Annons
Annons

Ja till Arjeplogskraftverk

Annons

– Vi kommer att överklaga beslutet, säger Sportfiskarnas Stefan Nyström i en första kommentar till miljödomstolens beslut att tillåta ett nytt vattenkraftverk i Arjeplog.
Fiskejournalen har tidigare redogjort för planerna att bygga ett nytt kraftverk, som hotar de berömda Arjeplogsströmmarna. Eftersom så många remissinstanser varit emot beslutet var det överraskande att miljödomstolen gick med på bygget.
– Att miljödomstolen inte har tagit hänsyn till sportfiskets värde och potential i Arjeplog är anmärkningsvärt och nedslående. Domstolen tycks även ha ignorerat miljömålet levande sjöar och vattendrag, Ett rikt växt- och djurliv samt EU:s vattendirektiv. Vi kommer omedelbart att överklaga beslutet och driva frågan i Miljööverdomstolen, säger Stefan Nyström.
En utbyggnad i Arjeplog hade inte blivit lönsam om inte systemet med elcertifikat funnits.
– Elcertifikaten gör att miljöprövningen snedvrids. Vi kräver att den småskaliga vattenkraften lyfts ut ur systemet. Elcertifikaten till vattenkraft kostar elanvändarna över 600 miljoner kr årligen, tillför marginellt med energi, skadar vattenmiljöerna och motverkar miljömål och EU:s vattendirektiv, säger Nyström.
Svenne Andersson

Skönheter som den här öringen på 6,8 kilo hotas om Arjeplogsströmmarna byggs ut.

Skönheter som den här öringen på 6,8 kilo hotas om Arjeplogsströmmarna byggs ut.

LÄS OCKSÅ

Annons
21 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Ja vad ska man säga mer än att det är skandal, elbolagen tjänar miljarder och höjer priserna och kan fortfarande inte bygga förbipassager trots krav på detta. Miljövänlig el skyltas det dessutom friskt med och i detta anses det som speciellt miljövänligt med just vattenkraft… Miljövänligt för omvärlden men katastrofalt för hela älvbiotopen och ett dråpslag på sikt för ädelfisken. Jag kan pladdra på mycket i detta och Martin Falklind är verkligen en förespråkare som vi borde kunna ge mer understöd. Tänk om politiker, främst de lokala, kunde trycka på mer för att få till förbipassager vid samtliga kraftverk. Då skulle det bli fart på inte bara fisket utan även turismen som det förbättrade fisket innebär. VArför är detta så svårt att fatta?
  Det är för enkelt och ändå verkar det så hopplöst långt borta.
  Att få stopp på utbyggnaden i Arjeplog är därför så otroligt viktigt som ytterligare en käpp i hjulen mot utbyggnaden och för levande vatten med hela fiskefaunan representerad.

 • Tillstånd till att bygga Arjeplogs kraftverk är en seger för vår miljö. Här är ett projekt där sportfiske och utnyttjande av vår mest miljövänliga energikälla går hand i hand.

 • Nej Walter. Det är inte en seger för miljön. Det är en seger för er i Svensk Vattenkraftsförening eftersom ni ännu en gång, utan att kunna bemöta med vetenskapliga argument, lyckats få en okunnig domare att säga ja till något som borde ha förbjudits.

  Domen är felaktig ur rättsligt perspektiv och domaren har inte bemött Fiskeriverkets krav på sökande att med vetenskap visa på varför det skulle bli endast ”marginell påverkan på fisken”.

  Men du kan vara lugn Walter, vi kommer att överklaga och då kommer vi att vinna. Och vi kommer att bekämpa varenda projekt där ni försöker förstöra natur för er kortsiktiga vinnings skull.
  Hälsningar
  Christer Borg,
  ordföande Älvräddarnas Samorganisation

 • ‎30-50 % ? enligt expertis och erfaren laxtrappabyggare så gäller bara de första 6-8 åren, sedan sjuker antalet öringar drastiskt pga avsaknaden av revidofter och onaturlig miljö ovanför dammbyggnaderna.
  för korrekt info. kontakta fiskeriverket/Härnösand / A.Berglund och fråga efter den pensionerade laxtrappebyggaren från Jämtland. (Han kan förklara det där bättre än jag) gör en intervju med honom som ni sedan publicerar, även i dagtidningen där projektet planeras. Sjukt att det sitter en massa utredare från fiskeriverket/länsstyrelen som inte har kunskap om hur allvarligt det är med ett dammbygge/turbiner. idiotiskt

 • Tyvärr Walter så har du helt fel och det vet du.
  Vattenkraften är inte miljövänlig och ni tar inte ert miljöansvar inom Svensk Vattenkraftförening.

  Se till och bygg vattenvägar och förbättra miljön kring dom vattenkraftverken som finns först.

  Först då ökar ni er trovärdighet.
  Ni bryr er inte om miljön utan är enbart ute efter snabba pengar.

  Hälsn Jan Dippe

 • Walter Johansson, i stora delar av Sverige lägger man enorma summor pengar för att försöka återskapa/hjälpa naturen att återhämta sig från de skador vattenkraften medför.

  När du säger att ytterligare ett kraftverk är ”en seger för vår miljö” måste du förstå hur provocerad man blir som sportfiskare och miljövän.

  Jag tackar ödmjukast för detta utspel som väcker oerhörda känslor hos sportfiskare runt om i landet. Känslor som kommer hjälpa till att motverka varenda vattenkraftsprojekt du stödjer.

 • Rör inte fler vattendrag det behövs inte. Allt detta styrs av pengar. Något förvånande när man ser att Arjeplog styrs av Socialdemokrater och Vänsterpartister. Är det bara Miljöpartiet som är de rödgrönas gröna röst? Som Centerpartiet säger, Alliansens gröna röst.

 • Walter! Dina argument är absurda och saknar vetenskaplig grund. Jag tror inte att du själv tror att detta är en seger för miljön. Du har lånat detta argument från Svensk Vattenkraftförening. Du är enbart intresserad av pengar och struntar fullständigt i miljön. Det är helt uppenbart.

 • Walter! ditt påstående är helt fel och det finns inte det minsta bra för varken miljö eller sportfiske i detta ödestigra beslut för ajeplogstömmarna, sportfiske, vattenkraft och miljö går lika illa ihop som Ku Klux klan och Amnesty International!!

 • Käre Walter!

  När man vet vem du är så förstår man varför du uttrycker dig så positivt över alla kraftverksplaner.
  Men nästa gång du gör den här typen av inlägg, glöm då inte att berätta för alla vem du är.

  Berätta att du jobbar och lobbar för Svensk Vattenkraftförening.

  Berätta att ni och du personligen tjänar pengar på vattenkraft.

  Berätta att ju fler ni kan lura i lögnerna om er ”miljövänlighet”, ju mer natur kan ni förstöra och ju mer pengar kan ni tjäna.

  Hälsningar!
  Martin Falklind

 • Tjenare Walter!!
  Dessa vackra och fiskrika strömmar vill du ödelägga för mammon.. Hur tänker du? Jag gissar på att du inte har annat i tanken än stålar?
  Hur kan man annars vilja förstöra en av de viktigaste anledningarna till frihet? Frihet till fritt rinnande vatten, frihet till fiske efter en av Sveriges viktigste Öringsstammar samt den viktigaste anledning till turism i Arjeplogs kommun!!
  Miljövänligheten i detta projekt vet både DU, jag och alla som tänkt efter lite, att den är obefintlig.
  /Thomas

 • Walter! ,,

  Hur i hela friden är detta beslut en framgång för miljön + Sportfisket??? ..förklarar närmare så alla förstår..
  Vatttenkraft utbyggnad har ALDRIG! gangnat varken miljön & Sportfisket! ..

 • Hej Walter

  Man måste verkligen ifrågasätta ”vilken planet är Du verksam på”? Känner DU Walter till att 2010 är
  utsatt till att vara ” Nationell satsning för att uppmärksamma biologisk mångfald” Tror Du mig inte
  följ länken här http://www.sweden.gov.se/sb/d/12713/a/147181

  Den verksamhet som Du hårt jobbar för att införa
  i Areplogströmmarna platsar inte under NÅGON omständighet in här. Med att som Du Walter påstå
  ”Arjeplogs kraftverk är en seger för vår miljö” bara visar och Du Walter, avslöjar Dig själv i och med detta
  uttalande hur ytterst dåligt påläst Du är. Men dessa rent ut sagt idiotiska beslut som Du i detta fall representerar kan VI
  inte accepetera. JAG lovar, VI kommer att gå enda in i varenda dammvägg som Du ställer framför oss för att försvara den
  biologiska mångfalden.

  Välkommen att klargöra dina tankar mer i denna fråga. Som Du Walter läst här,finns det anledningar för dig att bemöta dessa.
  Absolut OM du Walter, vill ge det allra minsta sken om att vara seriös.

 • Nej! Walter detta är nog det sämsta beslut som kunde ske för både miljön och sportfisket i arjeplog, sportfiske och vattenkraft kan inte och kommer aldrig gå hand i hand och vi skall kämpa för att bevarden biologiska mångfalden i våra vattendrag.

 • Detta är ännu en katasrof i mängden… ännu ett förstört vattensystem är inte vad vi behöver men trotts det ändå tvingas på oss !
  Detta är inget annat än en katastrof oavsett vad tokar som Walter vill få oss att tro.

  Ola Andersson
  Bjursås

 • Hur är man funtad i huvudet när man ens kan inbilla sig att dämma upp och förstöra natuliga vattendrag på något sätt är bra för miljön och fisket? Är karln helidiot eller?

  Mvh
  Olle

 • Det där uttalandet får mig rent ut sagt att må illa. Hur fan kan man bli så dum i huvet att ens våga påstå att en utbyggnad skulle vara bra för både fiske och miljö. I andra delar av världen rivs kraftverken av en anledning, jo det förstör så pass mycket. Vi borde ta efter tex USAs syn på vattnen och inse fördelarna med ett orört vattendrag och ett oförstört ekosystem. För vilka turister vill åka till ett förstört och utbyggd vattendrag?

 • Walter, det är inte bara fisk som drabbas av att ett vattendrag dämms upp. Fåglar, insekter (förutom översvämningsmyggor) och befintlig växtlighet drabbas också. Det skulle vara intressant att se forskningen som talar för vattenkraftsutbyggnad.
  För att citera Euskefeurat:
  ”att dom, som själva bygger dammar för att sen få energi,
  säkert nog förstår
  vilken kraft man får
  av ett uppdämt raseri”

  Patrick Åström, Lundsbrunn

 • Vad ska man säga… jag blir besviken, trött och uppgiven att sådana som dig utger sig för att vara miljövälgörare. Skäms du inte? känner du inte ett sting av skam varje gång du degraderar den biologiska mångfalden samtidigt som du gömmer dig bakom en ”grön” fasad. Jag skäms som norrlänning och svensk och jag skäms att jag inte kan göra mer för att hindra sådana som dig.

Annons
AKTUELLT

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Oktoberöring i Danmark

En knapp timma från Öresundsbron ligger Isefjorden och Roskildefjorden. Här fiskar man havsöring tolv månader om året och toppmånad på hösten är oktober. När havsöringsäsongen är över vid den svenska kusten börjar en lång väntan för många öringälskare. Räddningen finns på andra sidan Öresund. Med utgångspunkt i samhället Holbäk når man fiskbara vatten vid nästan

BILDSPEL: Tjuvtitt på nästa års hetaste beten

Så är årets Efttex-mässa i Amsterdam i full gång. Efttex är mässan där branschen i form av tillverkare och grossister träffas för att presentera sitt sortiment. Fiskejournalen är på plats för att ta tempen på prylnyheterna som hamnar i butikshyllorna framöver. Här hittas allt från jordgubbssmakande karpboilies till högteknologiska bluetooth-beten. Och allt det emellan sätter

Marint reservat stoppar danskarna?

Länsstyrelsen i Skåne vill skapa ett marint reservat i södra Kattegatt – främst för att hindra danskarna att börja bottentråla i området igen. Förhandlingar om att öppna upp det skyddade området pågår mellan danska och svenska regeringarna. Det var 2009 som Sverige och Danmark kom överens om trålfiskeförbud i ett stort område i södra Kattegatt.

Här är gäddan som fixade tävlingssegern

En trög förstadag fick dem att byta taktik. Då smällde det på flera gånger om för Team Brax Sabbath som tog hem fisketävlingen Super Pike Open. I helgen arrangerades CWC Super Pike Open i Oskarshamn och vann gjorde gjorde Team Brax Sabbath – trots en trög inledning. Jonathan Knutsson hade förhinder första dagen men hans

Kraftverk i Lillpite älv kritiseras

Lillpite Kraft AB vill återigen skjuta upp byggandet av fiskvägar Lillpite och Råbäckens kraftverk. Det får flera fiskeorganisationer i området att reagera. Det hela är en långbänk. Det var redan 1987 som det stod klart att de två kraftverken måste ha fiskvägar för att få byggas. Men fiskvägarna har aldrig blivit realiserade och nu har

Fjällorna startar i Värmland

Fjällorna är en klubb för fiskande tjejer. Tanken är att fler tjejer ska våga prova på fiske och få kontakter med andra fiskande tjejer. Nu startar Fjällorna en ny lokalavdelning i Värmland med en fiskedag i Sandbäckstjärn 23 oktober. Tjejfiskedagen i Sandbäckstjärn är uppstarten till Fjällornas nystartade lokalavdelning i Värmland. Alla som är intresserade samlas träffas först

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons