Mycket torsk – och ingen alls

Härligt stor och stridbar torsk från Barentshav. Här bjuder torsken på drömfiske och kulinarisk njutning. (Foto: Anders Nicander)

Forskarna rapporterar om att det just nu finns ett rekordhögt bestånd av torsk i Barents hav, norr om Norge. I vårt hemmahav Kattegatt är torskbeståndet mycket svagt och i Bohusläns fjordar betraktas torsken som utrotad.
Det tycks som om uppvärmningen av jorden har en positiv effekt på flera av fiskbestånden i Barents hav. Inte sedan mitten av 1900-talet har tillgången på torsk varit så god som i dag.
– Vi har haft en stor temperaturstigning i Barents hav och det leder till att det är stor produktion av biomassa, biologiska organismer, plankton, krill och räkor, och en massa andra djur som torsken gillar att äta, säger Knut Sunnanå på Havsforskningsintituttet i Tromsö till Sveriges Radio.
Sportfisket efter torsk i Nordnorge är också i världsklass och vårens fiske efter lekvandrande torsk, så kallad skrei, var det bästa i mannaminne.
Här hemma ser det betydligt dystrare ut. Även om torsken i Östersjön visar tecken på att komma tillbaka och torskbeståndet i Öresund tycks förhållandevis gott har människan genom överfiske lyckats utrota den tidigare så vanliga kusttorsken i Bohuslän.
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!