Annons
Annons

Hjälp Sportfiskarna att rädda laxen

Annons

"Alla sportfiskare bör hjälpa till med att skicka vårt mail. Det tar bara några sekunder men kan rädda Östersjölaxen för framtiden.” Detta säger Stefan Nyström, generalsekreterare Sportfiskarna, som var först med att skicka protestbrevet.

Idag startar Sportfiskarnas kampanj ”Du kan rädda laxen!” Kampanjen syftar till att stoppa allt yrkefiske till havs efter östersjölax. Först ut att skicka ett mail till EU med detta budskap var Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.
På Sportfiskarnas kampanjsida kan alla som vill bidra till att rädda laxen, allt man behöver göra är att underteckna och skicka ett mail adresserat till fiskeansvariga i EU. Stefan Nyström säger så här om kampanjen för Östersjölaxen:
”Att fånga laxen med mängdfångande redskap ute till havs är ett biologiskt felaktigt fiske som dessutom är ett dåligt sätt att utnyttja laxen som en resurs. Om vildlaxen får återvända till hemälvarna kan vi både trygga bestånden och skapa förutsättningarna för ett attraktivt sportfiske och lokal turism. Alla sportfiskare bör hjälpa till med att skicka vårt mail. Det tar bara några sekunder men kan rädda Östersjölaxen för framtiden.”
Under året ska EU besluta om en ny förvaltningsplan för Östersjölaxen. Innehållet i laxplanen är avgörande för laxens framtid. Delta i uppropet och skicka ett brev till Marek Gróbarczyk från Polen som är ansvarig för Fiskeriutskottets yttrande om laxplanen. I brevet kräver vi att EU stoppar allt yrkesfiske till havs efter lax så att vildlaxen kan återvända till sina hemälvar.
Kampanjen drivs gemensamt av flera sportfiskeorganisationer runt Östersjön, bland annat i Finland, Polen och Danmark.
Nu avgörs Östersjölaxens framtid. Du kan vara med och påverka.
Klicka här för att delta. Du kan rädda laxen!
På vår sida Engagera Dig hittar du mer information.

LÄS OCKSÅ

Annons
29 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Tänk va bra om alla kunde sluta fiska helt! Nu blir jag populär :)

 • Hej Karolina!
  Bäst för naturen vore om vi människor tar vårt pick och pack och lämnar moder jord för alltid. Men så länge vi finns kvar så gäller det att göra det bästa av situationen – genom att nyttja våra resurser på ett så förnyelsebart och uthålligt sätt som möjligt. Det är vad denna kampanj i grunden handlar om.
  Simma lugnt!

 • ”Mängdfångande redskap”?
  Jag hoppas verkligen att trollingfisket går i samma kategori där.

 • Som Daniel skriver så borde Trollingfiske räknas in där också. Så som dagen trollingtävlingar ser ut idag så håller det inte i längden. Vi borde vårstäda på våran ”egna bakgård” också samtidigt som vi ger yrkesfiskarna en känga.

 • Sportfiskarna bör nog ställa in Trolling SM som första åtgärd efter den slakt som ägt rum på tidigare tävlingar i år om någon ska ta dem på allvar. Hur är det egentligen med etiken hos sportfiskarna när man är medarrangör till arrangemang där ett stort antal båtar får fiska med tio spön och all fångst (lax) ska avlivas?

 • Men att fiska på de individer som lyckats ta sig upp i älvarna för lek är helt ok?

 • Två spön per båt och hullinglöst för att underlätta återutsättning……… om man nu måste tävla i fiske. Varför inte bara fiska för nöjes skull……………. det gör jag.

 • Trovärdigheten för Sportfiskarna är tyvärr i botten när det gäller laxfrågan, se till att sopa rent i de egna leden så har vi chansen att åstadkomma något bra!! Rent krasst så är det ingen skillnad på om den utrotningshotade vildlaxen trollas upp eller fångas av yrkesfisket, resultatet blir detsamma!

 • Bra initiativ och engagemang! Håller samtidigt med Ulf Stödberg, Fredrik Hell m fl. Sopa rent framför egen dörr är det som gäller för att skapa någon som helst trovärdighet. I annat fall kanske Janne Josefsson & co knackar på Sportfiskarnas redaktionsdörr…

 • Bra. En kommentar gällande trolling. Jag trollar ca 15 dagar om året, utanför Ö Gotland, ofta med 8 spön. Den senaste 5 åren har jag snittat med 2 laxar per år, dvs 1 lax per 7.5 fiskedagar. Jag välkomnar en fångstbegänsning, ex 2 lax/båt/dag men motsäger mig en begänsning i antal spön. Liknande fångstbegränsninag finns vid Älvfiske. Sportfiskare

 • Hans, skillnaden är att vid fidke i älv fiskar du inte blint. Det går att värdera och beskatta beståndet för den aktuella älven. Sportfislarna framför ju det som ett av de viktigs argumenten mot yrkesfisket och borde då anama samma logik kan jag tycka.

 • Trollingfiskarna sitter ju i samma båt som yrkesfiskarna (haha) – de har lagt ut en massa pengar på utrustning som de vill ha avkastning på, för trollingfiskarna just att vara ute o fiska. Att sopa rent framför sin egen dörr och ta ett eget ansvar borde vara första åtgärden, inte bara att kräva att andra ska göra det

 • Det tråkiga är ju att det känns som att det kommer gynna lax odlingarna:( Men det är skönt att det blåser friska vindar och ett miljö tänk är i farten på bred front. Havsöringsfiskaren på Österlen. Kustnära nät fisket nästa:)

 • En Yrkesfiske lax båt kom iland med 3000 laxar på en dag
  innan stoppet.Jag trollar för det är det jag
  tycker om.Hur kan ni jämföra trolling med yrkesfiske,ni måste ju leva i en annan värld.
  40 timmar mellan laxhugg i karlshamn.Om vi alla
  beter oss vettigt finns det lax till alla.
  Salu förbud på icke yrkesfiskad fisk gäller.
  Häls
  Trollaren

 • Jag trollar också och det behöver inte vara något rovfiske oavsett antalet spön. Det kan bli många timmar utan ett napp trots 8 spön. Trollingtävlingar däremot är jag djupt skeptisk till. Hela iden med att man ska ta upp och slå ihjäl fisk bara för att få poäng i en tävling är absurd. Och hur bra för miljön är det med 100 båtar som kör 8 Tim/ dag?

 • Hans -i älvarna är det reglerat hur många eller snarare hur få fiskar du får ta upp. De flesta släpper dessutom tillbaka alla laxar dom får.
  Om allt fiske styrdes till älvarna skulle allt se mycket bättre ut, för dte är där man ser vilket uttag av fisk älvens laxstam klarar av!
  Fiske i havet är ju totalt oreglerat för fritidsfiskare.

 • Problemet är ju utanför mynningen , hur många tar sig förbi alla fällor. Och jag tror inte de plockar upp odlad lax och sätter tillbaka den vilda laxen… Sen är det ju endel flugfiskare som sätter fisken , men det finns andra som mer eller mindre ryckfiskar i de norrländska älvarna!

 • Det är klart att man måste ställa upp att rädda laxen så det är en klar het att man måste låta laxen leva!!!

 • Lax är bland det bästa en människa kan äta när det gäller näringsinnehållet och energimängden. Lax innehåller runt 11 gånger mer omega-3 och D än exempelvis torsk. Dessutom kommer denna fisk-energi från solen, istället från oljan. Framtiden är mat från solen (ex naturbeteskött, fisk, nötter), dvs sådant som inte odlas på stora åkrar som övergöder.

 • Forts..
  Eftersom vi behöver fisken för att det är vår riktiga föda, så måste vi se till att så mycket fisk kan leka och att vi slutar övergöda östersjön. Solen som energikälla ger ett överskott som vi behöver. Minska gärna att äta sådand som odlas på en åker, så gör du östersjön till ett friskare hav. Jag ville bara vända på detta lite.

 • För FK Strömstararna i Stockholm, Eskil E ger sig själv en guldmnedalj, skäms gubbe. Man behöver varken vara intelligent eller Einstein för att förstå att du Eskil E gör ett uruselt arbete och har gjort så år efter år. Du borde ta ditt pick & pack och avgå från en så vikltig ministerpost som ska förvalta våra gemensamma resurser. Eskil E. ett skämt

 • För FK Strömstararna i Stockholm, Eskil E ger sig själv en guldmnedalj, skäms gubbe. Man behöver varken vara intelligent eller Einstein för att förstå att du Eskil E gör ett uruselt arbete och har gjort så år efter år. Du borde ta ditt pick & pack och avgå från en så vikltig ministerpost som ska förvalta våra gemensamma resurser. Eskil ett skämt.

 • För FK Strömstararna i Stockholm, Eskil E ger sig själv en guldmnedalj, skäms gubbe. Man behöver varken vara intelligent eller Einstein för att förstå att du Eskil E gör ett uruselt arbete och har gjort så år efter år. Du borde ta ditt pick & pack och avgå från en så vikltig ministerpost som ska förvalta våra gemensamma resurser.

 • Vansinnig kampanj!
  Man kan inte kräva totalstopp för yrkesfiske, samtidigt som man i remissvar kräver att trollingfiskare ska få fortsätta plocka upp vildlax. Fiskestopp för alla vore bäst! Säkert får yrkesfiske för stora kvoter, husbehovsfisket är helt oreglerat men även sportfisket belasta beståndet. Alla får avstå fisk om vi ska rädda laxen!

Annons
AKTUELLT

Galna nyheten skickar betet en halv kilometer

Snart kommer du kunna skicka iväg dit bete nästan en halv kilometer – bara genom att trycka på en knapp. ”The Casting Drone” är en av årets absolut galnaste fiskenyheter. Det är företaget Fitch som efter två år av utveckling snart kommer ut med sin nya fiskedrönare. Den kommer kunna flyga iväg betet upp till

Nybliven fiskefantast i Hundraklubben

Christina Hjort är en glad fiskeamatör.  I oktober ordnade hon nytt personbästa på gädda ett par gånger om och hon kunde anmäla tre gäddor över 100 centimeter till Hundraklubben. Christina från Skellefteå beskriver sig själv som en väldigt glad fiskeamatör, som vanligtvis gärna följer med sin kompis ut på en och annan fisketur. Det började

Fisketjänsten drar in en miljon i månaden

Det svenska företaget Fishbrain har kommit igång och omsätter nu en miljon i månaden. Det rapporterar Dagens industri. Företaget startades 2013 och erbjuder en premiumtjänst – för sex dollar, alltså ungefär 50 kronor, i månaden – som ska kunna ge en prognos om när på dagen man ska fiska för att fånga en specifik art,

Laxsmugglingsdom överklagas – åklagaren yrkar på fängelse

Tingsrättens friande dom i laxsmugglingsfallet i Blekinge överklagas och kammaråklagare Ingvar Wennersten yrkar återigen på långa fängelsestraff och dryga böter. Det rapporterar SVT Blekinge. Den tidigare ordföranden och en anställd vid den, numera nedlagda, Blekingefiskarnas Centralförening skulle, enligt åtalet, ha sålt giftig Östersjölax till Frankrike under en lång tid. Men de båda friades från misstanken

Big Fish Man till Fiskekryssningen

Jakub Vagner eller ”Big Fish Man” som han kallas i sin TV-serie på Discovery , kommer till Sverige i februari. Han ska vara med på Fiskekryssningen där Martin Falklind kommer att intervjua honom om hans äventyr. Det här är intervjun du inte får missa, när vår Svenska fiskeäventyrare Martin Falklind ska djupintervjua Jakub Vagner ombord på

Kolla in de nya JIGSkinzen

Nu kommer Cwc med ny, spännande produkt. Det är BFT JIGSkinz som ska ge dina söndertuggade beten en ny finish. Skinnen som du själv trär på betena kommer i fyra olika utförande: gädda, abborre, mört och strömming och varje utförande finns i tre olika storlekar. ”Klipp till BFT JIGSkinz i rätt längd. Trä det över

Maximera fiskeåret 2016 – så får du flest dagar vid vattnet

Vi har synat kalendern och hittat de bästa sätten att maximera din fisketid med att ta så få semesterdagar som möjligt. Långfredagen infaller på fredagen den 25 mars. Även Annandag påsk, den 28 mars är röd, och infaller alltså på måndagen som följer. Långhelgen är redan där 4 dagar lång, men tar du ut 4

Så fångade han 17-kilosgäddan

17,34 kilogram fördelade på 131 centimeter. Nyligen drogs en av Norges största gäddor genom tiderna upp. För Fiskejournalen berättar Andreas Ånerud Johansen om hur han fångade monsterfisken. Det är ungefär två veckor sedan Andreas Ånerud Johansen drog upp jättegäddan. Han var ute på en tvådagarsutflykt i en av de största sjöarna i östra Norge. Första

HaV vill fördela fisket annorlunda

Kollektiva fiskstopp ska undvikas och utkasten av fisk minska. Det är målet med Havs- och vattenmyndighetens nya förslag på system för att fördela fiskemöjligheterna. Tidigare har man jobbat med vecko- eller månadsransoner, nu föreslår HaV ett system med individuella, årliga fiskemöjligheter inom det demersala fisket, vilket betyder fiske efter skaldjur och bottenlevande fisk. Förslaget gäller

Sportfiskarna vill skärpa förvaltningen av skarv och säl

Skarvarna och sälarna blir allt fler – och beståndet måste börja förvaltas bättre för att man i stället ska prioritera skyddet av hotade fiskbestånd. Det skriver Sportfiskarna på sin hemsida. – I dag är beståndsstatusen för skarv och säl klart bättre än för många fiskarter. Det är dags att se över hur skarven och sälen

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons