Hajar fångades från land!

Charlie med en av passets pigghajar, som här fotas när den återutsätts. Foto: Nikolay Vins

Ett av de mer spektakulära fiskepassen utspelades i söndags på Gullholmens klippor. Charlie Malmgren hade tacklat för mindre fisk och fick plötsligt ett annorlunda hugg på sitt bottenmete. När fisken kom in mot land kunde han se att en pigghaj huggit en krokad vitling! Trots att fångsten var unik skulle den upprepas kort därefter, då ytterligare en haj kom upp. – Jag har kustfiskat sedan 60-talet och aldrig upplevt något liknande, säger Charlie.

Höstarna kan bjuda på riktigt spännande västkustfiske, då sill och makrill lockar in stora rovfiskar nära land. Men att pigghajar kommer så landnära att de spöfångas från klipporna är verkligen ovanligt. Kanske berodde söndagens doublé på att Charlie och hans fiskekompis Nikolay Vins hade haft ett fantastiskt fiske redan innan hajarna högg.

”Det var en magisk dag!”

– Det var en magisk dag! Vi hade fått massor av makrill, fina torskar, berggyltor över kilot och dessutom flera vitlingar och sandskäddor. Några sparades som matfisk och renset kastades ut från klipporna. Kanske bidrog det till att hajarna kom in, gissar Charlie.

Trots att hajarna högg nära land var djupet omkring 35 meter. Den platta sandbotten – som gav rikligt med sandskädda – övergick till klippbotten som stupade brant upp mot land. Det var där som rovfiskarna jagade.
– Torskarna var riktigt starka och fantastiskt roliga att fånga. De fightade betydligt mer än hajarna, trots att de nog vägde ungefär lika mycket, berättar Charlie.

Att fånga en pigghaj från land är ytterst ovanligt. När nu två kom upp – efter att även Nikolay fått hugg på en liten makrillagnad krok – är minst sagt sensationellt.
– Fångsterna visar att man inte behöver drömma sig tillbaka till 60- och 70-talet. Kustfisket kan vara helt otroligt om man bara är villig att ge sig ut en bit i kustbandet, tipsar Charlie.

Pigghajar är fridlysta och klassas av ArtDatabanken som akut hotade. Därför är det viktigt att fisk som bifångas återutsätts omgående. Charlie inser att han upplevt något unikt och tror inte att fler hajar kommer att fångas.
– Nu ligger det hummertinor överallt som i stort sett omöjliggör fiske. Dessutom lär hajarna redan ha simmat vidare, hälsar han.

Hans Hällman

 

 

Annons
AKTUELLT

18-plussare på fluga

Det sydengelska vattnet Chew Valley har än en gång levererat en gädda av sublima dimensioner. Den här gången var det flugfiskaren Enrico Pini som fick en väldig vårfisk på hela 18,14 kilo!

Besöksrekord för Sporfiskemässan

Intresset för Sportfiskemässan i StockhoIm var stort. På tre dagar hade hela 15 513 besökare tagit del av det rika utbudet. Därmed slogs fjolårets rekord med god marginal.

Daniel fick megalånga

Året har inletts med ett osannolikt långafiske för den unge Daniel Andersen. Höjdpunkten kom i går då han lyckades bända upp ett riktigt monster på 36,2 kilo!

Bildspel: Sportfiskemässan i Stockholm

Är du sugen på att se de coolaste fiskebåtarna, den hetaste utrustningen och en massa balla beten? I så fall är du inte ensam. När Sportfiskemässan slog upp portarna i går kom rekordmånga besökare.

Film om fiskets tjusning

Varför fiskar vi egentligen? Svaret på den frågan kan naturligtvis variera. Men för vännerna i Wide Open Outdoor Film handlar det om betydligt mer än att landa stora fiskar. I den nysläppta filmen ”We are Fishermen – Backyard Session” bjuder de på störtsköna klipp om fiskets tjusning.

Svenskt bete på amerikansk topplista

När den anrika fisketidningen Field & Stream utser årets hetaste beten finns Headbanger Shad med på listan. Att det svenska betet faller storgäddorna i smaken visste vi, men tydligen får det även den nordamerikanske gäddsläktingen muskie att gapa stort.

Monsterhugg med Martin och Marko

Hissnande historier utlovas när Martin Falklind och Marko ”Markoolio” Lehtosalo ska berätta om sina gemensamma fiskäventyr. Sportfiskemässans publik kommer att bjudas på förstklassig underhållning med godbitar från både Abborrträsk och den grönländska vildmarken!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!