Humanfonden räddar svenska laxar

Nu kan du spara pengar åt dig själv och samtidigt hjälpa Östersjölaxen! Foto: Martin Falklind

Att spara sina pengar på ett etiskt sätt har blivit allt viktigare för svenskarna. Detta har bankerna insett. Swedbank Roburs Humanfond erbjuder nu möjligheten att stötta arbetet med hotade laxbestånd.

Humanfonden fungerar som en vanlig aktiefond, och investerar i svenska företag som aktivt arbetar med miljö, mänskliga rättigheter och arbetsvillkor. Fonden väljer bort bolag som har koppling till vapen, krigsmateriel, alkohol, tobak, spel och pornografi samt de som producerar fossila bränslen.

Dessutom tar Swedbank inte ut någon förvaltningsavgift i Humanfonden, och skänker två procent av fondens förmögenhet till den ideella organisation som du själv väljer att stödja. 2016 handlade det om 42 miljoner som Humanfonden har tillfört ideella organisationer.

Från och med nu finns Stiftelsen för Östersjölaxen med på listan med över 60 organisationer som är mottagare i Humanfonden.

Har stått sig bra
Hittills har fonden stått sig bra gentemot andra aktiefonder, vilket har varit en god affär för dem som sparar i fonden. Men viktigast för de flesta är ändå att styra sina sparpengar dit där de gör mest nytta.

”Valet att spara i Humanfonden är ett sätt att både spara till sig själv samtidigt som man bidrar till viktiga insatser både i Sverige och ute i världen”

– Valet att spara i Humanfonden är ett sätt att både spara till sig själv samtidigt som man bidrar till viktiga insatser både i Sverige och ute i världen. Ett sparande med både med hjärta och hjärna, säger Marianne Nilsson, vice VD för Swedbank Robur Fonder.

Den som vill flytta en del av sitt sparande till förmån för laxen eller något annat område i Humanfonden kan gå in på närmsta Swedbankskontor så hjälper de till med att komma igång med ett sparande. Om du redan är kund hos Swedbank kan du logga in på banken och ordna allt på nätet.

Här är länk till Humanfonden.

Fakta Humanfonden: 

  • Är en hållbarhetsfond som placerar i svenska aktier.
  • Du betalar ingen fondavgift.
  • 2 procent av ditt sparande går till välgörande ändamål.
  • Du väljer själv vilken organisation du vill stödja, till exempel Stiftelsen för Östersjölaxen.

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Större, tyngre, modernare – HiLo 2017

2017 års upplaga av Abu Garcias välrenommerade bete Hi-Lo är både längre och tyngre – dessutom har den klassiska vobblern förärats med en ny intressant och ack så viktig detalj. I över 60 år har Hi-Lo fångat gäddor, gösar och abborrar på olika djup, tack vare den ställbara skeden. En egenskap lika viktig då som

Monstergädda bjöd på action i håven

Jean-Marc Brison hade kastat hela dagen med stora beten i hopp om att lura någon av de beryktade storgäddorna i den holländska sjön. På eftermiddagen tittade solen fram och då kom belöningen!

Stora problem för kustharren

De unika harrbestånden i Bottniska viken är hotade. Det visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten. – Flera insatser krävs för att öka kunskapen om harren i Östersjön och för att kunna bevara och stärka beståndet, säger Sofia Brockmark på HaV.

LÄSARRESA: Häng med Fiskejournalen till Risøysundet!

I samarbete med Nordic Sea Angling anordnar nu Fiskejournalen en unik läsarresa till havsfiskeparadiset Risøysundet. Det blir midnattsol, fantastisk natur, go gemenskap och ett kriminellt spännande fiske! Risøysundet är känt för sina enorma hälleflundror, stortorskar och grova sejar – lägg där till ett superspännade artfiske så är den salta fiskedrömmen komplett. Ta chansen att följa

Fiskejournalen nummer 9 – nu i butik!

Mörkret dominerar utanför fönsterrutorna och flera vatten täcks redan av is. Många jublar och ser fram emot en ny säsong av pimpel och ismeten. Andra finner öppet vatten och anpassar tekniken efter kylan. Några växlar ner sitt fiske och inväntar våren. Oavsett hur dina planer set ut lär du gilla vårt senaste nummer!

”Smarta” Spydro filmar huggen

Sportfiskekameran Spydro uppges vara den första ”smarta” fiskekameran för undervattensbruk, genom att den automatiskt spelar in allt spännande som händer och skickar filmerna direkt till din mobil. 

Har du koll på säkerheten?

Det trevliga vinterfisket kan snabbt övergå till en skräckupplevelse med dödlig utgång om du inte har koll på livsavgörande säkerhetsdetaljer. Här får du via rörliga bilder och information från issakerhet.se koll på läget. Dela med dig till familj och vänner. För många av oss kom vintern som ett brev på posten och i med den

Ensamfiske gav drömrocka

Även för erfarna proffsfiskare sticker vissa fångster ut. Så var det när Christer Gjövaag nyligen fick en väldig svartbuksrocka under ett ensamfiske ute på Trondheimsfjorden. – Min bästa fångst hittills i livet, konstaterar den glada fångstmannen.

Hur ser dina färgade beten ut på djupet?

Har du någonsin funderat på hur din röda vobbler ser ut på tio meters djup? Här kommer en film som visar hur tio olikfärgade plaströr ser ut från ytan ner till 47 meters djup.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!