Humanfonden räddar svenska laxar

Nu kan du spara pengar åt dig själv och samtidigt hjälpa Östersjölaxen! Foto: Martin Falklind

Att spara sina pengar på ett etiskt sätt har blivit allt viktigare för svenskarna. Detta har bankerna insett. Swedbank Roburs Humanfond erbjuder nu möjligheten att stötta arbetet med hotade laxbestånd.

Humanfonden fungerar som en vanlig aktiefond, och investerar i svenska företag som aktivt arbetar med miljö, mänskliga rättigheter och arbetsvillkor. Fonden väljer bort bolag som har koppling till vapen, krigsmateriel, alkohol, tobak, spel och pornografi samt de som producerar fossila bränslen.

Dessutom tar Swedbank inte ut någon förvaltningsavgift i Humanfonden, och skänker två procent av fondens förmögenhet till den ideella organisation som du själv väljer att stödja. 2016 handlade det om 42 miljoner som Humanfonden har tillfört ideella organisationer.

Från och med nu finns Stiftelsen för Östersjölaxen med på listan med över 60 organisationer som är mottagare i Humanfonden.

Har stått sig bra
Hittills har fonden stått sig bra gentemot andra aktiefonder, vilket har varit en god affär för dem som sparar i fonden. Men viktigast för de flesta är ändå att styra sina sparpengar dit där de gör mest nytta.

”Valet att spara i Humanfonden är ett sätt att både spara till sig själv samtidigt som man bidrar till viktiga insatser både i Sverige och ute i världen”

– Valet att spara i Humanfonden är ett sätt att både spara till sig själv samtidigt som man bidrar till viktiga insatser både i Sverige och ute i världen. Ett sparande med både med hjärta och hjärna, säger Marianne Nilsson, vice VD för Swedbank Robur Fonder.

Den som vill flytta en del av sitt sparande till förmån för laxen eller något annat område i Humanfonden kan gå in på närmsta Swedbankskontor så hjälper de till med att komma igång med ett sparande. Om du redan är kund hos Swedbank kan du logga in på banken och ordna allt på nätet.

Här är länk till Humanfonden.

Fakta Humanfonden: 

  • Är en hållbarhetsfond som placerar i svenska aktier.
  • Du betalar ingen fondavgift.
  • 2 procent av ditt sparande går till välgörande ändamål.
  • Du väljer själv vilken organisation du vill stödja, till exempel Stiftelsen för Östersjölaxen.

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

130-centimetare högg tre gånger

Alex Hägg tar ett fast grepp om ledningen i gäddtävlingen Sommargäddan efter en väldig – och minst sagt glupsk – 130 centimetare. Den mäktiga gäddan högg först på kompisens jigg två gånger innan Alex kunde kroka den. – Det var helt sjukt, hälsar han.

Sverige får ny lag om vattenkraft: ”Ytterligt pinsamt”

Den 14 juni godkände riksdagen regeringens förslag om en ny lagstiftning för landets vattenkraft. Samtliga motioner avslogs så förslaget accepterades i sin helhet. – Ytterligt pinsamt för vissa partier som säger sig vara ”gröna”, menar Christer Borg, generalsekreterare på Älvräddarna.

“Fågelfisk” går viralt

En karp som nyligen fångades i Kina uppvisar en minst sagt märklig huvudform. Fångstfilmen har på kort tid fått stor spridning på sociala medier där fisken kallas ”bird fish”. Kinesiska forskare tror att deformationen kan ha uppkommit i fosterstadiet.

Närkontakt med späckhuggare!

Vanligtvis rapporterar vi inte om däggdjur, men när vi får en samling fantastiska bilder från en magisk närkontakt med en grupp späckhuggare utanför Orust kan vi bara inte låta bli. Så håll till godo – här kommer ett bildspel på några av klotets mäktigaste rovdjur!

Film om den stressade Östersjötorsken

Torsken i Östersjön har det inte lätt och behöver all hjälp den kan få. WWF har släppt en kortfilm som förklarar torskens utsatta situation och viktiga roll i ekosystemet. Vill du själv bidra till att vända trenden i Östersjön? Skippa i så fall torsken på tallriken!

Flugfiskade kustöring – fick hälleflundra

På våra breddgrader är det sällsynt att flugrullen förlorar 150 meter backing i ett nafs, men just det fick Hermann Kværnstuen Hartvigsen uppleva under hans senaste havsöringspass. Nytt norskt havöringsrekord? Nej, men en urstark hälleflundra på 13 kilo!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!