Lådvis av pigghaj såldes i Göteborg

Värdig hantering av en fredad art? Foto: Ingemar Alenäs

Pigghajen klassas som akut hotad och får varken fiskas eller landas i Sverige. Ändå såldes 20 lådor under morgonens fiskauktion i Göteborg.

3437 kronor. Det är dagens marknadspris för 20 lådor pigghaj, en art som sedan 2010 är klassad som akut hotad i Sverige.
Den nationella fredningen innebär att fiske efter pigghaj är förbjudet och att inga bifångster får landas i svenska hamnar.
Men säljas får den och köpviljan finns. Här har vi konsumenter förstås en stor makt, som inte minst kan utövas när vi besöker restauranger.

En som i många år har kämpat mot att norskfångad pigghaj får säljas i Sverige är ekologikonsulten Ingemar Alenäs.

”Den svenska försäljningen av pigghaj är en stor skam”

– Att man i Sverige auktionerar ut en akut hotad art borde inte vara värdigt vår syn på etik och naturvård. De fiskar som fångas så här års är ofta gravida honor som är nära att föda. Den svenska försäljningen av pigghaj är en stor skam och jag önskar att myndigheterna tog ett större ansvar, säger han.

Läs mer om dagens försäljning här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Mindre hajfenssoppa i Kina – men mer i Thailand

En ny rapport visar att konsumtionen av hajfenssoppa i Kina har minskat med hela 80 procent sedan 2011. Tyvärr ökar den kritiserade rätten i många andra asiatiska länder, bland annat i svenskfavoriten Thailand.

Olaglig dumpning av 1300 ton torsk i Östersjön

Yrkesfiskare är skyldiga att landa all torsk som fångas i Östersjön, oavsett fiskens storlek. Ändå kastades 1300 ton småtorsk överbord av danska fiskare under 2016, avslöjar forskare från Danmarks Tekniske Universitet. 

Giganternas kamp på Sportfiskemässan!

Är du sugen på högoktaniga fiskehistorier om världens största sötvattensarter? När Sveriges meste fiskeäventyrare, Martin Falklind, möter Discovery-legendaren Jakub Vagner blir det en svårslagen mix av humor, hugg och skrikande rullar!

Kunglig glans över lyckad laxgala

I tisdags hölls Laxgalan på Berns i syfte att belysa Östersjölaxens situation och samla in pengar för att stärka bestånden. Kung Carl XVI Gustaf och Drottningen var hedersgäster och bidrog till att ge aftonen en högtidlig inramning. Innan kristallkronorna släcktes hade närmare 2,5 miljoner kronor insamlats till Stiftelsen för Östersjölaxen.

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!