Mac Zims går i pension

Mac Zims har sett trender komma och gå. Ett bete som hängt med sedan 1961, då han började sälja fiskeprylar, är Myrans Spinnare. (Foto: Morgan Fihn)

Sedan 1961 har Mac Zims sålt prylar till sportfiskare. I dag är hans första dag som pensionär. Vi åkte till Strömvalls Sportfiske i Olskroken för att fråga om trender genom åren och minnen som etsat sig fast. Starkaste minnet handlar om elefanter utanför butiken…
Många av er kanske kommer ihåg Mac Zims fantastiska flugbindarartiklar i Fiskejournalen under andra halvan av 70-talet. Redan då hade han nästan ett decennium som butikssäljare bakom sig. Han berättar om en tid med mycket personlig kontakt med kunderna.
– På 60-talet såldes allt över disk, säger Mac.
När vi kommer in på skillnaderna förr och nu funderar Mac en stund.
– Vi hade fler yngre kunder på 60- och 70-talet än vad den är i dag vilket är tråkigt.
Han tycker däremot att vi blivit bättre på att köpa produkter som ombesörjer personlig säkerhet, som till exempel flytvästar. Två milstolpar som sticker ut när det gäller nya produkter genom åren är kolfiberspön omkring och superlinor.
När vi frågar om det mest minnesvärda ögonblicket i hela hans yrkeskarriär tvekar inte Mac innan han svarar.
– När butiken låg på Östra Larmgatan i centrala Göteborg, på 70-talet, så fick jag plötsligt se fyra elefanter utanför butiken. Ögonblicket efter kom elefanternas ägare in i butiken och köpte fiskegrejor. Jo, det var cirkus i staden och de hade helt enkelt parkerat djuren.
Den extra dosen fritid som pensionsåldern erbjuder kommer Mac förvalta i eget fiske, men annars vet han inte riktigt hur livet som pensionär kommer att te sig.
– Det är ju inget man hunnit träna på, avslutar Mac.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!