Miljonböter och stängt kraftverk

Mark och- miljödomstolen krävde att kraftverket vid Karlshammar skulle installera ett finmaskigt galler för att styra bort fisken från turbinerna, något som inte skett.

Mark och- miljödomstolen krävde att kraftverket vid Karlshammar skulle installera ett finmaskigt galler för att styra bort fisken från turbinerna, något som inte skett.

IR Kraft AB, som driver Karlshammars kraftverk, vägrade under lång tid att installera fingaller vid sin anläggning i Emån. Detta trots att man blivit ålagda detta. Gustaf Ulfsparres Stiftelse polisanmälde bolaget i maj 2013 och nu vill organisationen Älvräddarna förmå länsstyrelsen att stoppa driften. Nu väntar drygt en miljon i vite för ägaren.
IR Kraft AB har i alla år motsatt sig samtliga försök att skapa en bättre miljö i Emån. I en omprövningsdom från 2010, som efter överklagningar vann laga kraft i maj 2012, finns villkor om ett fingaller med 15 millimeters spaltvidd och flyktöppningar för nedströms vandrande fisk. Gallret skulle varit på plats senast i maj 2013, något som inte skedde.

Dyrt att vänta
Länsstyrelsen föreskrev sedan att gallret skulle vara på plats senast 31 december 2013, annars skulle vite på 500 000 kronor utdömas. Dessutom skulle 125 000 kronor adderas för varje påbörjat halvår som gallret inte finns på plats.
Vid en kontroll i mars 2014 konstaterades att inget galler fanns på plats och att kraftverket fortfarande var i drift.
– Vi fick höra detta för några veckor sedan och begärde då att länsstyrelsen med omedelbar verkan skulle förbjuda driften tills gallret finns på plats, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.

Ger resultat
Uppenbarligen har det, tillsammans med polisanmälan och påstötningar till länsstyrelsen i Kalmar från Gustaf Ulfsparres Stiftelse, gett resultat. 31 mars utfärdade länsstyrelsen ett nytt föreläggande om just förbud mot fortsatt drift tills gallret är på plats. Även detta föreläggande förenades med vite på 500 000 kronor plus 25 000 per dag om driften fortsätter.
Trots detta finns nu starka indicier på att IR Kraft AB så sent som 5 april lät kraftverket gå. Det innebär att företaget kan förvänta sig att betala minst 1 150 000 kronor i böter.
– Vi kommer nu att noga bevaka detta ärende tills det är löst. Som jag ser det är det nu en återkallelse av tillståndet som gäller, med påföljande utrivning. Allt annat vore absurt, menar Christer.

Annons
AKTUELLT

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!