Marint reservat stoppar danskarna?

Tre av fyra yrkesfiskefartyg på världshaven är ospårbara. Foto: Greenpeace

Länsstyrelsen i Skåne vill skapa ett marint reservat i södra Kattegatt – främst för att hindra danskarna att börja bottentråla i området igen. Förhandlingar om att öppna upp det skyddade området pågår mellan danska och svenska regeringarna.
Det var 2009 som Sverige och Danmark kom överens om trålfiskeförbud i ett stort område i södra Kattegatt. Skälet var att området var nästan helt rensat från marint liv, till skillnad från angränsande Öresund som hade bra bestånd av både fisk och andra havslevande djur.
Efter sju års trålstopp har det marina livet i området börjat återhämta sig – och nu trycker danskarna på för att få återuppta fisket.
– Det skulle vara fullständigt förödande om området öppnades för bottentrålning igen, säger Eva Ohlsson vid Länsstyrelsen till Sydsvenskan.
Några gränser för det marina reservatet är ännu inte fastställda, men Länsstyrelsen skissar på ett område från Kullen och upp till gränsen mot Halland och i väster ut till vattengränsen mot Danmark. Däremot har man ännu inte bestämt hur långt in mot land området skall gå. Tanken är framförallt att skydda bottnarna på större djup än 20 meter.
– Vi vill gärna se att vi har ett hållbart, kustnära fiske i området. Till exempel att det går att fiska havskräftor med burar och kanske även torskfiske med burar i vissa området, säger Eva Ohlsson.
Svenne Andersson

Publicerad: 19 October 2016
Av: Svenne Andersson