Hajar fångades från land!

Charlie med en av passets pigghajar, som här fotas när den återutsätts. Foto: Nikolay Vins

Ett av de mer spektakulära fiskepassen utspelades i söndags på Gullholmens klippor. Charlie Malmgren hade tacklat för mindre fisk och fick plötsligt ett annorlunda hugg på sitt bottenmete. När fisken kom in mot land kunde han se att en pigghaj huggit en krokad vitling! Trots att fångsten var unik skulle den upprepas kort därefter, då ytterligare en haj kom upp. – Jag har kustfiskat sedan 60-talet och aldrig upplevt något liknande, säger Charlie.

Höstarna kan bjuda på riktigt spännande västkustfiske, då sill och makrill lockar in stora rovfiskar nära land. Men att pigghajar kommer så landnära att de spöfångas från klipporna är verkligen ovanligt. Kanske berodde söndagens doublé på att Charlie och hans fiskekompis Nikolay Vins hade haft ett fantastiskt fiske redan innan hajarna högg.

”Det var en magisk dag!”

– Det var en magisk dag! Vi hade fått massor av makrill, fina torskar, berggyltor över kilot och dessutom flera vitlingar och sandskäddor. Några sparades som matfisk och renset kastades ut från klipporna. Kanske bidrog det till att hajarna kom in, gissar Charlie.

Trots att hajarna högg nära land var djupet omkring 35 meter. Den platta sandbotten – som gav rikligt med sandskädda – övergick till klippbotten som stupade brant upp mot land. Det var där som rovfiskarna jagade.
– Torskarna var riktigt starka och fantastiskt roliga att fånga. De fightade betydligt mer än hajarna, trots att de nog vägde ungefär lika mycket, berättar Charlie.

Att fånga en pigghaj från land är ytterst ovanligt. När nu två kom upp – efter att även Nikolay fått hugg på en liten makrillagnad krok – är minst sagt sensationellt.
– Fångsterna visar att man inte behöver drömma sig tillbaka till 60- och 70-talet. Kustfisket kan vara helt otroligt om man bara är villig att ge sig ut en bit i kustbandet, tipsar Charlie.

Pigghajar är fridlysta och klassas av ArtDatabanken som akut hotade. Därför är det viktigt att fisk som bifångas återutsätts omgående. Charlie inser att han upplevt något unikt och tror inte att fler hajar kommer att fångas.
– Nu ligger det hummertinor överallt som i stort sett omöjliggör fiske. Dessutom lär hajarna redan ha simmat vidare, hälsar han.

Hans Hällman

 

 

Annons
AKTUELLT

Större, tyngre, modernare – HiLo 2017

2017 års upplaga av Abu Garcias välrenommerade bete Hi-Lo är både längre och tyngre – dessutom har den klassiska vobblern förärats med en ny intressant och ack så viktig detalj. I över 60 år har Hi-Lo fångat gäddor, gösar och abborrar på olika djup, tack vare den ställbara skeden. En egenskap lika viktig då som

Monstergädda bjöd på action i håven

Jean-Marc Brison hade kastat hela dagen med stora beten i hopp om att lura någon av de beryktade storgäddorna i den holländska sjön. På eftermiddagen tittade solen fram och då kom belöningen!

Stora problem för kustharren

De unika harrbestånden i Bottniska viken är hotade. Det visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten. – Flera insatser krävs för att öka kunskapen om harren i Östersjön och för att kunna bevara och stärka beståndet, säger Sofia Brockmark på HaV.

LÄSARRESA: Häng med Fiskejournalen till Risøysundet!

I samarbete med Nordic Sea Angling anordnar nu Fiskejournalen en unik läsarresa till havsfiskeparadiset Risøysundet. Det blir midnattsol, fantastisk natur, go gemenskap och ett kriminellt spännande fiske! Risøysundet är känt för sina enorma hälleflundror, stortorskar och grova sejar – lägg där till ett superspännade artfiske så är den salta fiskedrömmen komplett. Ta chansen att följa

Fiskejournalen nummer 9 – nu i butik!

Mörkret dominerar utanför fönsterrutorna och flera vatten täcks redan av is. Många jublar och ser fram emot en ny säsong av pimpel och ismeten. Andra finner öppet vatten och anpassar tekniken efter kylan. Några växlar ner sitt fiske och inväntar våren. Oavsett hur dina planer set ut lär du gilla vårt senaste nummer!

”Smarta” Spydro filmar huggen

Sportfiskekameran Spydro uppges vara den första ”smarta” fiskekameran för undervattensbruk, genom att den automatiskt spelar in allt spännande som händer och skickar filmerna direkt till din mobil. 

Har du koll på säkerheten?

Det trevliga vinterfisket kan snabbt övergå till en skräckupplevelse med dödlig utgång om du inte har koll på livsavgörande säkerhetsdetaljer. Här får du via rörliga bilder och information från issakerhet.se koll på läget. Dela med dig till familj och vänner. För många av oss kom vintern som ett brev på posten och i med den

Ensamfiske gav drömrocka

Även för erfarna proffsfiskare sticker vissa fångster ut. Så var det när Christer Gjövaag nyligen fick en väldig svartbuksrocka under ett ensamfiske ute på Trondheimsfjorden. – Min bästa fångst hittills i livet, konstaterar den glada fångstmannen.

Hur ser dina färgade beten ut på djupet?

Har du någonsin funderat på hur din röda vobbler ser ut på tio meters djup? Här kommer en film som visar hur tio olikfärgade plaströr ser ut från ytan ner till 47 meters djup.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!