Hopp för Kattegatt-torsken

De första åren efter fiskestoppet hände ingenting, men nu äntligen ser man tecken på en återhämtning. Foto: *Saipal/ Creative Commons

Världens mest hotade torskbestånd – det i Kattegatt – har återhämtat sig något. Men nu gäller det att vara försiktig.
Ända sedan 2009 har ett stort område i Kattegatt varit helt stängt för fiske och det senaste året kan man se en viss återhämtning av torskbeståndet, berättar Joakim Hjelm, avdelningschef vid Havsfiskelaboratoriet i Lysekil för GöteborgsPosten.
– Det tog längre tid än vi hade trott så nu gäller det att man fortsätter vara försiktig så att man kan fiska torsk i Kattegatt i framtiden också, säger Joakim Hjelm.
Kattegatt har haft väldigt bra förutsättningar för just torsk och har haft ett av de mest produktiva bestånden i världen, men plötsligt var det istället ett av världens mest hotade torskbestånd.

Det räcker med en enda trålning för att allt ska vara förstört igen.

Danmark och Sverige gjorde gemensam sak och forskare fick i uppgift att ta fram ett åtgärdsprogram. Man stängde ett område i södra Kattegatt för fiske samtidigt som man också införde restriktioner för vilka fiskeredskap som får lov att användas i ytterkanterna av området.
– Till en början var det väldigt högljutt gnäll. Yrkesfiskarna var som galna, men med tiden har de svenska fiskarna insett att det här är bra för dem också, säger Joakim Hjelm.
Nu hoppas Joakim Hjelm att området på ett eller annat sätt fortsätter att fredas också i framtiden. Dels för att det är viktigt för torsken i sig, dels för att det nu är det enda området i stort sett hela Europa som har bottnar som inte har förstörts av bottentrålning.
– Det räcker med en enda trålning för att allt ska vara förstört igen.

Annons
AKTUELLT

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!