Ministrar utan makt misslyckas att rädda Östersjön

wwf är oroade för östersjön

WWF är allvarligt oroade över hur hela processen ska fortsätta. Sverige har varit ledande i arbetet med Östersjön. (Foto: Lasse Burell)

Resultatet efter förra veckans miljöministermöte i Köpenhamn blev många tomma ord och fortsatt avsaknad av konkreta åtaganden eller bindande mål för hur handlingsplanen för Östersjön, den så kallade Baltic Sea Action Plan, ska genomföras.  Det skriver WWF i ett pressmeddelande.
Östersjöns miljöministrar hade en historisk möjlighet att sätta nya bindande mål för att nå ett hav i god ekologisk status och få bukt med de stora miljöproblemen. Detta misslyckades man med. Det blir därmed mycket tydligt att frågan om Östersjöns återställande inte kommer att kunna lösas endast av Östersjöländernas miljöministrar.
– Om regeringen inte ändrar sin syn på hur Östersjön ska räddas blir handlingsplanen inte annat än fina ord – vilket i slutänden äventyrar hela Östersjösamarbetet. Sverige måste våga sätta bindande mål om man verkligen menar allvar med att återställa Östersjön. Dessutom måste frågan breddas från att bara handla om miljö till att också inkludera sociala och ekonomiska konsekvenser av ett förorenat hav, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
En nyligen publicerad rapport för WWF av Boston Consulting Group – Turning Adversity into Opportunity – visar att det finns mycket att vinna. Ett friskare Östersjön skulle till år 2030 kunna ge 550 000 jobb och 32 miljarder Euro i årligt mervärde till regionen. Östersjöns återställande är därmed en fråga som berör hela samhället och sträcker sig över flera sektorer.
– För att lyckas krävs ett samlat agerande från alla berörda ministrar och departement. Före miljöministermötet skickade WWF därför ut en förfrågan till elva ministrar om hur de, inom sitt område, tänker agera för Östersjöns framtid. Få departement har svarat, till exempel finansdepartementet som meddelade att den här frågan behandlas av miljödepartementet – vilket visar på problematiken, säger Jan Wärnbäck, Östersjöansvarig på WWF och på plats i Köpenhamn.
WWF är allvarligt oroade över hur hela processen ska fortsätta. Sverige har varit ledande i arbetet med Östersjön, men resultatet av förra veckans ministermöte kan inte tolkas på annat sätt än att den svenska regeringen har prioriterat ned frågan om återställandet av Östersjön.
Den svenska handläggningen inför miljöministermötet har inte heller gjorts enligt normalt förfarande med diskussion och förankring i riksdagen.
Ladda ned rapporten Baltic Sea Action Plan – is it on track?
http://www.wwf.se/balticseaactionplan

Ladda ned Boston Consulting Groups rapport:
Turning Adversity into Opportunity – a Business Plan for the Baltic Sea :
http://www.wwf.se/ostersjorapporten2013

Länk till HELCOM ministermötets hemsida:
http://www.regeringen.se/sb/d/10846/a/213966

Annons
AKTUELLT

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!