Namninsamling för Yxern

Djur och natur kring sjön Yxern får lida för den hårda vattenregleringen.

Djur och natur kring sjön Yxern får lida för den hårda vattenregleringen.

Älvräddarna: Yxern, Kalmar läns största insjö, har en väldigt vacker natur och en stor artrikedom. På grund av hård reglering av vattenståndet är den unika naturen hotad. Nu finns en namninsamling för alla som vill protestera mot galenskaperna.
Den unika och vackra naturen kring sjön Yxerns är på väg att försvinna då regleringsföretag, med största ägaren Tekniska Verken, reglerar sjöns utflöde till Botorsströmmen till den grad att det kan skilja upp emot och över två meter mellan högsta och lägsta nivå. Situationen kräver ansvarstagande från såväl kraftbolag, kommuner, privatpersoner och Länsstyrelsen. Problemet kan lösas på många sätt, utskovsdamm och fiskvägar på kraftverken, eller helt enkelt utrivning av kraftverken då den installerade effekten av alla kraftverk endast motsvarar två vindkraftverk. Namninsamlingen kommer att lämnas över till landshövdingen i Kalmar län, vd samt ordförande i Tekniska verken och kommunstyrelseordförandena i de två berörda kommunerna. Namninsamlingen började igår, den femte november, och håller på i sex veckor framåt.

Namninsamlingen har skapats av Rasmus Gustafsson, som tidigare skickat ett öppet brev till Linköpings kommun om Tekniska Verken och deras ansvar för den biologiska mångfalden vid sina vattenkraftverk.
Länk till namninsamlingen.

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!