmälan till Recordfisken att han åkte ner till Krön en av de sista decemberdagarna. Ett par mystiska dropp på vipporna tydde på försiktig gös, men vid 11-tiden hände det saker:
”Jag gick runt för att knacka is och väcka mörtarna i hålen. Smack, så small det på ett av spöna, intressant nog på exakt samma punkt som jag tagit en på 6180 gram för några år sedan.”
Andreas berättar om en spännande drillning, där han länge var tveksam till om det verkligen var en gös, eller en gädda.
Men till slut var det att köra ner hela armen genom hålet, få grepp om gälarna och dra upp fisken. Vågen visade hela 9 440 gram. Gösen var 94 centimeter lång och mätte 59 centimeter runt buken.
Svenne Andersson

En fet och välfödd gös bjöd Andreas Sebring på en dramatisk fajt på Kröns is.


LÄS OCKSÅ

Annons
10 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Är det här verkligen sportfiske i traditionell mening? finns det någon begränsning på antalet ”vippor” man får ha ute eller kan man sitta där med 20 stycken utspridda över en halv sjö och ändå kalla det sportfiske, och anmäla fångsten som en ”storfisk”?

 • Du är bara avundsjuk Raffen. Även om man har 20 ismetesspön ute är det inte bara att åka och hämta upp en stor gös.

 • Vem har pratat om 20 spön? Välkommen ut till Krön. Efter 10 bompass så kan du komma över på en kaffe. Innan min första gös hade jag 14 pass utan en landad gös.

 • Avundsjuk? Visst vore det skoj med en stor gös, eller en stor fisk av vilken art som helst egentligen, men det är inte där kärnan i problemet ligger.. Skulle man ut och meta och ensam ställa ut 20 spön tacklade med cirkelkrok så skulle man troligen framstå som en idiot och inte ses som sportfiskare. Nu kommer ni säkert att jämföra med trollingfiskarna, men alla seriösa trollingfiskare begränsar antalet spön, ni kan ju fråga er varför..

  Sen är det lite tramsigt att dra upp tidsperspektivet, att det skulle vara ok att använda massor med redskap bara för att fisk av format skulle vara svår att hugga är ju galenskap. För mig känns det som den här typen av fiske tangerar fiske med fasta redskap, håller man inte själv i grejerna, eller har dom inom greppavstånd så…. Ja då är det fasta redskap det handlar om, och då är det inte sportfiske längre..

 • Hmmm. Sportfiskarna och storfiskregistreringen har godkänt ismete som sportfiske, med vissaförbehåll. Redskapen skall inte borras fast, utan de skall placeras i någon typ av spöhållare eller löst på isen. Utrustningen skall även vara spö och rulle, inga fasta redskap typ angel.

  Sen slog det mig, Sist när du var ute på Vättern eller Vänern. Kollade du då runt eller? de flesta seriösa trollingfiskare kör med 10 spön. En av orsakerna är att det är långt mellan huggen. Ismetaren kör med 4-8 spön, det är vad jag har observerat i alla fall.Vi följer även den etik och moral som säger att inte ha fler spön än vad som går att hantera under rådande omständigheter. Om vattnet har begränsningar, reglerade via fiskevårdsområden så följer vi sportfiskare givetvis det. Åsikter däremot, är personliga och de skall förhoppningsvis inte färga hur andra skall agera. Du gillar inte ismete, fine by me, jag hatar hip-hop, gilla läget.

 • Flot fisk. Jätte misstag at komme med så dålig kommentar mitt i vinteren. Raffen, gå läg dig hos morsan indtil isen er forsvundet eller köb funtex, det funka mot vinterdepressive trollingabstinenser. Happy new year fra danmark ;-)

 • Claus: Jag har absolut ingen trollingabstinens, väljer själv hellre andra fiskevarianter, även vissa former av ismete. Allt fiske har sin charm och taket bland oss sportfiskare borde vara såpass högt att man borde kunna diskutera, och givetvis framföra kritik, utan att bli ombedd att.. vad skrev du nu? gå och lägga sig hos morsan.. Men men, vissa tyckte ju även ryckfisket i sundet var ok och att de som tog upp det skulle knipa käft.

  Andreas: Anser personligen att hip hop är musikens cancer.. Och jo jag gillar både pimpelfiske och ismete, men då med 1, 2 eller max 3 spön inom grepphåll.

 • Åsikterna om musik kan vi då förmodligen enas om, men förmodligen finns det tusentals människor som har en annan åsikt, vem är jag att döma rätt och fel?

  Samma gäller ismetet. I Sverige har vi tusentals sportfiskare som ismetar efter de principer jag ovan beskrev. Eftersom de följer de regler som gäller för vattnet och att metoden accepterats av Sportfiskarna som organisation, så är utövandet sportfiskemässigt, vilket leder tillbaka till din inledande fråga. Sportfiskarna visade däremot tydligt sitt ställningstagande mot ryckfisket som du jämförde med. Och det är just där du har kärnan till bristerna i din argumentaton. Summan av kardemumman – kryddan sammantaget: Dina jämförelser baserar sig på snarlika metoder, som inte är sportfiskemässiga, kallas också falsk consensus.

  Den metod du beskrev, med 20 spön utspridda över hela sjön, samt cirkelkrok, rimmar illa med ismete (dessutom måste du väl då fästa utrustningen i isen, annars kan fisken simma två kilometer innan fiskaren behagar dra upp den). Du förändrade förutsättningarna så att säga. Lite som att fira ner en handgranat med ett vertikalspö. Inte riktigt sportfiske, fast att redskap och metod har vissa likheter.

  En komplettering till dina tankar om närhet till spön. Ismetare placerar oftast spöna i en cirkel runt om pulka och stol. På så vis är det inte särskilt långt till något spö. Att sitta bredvid spöna på en sjö som Krön, där snittdjupet är 2,8 meter, genererar inga fiskar. Gösen skyggar för ljudet på isen. Bättre är då att ha avstånd till spöna. För er som precis börjat med ismete, så kan detta vara ett tips.

  Raffen, kanske kan vi enas om att vi tycker olika, istället för att nertala det faktum att en hyfsad fisk kommit upp på isen.

  Skitfiske
  Andreas

 • Absolut Andreas, visst kan vi enas både om att att det är en toppenfisk som fångats och att vi tycker olika, inget ont i det.

  Det jag är lite rädd för är det fiske jag sjäv bevittnat ute på isarna, av s.k sportfiskare, där dessa haft mängder med ”spön” med knallkork utplacerade över ytor av flera hundra meter. Exakt hur fisket på Krön gått till har jag givetvis ingen aning om, men efter det jag sett så känns det lite olustigt när jag hör talas om ismete överhuvudtaget, precis på samma sätt som jag blir när vi talar om yrkesfiskare, trots att jag är fullt medveten om att det de facto finns yrkesfiskare som bryr sig.

  Skitfiske på dig

  Raffen

Annons
AKTUELLT

Ny film visar läget i Hanöbukten: ”Är en katastrof”

Hanöbukten mår mycket dåligt och föroreningar spys ut i vattnet. Nu visar en ny film exakt hur illa det ser ut – under ytan. Det är föreningen Swedish cost and sea center (SCSC) som har dykt ner och filmat bottnen på Hanöbukten, en del av Östersjön utanför Skånes östkust och Blekinges sydkust. Och det är

Galna nyheten skickar betet en halv kilometer

Snart kommer du kunna skicka iväg dit bete nästan en halv kilometer – bara genom att trycka på en knapp. ”The Casting Drone” är en av årets absolut galnaste fiskenyheter. Det är företaget Fitch som efter två år av utveckling snart kommer ut med sin nya fiskedrönare. Den kommer kunna flyga iväg betet upp till

Nybliven fiskefantast i Hundraklubben

Christina Hjort är en glad fiskeamatör.  I oktober ordnade hon nytt personbästa på gädda ett par gånger om och hon kunde anmäla tre gäddor över 100 centimeter till Hundraklubben. Christina från Skellefteå beskriver sig själv som en väldigt glad fiskeamatör, som vanligtvis gärna följer med sin kompis ut på en och annan fisketur. Det började

Fisketjänsten drar in en miljon i månaden

Det svenska företaget Fishbrain har kommit igång och omsätter nu en miljon i månaden. Det rapporterar Dagens industri. Företaget startades 2013 och erbjuder en premiumtjänst – för sex dollar, alltså ungefär 50 kronor, i månaden – som ska kunna ge en prognos om när på dagen man ska fiska för att fånga en specifik art,

Laxsmugglingsdom överklagas – åklagaren yrkar på fängelse

Tingsrättens friande dom i laxsmugglingsfallet i Blekinge överklagas och kammaråklagare Ingvar Wennersten yrkar återigen på långa fängelsestraff och dryga böter. Det rapporterar SVT Blekinge. Den tidigare ordföranden och en anställd vid den, numera nedlagda, Blekingefiskarnas Centralförening skulle, enligt åtalet, ha sålt giftig Östersjölax till Frankrike under en lång tid. Men de båda friades från misstanken

Big Fish Man till Fiskekryssningen

Jakub Vagner eller ”Big Fish Man” som han kallas i sin TV-serie på Discovery , kommer till Sverige i februari. Han ska vara med på Fiskekryssningen där Martin Falklind kommer att intervjua honom om hans äventyr. Det här är intervjun du inte får missa, när vår Svenska fiskeäventyrare Martin Falklind ska djupintervjua Jakub Vagner ombord på

Kolla in de nya JIGSkinzen

Nu kommer Cwc med ny, spännande produkt. Det är BFT JIGSkinz som ska ge dina söndertuggade beten en ny finish. Skinnen som du själv trär på betena kommer i fyra olika utförande: gädda, abborre, mört och strömming och varje utförande finns i tre olika storlekar. ”Klipp till BFT JIGSkinz i rätt längd. Trä det över

Maximera fiskeåret 2016 – så får du flest dagar vid vattnet

Vi har synat kalendern och hittat de bästa sätten att maximera din fisketid med att ta så få semesterdagar som möjligt. Långfredagen infaller på fredagen den 25 mars. Även Annandag påsk, den 28 mars är röd, och infaller alltså på måndagen som följer. Långhelgen är redan där 4 dagar lång, men tar du ut 4

Så fångade han 17-kilosgäddan

17,34 kilogram fördelade på 131 centimeter. Nyligen drogs en av Norges största gäddor genom tiderna upp. För Fiskejournalen berättar Andreas Ånerud Johansen om hur han fångade monsterfisken. Det är ungefär två veckor sedan Andreas Ånerud Johansen drog upp jättegäddan. Han var ute på en tvådagarsutflykt i en av de största sjöarna i östra Norge. Första

HaV vill fördela fisket annorlunda

Kollektiva fiskstopp ska undvikas och utkasten av fisk minska. Det är målet med Havs- och vattenmyndighetens nya förslag på system för att fördela fiskemöjligheterna. Tidigare har man jobbat med vecko- eller månadsransoner, nu föreslår HaV ett system med individuella, årliga fiskemöjligheter inom det demersala fisket, vilket betyder fiske efter skaldjur och bottenlevande fisk. Förslaget gäller

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons