Mörteldoradot Ljusnan

Det är uppenbarligen från Ljusnan de stora mörtarna ska hämtas. Det är inte så länge sedan vi kunde presentera Björn Myrberg med mört på nästan 1,5 kilo. Den överträffas nu av en Ljusnanmört, fångad av Markus Nyman.
Markus, som bor i Falköping, är inget blåbär när det gäller specimenfiske – men har länge saknat en riktigt stor mört i meritlistan.
”Ända sen man var liten har jag sett en kilosmört som overklig, men också varit fast besluten att någon gång få hålla i en”, skriver Markus i anmälan till Recordfisken.
I mitten av oktober drog han, och kompisen Stefan Nordberg, norröver för att testa Ljusnan. På vägen stannade de till vid Sporting, köpte mäsk, maggot och annan smått och gott, så de kände sig väl förberedda.
Men trots noggranna förberedelser med lodning, uppmärkning och byte av tackel ville det inte bli annat än abborre och småmört. Efter 15 timmars fiske var det två rätt trötta metare som gick och la sig i bilen.
Klockan fem på morgonen ringde väckarklockan och så var det nya tag. Efter ett tag började Markus få större mörtar och så plötsligt:
”Jag får kroka en betydligt större fisk. Efter att först ha gått tungt i sidled börjar den närmare land att stånga ordentligt. Linan viner och vid ett par tillfällen tvingas jag t o m ge nån meter lina. Kan tyckas töntigt på en mört, men tro mig – den var galen!”
Till slut får Markus upp mörten och tror knappt sina ögon när han börjar mäta och väga. 46 centimeter lång, 34 i omkrets och hela 1506 gram tung. Själv tror Markus att det är den tredje största mörten som spöfångats i Sverige.
Svenne Andersson

Markus Nyman tog en tur till Ljusnan och belönades med en mört på 1506 gram.

Annons
AKTUELLT

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!