Headbangerdraget – betesrevolution?

När uppfinnaren Dan Lestander har provat betet i Arjeplog, har han haft mycket bra fiske, särskilt på öring.

När uppfinnaren Dan Lestander har provat betet i Arjeplog, har han haft mycket bra fiske, särskilt på öring.

Skapelsen liknar en vobbler men är gjord i tyngre material. Huvudet är ledat och vänt bakfram, vilket fungerar som en lös styrsked.
Resultatet blir långa kast, ett drag med grund gång och helt oregelbundet mönster.
– Eftersom det väger 18 gram når man längre än med en vanlig vobbler. Om dragen rör sig för monotont så hugger inte fisken och man måste rycka i spöet för att ge det liv. Den här rör sig helt oregelbundet tack vare den lösa skeden. Helt plötsligt byter den håll som den simmar åt. Man kan också gå ned i hastighet eller stanna av, höja spötoppen och få den att vaka i ytan. Den liknar väldigt mycket en skadad fisk, säger Dan Lestander.
Det är fyra år sedan han började experimentera på en vanlig vobbler.
– Som konstnär är jag van att arbeta med udda material och att tänka på nya sätt. Jag modifierade och byggde om och när jag såg effekten av den lösa skeden tänkte jag ”wow”.
Nu vänder han sig via internet till allmänheten för hjälp med finansiering och större testverksamhet av headbanger-draget genom ”crowd-funding” på plattformen Kickstarter.
Se betes gång här:

 

Källa: NSD

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!