Humanfonden räddar svenska laxar

Nu kan du spara pengar åt dig själv och samtidigt hjälpa Östersjölaxen! Foto: Martin Falklind

Att spara sina pengar på ett etiskt sätt har blivit allt viktigare för svenskarna. Detta har bankerna insett. Swedbank Roburs Humanfond erbjuder nu möjligheten att stötta arbetet med hotade laxbestånd.

Humanfonden fungerar som en vanlig aktiefond, och investerar i svenska företag som aktivt arbetar med miljö, mänskliga rättigheter och arbetsvillkor. Fonden väljer bort bolag som har koppling till vapen, krigsmateriel, alkohol, tobak, spel och pornografi samt de som producerar fossila bränslen.

Dessutom tar Swedbank inte ut någon förvaltningsavgift i Humanfonden, och skänker två procent av fondens förmögenhet till den ideella organisation som du själv väljer att stödja. 2016 handlade det om 42 miljoner som Humanfonden har tillfört ideella organisationer.

Från och med nu finns Stiftelsen för Östersjölaxen med på listan med över 60 organisationer som är mottagare i Humanfonden.

Har stått sig bra
Hittills har fonden stått sig bra gentemot andra aktiefonder, vilket har varit en god affär för dem som sparar i fonden. Men viktigast för de flesta är ändå att styra sina sparpengar dit där de gör mest nytta.

”Valet att spara i Humanfonden är ett sätt att både spara till sig själv samtidigt som man bidrar till viktiga insatser både i Sverige och ute i världen”

– Valet att spara i Humanfonden är ett sätt att både spara till sig själv samtidigt som man bidrar till viktiga insatser både i Sverige och ute i världen. Ett sparande med både med hjärta och hjärna, säger Marianne Nilsson, vice VD för Swedbank Robur Fonder.

Den som vill flytta en del av sitt sparande till förmån för laxen eller något annat område i Humanfonden kan gå in på närmsta Swedbankskontor så hjälper de till med att komma igång med ett sparande. Om du redan är kund hos Swedbank kan du logga in på banken och ordna allt på nätet.

Här är länk till Humanfonden.

Fakta Humanfonden: 

  • Är en hållbarhetsfond som placerar i svenska aktier.
  • Du betalar ingen fondavgift.
  • 2 procent av ditt sparande går till välgörande ändamål.
  • Du väljer själv vilken organisation du vill stödja, till exempel Stiftelsen för Östersjölaxen.

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Giganternas kamp på Sportfiskemässan!

Är du sugen på högoktaniga fiskehistorier om världens största sötvattensarter? När Sveriges meste fiskeäventyrare, Martin Falklind, möter Discovery-legendaren Jakub Vagner blir det en svårslagen mix av humor, hugg och skrikande rullar!

Kunglig glans över lyckad laxgala

I tisdags hölls Laxgalan på Berns i syfte att belysa Östersjölaxens situation och samla in pengar för att stärka bestånden. Kung Carl XVI Gustaf och Drottningen var hedersgäster och bidrog till att ge aftonen en högtidlig inramning. Innan kristallkronorna släcktes hade närmare 2,5 miljoner kronor insamlats till Stiftelsen för Östersjölaxen.

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Skånsk skola utbildar sportfiskeguider

Det nappade inget vidare, men stämningen var ändå på topp när Esbjörn Möllerström och hans elever på Önnestadsgymnasiet pimplade abborre och tränade issäkerhet. – Det är en riktigt bra utbildning. För mig som älskar fiske passar den perfekt, berättar förstaårseleven Albin Rosdahl.

Rönne å kan bli eldorado för laxfiskare

Planer finns på att göra Eslöv till ett laxfiskecenter av rang, i likhet med Mörrum som i dag lockar turister från när och fjärran. Ett stort steg på vägen vore att riva de kraftverk som blockerar för laxen i Rönne å.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!