Jämtkraft bygger fiskvägar

Damm i Billstaån. (Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län)

2011 sa Jämtkrafts vd Anders Eriksson att biologisk mångfald inte hörde till bolagets miljö- eller affärsmål. Nu låter det helt annorlunda och bolaget har fattat beslut om att bygga fiskvägar för sex miljoner kronor. Något som glädjer både Älvräddarna och Fiskejournalen.
Vid Billstaåns utlopp till Storsjön är det omöjligt för öring och andra fiskarter att passera Jämtkrafts kraftverk. Bolaget har tidigare fått mycket kritik för sin uttalade ovilja att bidra till biologisk mångfald. Nu låter det annorlunda.  Jämtkraft är berett att – inte bara anlägga ett omlöp bredvid dammen – utan också ta bort tre ytterligare vandringshinder mellan Billsta kraftverk och sjön Näkten.
– Det är glädjande att Jämtkraft uppenbarligen ändrat inställning till biologisk mångfald i sina kraftverk. Tiden får visa om det kommer att genomföras på bred front även i andra kraftverk, men vi hoppas givetvis att Jämtkraft ser över hela sitt bestånd, säger Christer Borg, Älvräddarna.
Finansieringen till omlöpen sker dels genom den miljöfond bolaget startade i efter att medier, bland annat Fiskejournalen, granskat och kritiserat Jämtkraft de senaste åren. Övriga pengar (50 procent) kommer från EU-bidrag. Totalt handlar det om kostnader på tolv miljoner.
Att kraftbolagen nu tycks visa en ny inställning till miljön glädjer Fiskejournalens Chefredaktör Martin Falklind.
– Det här var mycket goda nyheter. Nog tycker jag att de själva kunde stå för hela notan och inte söka bidrag från andra, men det är trots allt oerhört positivt att Jämtkraft nu tänker miljöanpassa sin verksamhet. Låt oss även hoppas att Jämtkraft nu går hela vägen och även tar bort kraftverket i Långforsen.
Läs tidigare notiser om Jämtkraft och Billstaån.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!