Innovationer för biologisk mångfald

Mötet äger rum på svenska ambassaden, House of Sweden.

Mötet äger rum på svenska ambassaden, House of Sweden.

På mötet ”Economics of Oceans” i Washington den 3-4 december träffas amerikanska och svenska beslutsfattare för att ta upp nya tekniklösningar och miljön i haven. Arrangörer är Havs- och vattenmyndigheten, HaV tillsammans med miljödepartementet och svenska ambassaden i USA.
Intresset är stort i både Sverige och USA för att samarbeta inom marin teknik, havsplanering och övergödningsfrågor, säger Catarina Hedar på HaV.
Hon är utredare på enheten för havsplanering och maritima frågor på HaV och koordinator för mötet i Washington. Ett av målen för mötet är att utbyta erfarenheter inom bland annat nyskapande innovationer, biologisk mångfald och hållbar tillväxt till havs.
– Mötet ska skapa en arena där amerikanska och svenska beslutsfattare gemensamt kan diskutera havsmiljöns ekosystem och ekonomiska möjligheter, säger Catarina Hedar.
Beröringspunkterna mellan länderna är flera. Öster om Washington ligger exempelvis Chesapeake Bay, ett innanhav med liknande miljöproblem som Östersjön.
– Genom att diskutera våra innanhav hoppas vi kunna öka kunskapen, bland annat i arbetet med övergödning. Här finns många möjligheter till utbyte av erfarenheter, säger Catarina Hedar.

Två dagar med kända talare
Mötet äger rum på svenska ambassaden, House of Sweden. De två mötesdagarna är fyllda med programpunkter kring två teman: värdering av ekosystemens tjänster och regional havsekonomi. Intresset för dagarna har varit stort. Bland deltagarna återfinns svenska och amerikanska forskare, beslutsfattare, företrädare för näringsliv och icke-statliga organisationer.
En av de inbjudna amerikanska talarna är Kerri-Ann Jones, chef vid enheten för havs-, miljö- och vetenskapsfrågor vid USA:s utrikesdepartement. Från svensk sida deltar bland andra Sveriges nye USA-ambassadör Björn Lyrvall, Lisa Emelia Svensson, svensk havs- och vattenambassadör och Anna Jöborn, chef på Havs- och vattenmyndighetens kunskapsavdelning.

Läs fler notiser om Blå tillväxt.
Följ mötet på Twitter.

Annons
AKTUELLT

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!