Vems ärende går Länsstyrelsen?

Med exakt samma retorik som yrkesfiskets lobbyister använder försvarar Länsstyrelsen i Västra Götaland bristen på skydd av Natura 2000-området Bratten.

Greenpeace har länge, i ord och handling, försökt påverka svenska myndigheter till att skydda de så kallade Natura 2000-områdena från den djupt destruktiva bottentrålningen. I förra veckan lovade miljöminister Lena Ek (C) att se över problemet men Länsstyrelsen i Västra Götaland slår tillbaka.
Svenska hav är i djup kris. Årtionden av överfiske med bottentrål har sargat havsbottnarna och tömt havet på fisk. Många med miljöorganisationen Greenpeace i spetsen har försökt att åtminstone få de områden som anses extra skyddsvärda och skydda av EU-lag att befrias från trålning. I förra veckan väcktes ett litet hopp när miljöministern lovade att skriva brev till berörda landshövdingar. Ministern lovade åtgärder om Greenpeace uppgifter stämmer.
I fredagens GP försvarar Sven Swedberg och Sandra Bratebäck på Länsstyrelsen i Västra Götaland att man inte vidtagit några som helst åtgärder för att skydda Brattenområdet i Skagerrak. Retoriken man använder är förvillande lik den retorik vi är vana vid att höra från yrkesfikets lobbyister.
Så här skriver man:
Yrkesfisket i området, som mest består av trålfiske efter räka och kräfta, pågår framför allt på mjukbottnarna, som helt saknar skydd i Natura 2000-nätverket. Det händer att trålar kommer för nära en klippa och fastnar. Det händer också att sportfiskare fastnar med linor ute på reven.”
För att läsa debattartikeln klicka här.
Läs fler notiser om Natura 2000-områden.
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!