Martin Falklind i seglingsolycka

För Martin Falklind var det viktigt att kunna segla kajaken till havs. Det var så som romanfiguren i Den gamle och havet, Santiago, färdades långa sträckor. Men det höll på att sluta illa.

Under inspelningarna av Expedition den Gamle och havet, var Fiskejournalens chefredaktör, Martin Falklind, nära att drunkna i Stilla havets vågor. Efter att ha kämpat i femton minuter, lyckades han ta sig ur de livsfarliga vågorna.
Vi svenskar, som inte har så mycket exponerad kust med stora tidvattensflöden, är inte alltid medvetna om hur farliga strandzonerna kan vara. När filmteamet skulle göra en scen där Martin seglade ut på havet med sin kajak, ignorerade de alla de röda flaggor som satt längs stranden.
– Det såg ganska harmlöst ut, säger Martin, men tydligen är den här stranden känd för sina branta vågor som slår folk medvetslösa och det dör folk här varje år.
Första vändan till havs gick som smort. Martin kom både ut och in ur vågzonen. Men det var bara en testtur och kamerorna var inte påslagna. Andra gången gick det sämre.
– Jag kom lite snett med kajaken och missade tajmingen helt. Plötsligt reste sig en jättevåg. Jag slogs stenhårt ned i sanden och fick kajaken över mig. Sen var det som att åka torktumlare. Masten gick av direkt och höll på att spetsa mig flera gånger och jag visste varken vad som var upp eller ner, berättar Martin.
Filmteamet stod som paralyserade på stranden. Martin lyckades dock behålla lugnet.
– Jag insåg till slut att det inte var någon idé att försöka ta sig in mot land. Då skulle jag bara slås ner, om och om igen. Istället tog jag mina sista krafter till att simma utåt, där vågorna inte bröt.
Därute låg Martin med kajaken som flytetyg och hämtade andan en lång stund.
– När krafterna återkommit, hoppade jag upp i kajaken och låg och väntade på en bra våg att surfa iland på. Vi visar inte i filmen hur illa det var i verkligheten, men det hela slutade i alla fall lyckligt.
Se klippet när Martin kraschar i vågorna på vår webb-tv.
Här hittar du trailern för Expedition den gamle och havet.
TV-sändning av Expedition den Gamle och havet, tisdag 23 oktober kl. 20.00 SVT1

Annons
AKTUELLT

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.

Så ismetar du storgäddan – 10 heta tips!

Är du sugen på att ismeta grov gädda och behöver lite hjälp på traven? Här kommer Fredrik Lindhs tio bästa tips på hur du fångar riktigt stora gäddor. Funkar de? Helt klart! Förra säsongen fick Fredrik tio gäddor över tio kilo, varav två mätte en bra bit över 130 centimeter!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!