Misstänkt mal var monstergädda!

Michael med sitt livs fisk. Vikten på den 130 centimeter långa gäddan kan vi bara gissa oss till, eftersom snabb retur prioriterades. Foto: Michael Ziervogel

Betesfisk under båten, jagande abborrar och enstaka gösar som lurade i mellanvattnet talade för ett riktigt kanonfiske. Men knappast kunde Michael Ziervogel ana vad som väntade när han i fjärde driften kastade ut sin 10-centimeters shadjigg. Tvärstoppet och spöts djupa båge förde tankarna till en stor mal. Men upp kom istället den största gädda han någonsin sett!

När Michael Ziervogel och hans fiskekompis Jan-Simon avslutade årets Predatortour i Nederländerna behövde de verkligen få fart på sitt fiske. De första dagarna hade i stort sett blåst bort då vännerna fiskade i en vindkänslig Linder Fisherman. Men under tävlingens sista dag var vädergudarna mer generösa och fisket kunde äntligen bedrivas på den stora sjö de hoppats på.
Platsen såg verkligen lovande ut. Vattnet var ljusgrönt och klart och botten låg omkring tio meter under båten. På lodet sågs massor av fisk i varierande storlek. Planen var att Jan-Simon skulle gå efter gös och gädda med sin 18-centimeter shadjigg medan Michael satsade på de aktiva abborrar som jagade betesfisk i ytan och mellanvattnet. Och snabbt fick vännerna hugg. Men de stora fiskarna saknades och först i fjärde driften blev det riktigt spännande.
– Jag fiskade med en 10-centimeters shadjigg i favoritfärgen Chartreuse och lät betet studsa längs en djupbrant. Plötsligt kom ett brutalt hugg som nästan slet spöt ur händerna.

”Plötsligt kom ett brutalt hugg som nästan slet spöt ur händerna”

Mitt Antares-spö såg ut som ett U och jag trodde först att jag fått en riktigt stor mal. Men efter ett tag började jag tveka eftersom de typiska stjärtslagen aldrig kom.  Kunde det vara en gädda? Jag satte stenhård press och lyckades snabbt få upp fisken mot ytan. När vi såg den väldiga gäddan blev vi helt stumma. Vilken fisk! Ingen av oss hade någonsin sett en så stor gädda. I alla fall inte levande.

”Ingen av oss hade någonsin sett en så stor gädda. I alla fall inte levande”

Jan-Simon var snabb med håven och lyckades få in fisken. Plötsligt liknade vår största håv en liten fjärilshåv!  Fisken var groteskt stor och vi fick hålla i håvens kanter för att få upp den i båten. Tyngden var enorm och vi insåg direkt att detta var vår livs fisk. Vi hade inte fått en gäddmamma – snarare en gäddmormor! Nu var det viktigaste att snabbt dokumentera och mäta fisken så den inte riskerade att dö.

”Den var enormt bred över ryggen och när den mätte 130 centimeter blev vi helt paffa”

Gäddan var enormt bred över ryggen och när den mätte 130 centimeter blev vi helt paffa. Någon vägning hann vi inte med eftersom vi snabbt ville få tillbaka fisken i vattnet. Att se den ge sig av med ett par kraftiga stjärtslag var helt fantastiskt och vi skrek spontant rakt ut över sjön. Jag inser att jag nog aldrig kommer få en liknande gädda igen. Den här gången var mitt bete på rätt plats vid rätt tid. Och nu känns allt bara helt fantastiskt, berättar Michael.

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Vi tackar Michael för rapporten och gratulerar till hans drömfisk!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Större, tyngre, modernare – HiLo 2017

2017 års upplaga av Abu Garcias välrenommerade bete Hi-Lo är både längre och tyngre – dessutom har den klassiska vobblern förärats med en ny intressant och ack så viktig detalj. I över 60 år har Hi-Lo fångat gäddor, gösar och abborrar på olika djup, tack vare den ställbara skeden. En egenskap lika viktig då som

Monstergädda bjöd på action i håven

Jean-Marc Brison hade kastat hela dagen med stora beten i hopp om att lura någon av de beryktade storgäddorna i den holländska sjön. På eftermiddagen tittade solen fram och då kom belöningen!

Stora problem för kustharren

De unika harrbestånden i Bottniska viken är hotade. Det visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten. – Flera insatser krävs för att öka kunskapen om harren i Östersjön och för att kunna bevara och stärka beståndet, säger Sofia Brockmark på HaV.

LÄSARRESA: Häng med Fiskejournalen till Risøysundet!

I samarbete med Nordic Sea Angling anordnar nu Fiskejournalen en unik läsarresa till havsfiskeparadiset Risøysundet. Det blir midnattsol, fantastisk natur, go gemenskap och ett kriminellt spännande fiske! Risøysundet är känt för sina enorma hälleflundror, stortorskar och grova sejar – lägg där till ett superspännade artfiske så är den salta fiskedrömmen komplett. Ta chansen att följa

Fiskejournalen nummer 9 – nu i butik!

Mörkret dominerar utanför fönsterrutorna och flera vatten täcks redan av is. Många jublar och ser fram emot en ny säsong av pimpel och ismeten. Andra finner öppet vatten och anpassar tekniken efter kylan. Några växlar ner sitt fiske och inväntar våren. Oavsett hur dina planer set ut lär du gilla vårt senaste nummer!

”Smarta” Spydro filmar huggen

Sportfiskekameran Spydro uppges vara den första ”smarta” fiskekameran för undervattensbruk, genom att den automatiskt spelar in allt spännande som händer och skickar filmerna direkt till din mobil. 

Har du koll på säkerheten?

Det trevliga vinterfisket kan snabbt övergå till en skräckupplevelse med dödlig utgång om du inte har koll på livsavgörande säkerhetsdetaljer. Här får du via rörliga bilder och information från issakerhet.se koll på läget. Dela med dig till familj och vänner. För många av oss kom vintern som ett brev på posten och i med den

Ensamfiske gav drömrocka

Även för erfarna proffsfiskare sticker vissa fångster ut. Så var det när Christer Gjövaag nyligen fick en väldig svartbuksrocka under ett ensamfiske ute på Trondheimsfjorden. – Min bästa fångst hittills i livet, konstaterar den glada fångstmannen.

Hur ser dina färgade beten ut på djupet?

Har du någonsin funderat på hur din röda vobbler ser ut på tio meters djup? Här kommer en film som visar hur tio olikfärgade plaströr ser ut från ytan ner till 47 meters djup.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!