Julbordets KRAV-märkta sill kommer från Nordsjön

Sill förekommer ofta tidigt i näringskedjan. Det bidrar till att den anses vara ett bra miljöval ur matsynpunkt. Foto: Tobias Dahlin

Äter du KRAV-märkt sill till jul? I så fall tar du del av en riktig julsaga. I början av året såg det nämligen ut som att ingen sill skulle uppfylla kraven för certifiering. Byte av fiskevatten och en klimatsmart båt säkrade dock leveransen.

Sill är i sig är ett klimatsmart alternativ. Men för att KRAV-märkas ställs högre krav än så. Fisken ska till att börja med komma från bestånd som är ansvarsfullt förvaltade. Områden i Norska havet och Barents hav uppfyllde i år inte kraven på grund av överfiske. Orkla Foods Sverige, som saluför Abba och som tidigare fått sin KRAV-märkta sill från dessa områden, tvingades att finna ett alternativ. Valet föll på Nordsjön, vars bestånd anses hållbart och väl förvaltat. När området godkänts började arbetet med att KRAV-certifiera fiskebåten som skulle fånga sillen. Norska Vestfart lyckades uppfylla kraven och samarbete kunde inledas. Resultatet blev att Abbas KRAV-märkta dillsill nu finns att tillgå. – Att Orkla Foods Sverige och Vestfart kunde rädda den KRAV-märkta sillen är en riktig julsaga. Detta arbete bidrar till den kraftiga ökningen av KRAV-märkt sjömat, säger Johan Cejie, försäljningschef på KRAV.

Läs mer om Abbas KRAV-märkta sill här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

18-plussare på fluga

Det sydengelska vattnet Chew Valley har än en gång levererat en gädda av sublima dimensioner. Den här gången var det flugfiskaren Enrico Pini som fick en väldig vårfisk på hela 18,14 kilo!

Besöksrekord för Sporfiskemässan

Intresset för Sportfiskemässan i StockhoIm var stort. På tre dagar hade hela 15 513 besökare tagit del av det rika utbudet. Därmed slogs fjolårets rekord med god marginal.

Daniel fick megalånga

Året har inletts med ett osannolikt långafiske för den unge Daniel Andersen. Höjdpunkten kom i går då han lyckades bända upp ett riktigt monster på 36,2 kilo!

Bildspel: Sportfiskemässan i Stockholm

Är du sugen på att se de coolaste fiskebåtarna, den hetaste utrustningen och en massa balla beten? I så fall är du inte ensam. När Sportfiskemässan slog upp portarna i går kom rekordmånga besökare.

Film om fiskets tjusning

Varför fiskar vi egentligen? Svaret på den frågan kan naturligtvis variera. Men för vännerna i Wide Open Outdoor Film handlar det om betydligt mer än att landa stora fiskar. I den nysläppta filmen ”We are Fishermen – Backyard Session” bjuder de på störtsköna klipp om fiskets tjusning.

Svenskt bete på amerikansk topplista

När den anrika fisketidningen Field & Stream utser årets hetaste beten finns Headbanger Shad med på listan. Att det svenska betet faller storgäddorna i smaken visste vi, men tydligen får det även den nordamerikanske gäddsläktingen muskie att gapa stort.

Monsterhugg med Martin och Marko

Hissnande historier utlovas när Martin Falklind och Marko ”Markoolio” Lehtosalo ska berätta om sina gemensamma fiskäventyr. Sportfiskemässans publik kommer att bjudas på förstklassig underhållning med godbitar från både Abborrträsk och den grönländska vildmarken!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!