Gyltatider

Berggyltan trivs i sommarvarmt vatten och stundtals kan fångsterna bli goda. (Foto: Anders Nicander)

Sommarvarmt hav ger ofta det bästa berggyltafisket. Allra mysigast är att söka de stridbara fiskarna vid Bohuskustens klippor en stilla sensommardag.
Berggyltan hör de till de mycket få arter som fortfarande är vanlig i kustbandet. Förr var den mest en bifångst vid höstens och senvårens torskfiske, men i dag har många upptäckt den härligt starka och vackra sportfisken.
På många ställen bjuder Bohuslän på det bästa gyltafisket och den mest spektakulära naturupplevelsen på ett och samma ställe. Klippor som sluttar brant ner i havet brukar betyda att det finns berggylta.
Allra effektivast – och roligast – är att fiska med glidande kastmete på en lätt haspelutrustning. Gyltorna kan finnas från botten och till någon meter under ytan. Ofta står fisken tätt intill berget. Hittar man det djup där gyltorna befinner sig för dagen brukar man kunna få uppleva riktiga huggrusher.
Som agn kan man använda bitar av fisk eller räka. I Bohuslän har man av tradition fiskat gylta på ”kubbonger” som är sniglar som man hittar på stenarna i vattenlinjen. Skalet krossas med en sten och en krok i storlek 1 agnas med 2-4 snäckor.
Kända gyltaplatser är västsidan av Marstrandsön, västsidan Härön vid Tjörn, Kleven vid Smögen för att bara nämna några!
Få äter berggyltan även om den förr ansågs vara fin i fisksoppa. Ta med en långskaftad håv och hantera fisken vasamt så klarar den en fångst och återutsättning utan problem.
Här kan du se en webbfilm om fiske efter berggylta.
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!