Nils fångade megagädda

Nils Gabsa njuter sin väldiga vårgädda. Foto: Nils Gabsa

Under ett svårfiskat gäddpass i Holland fick Nils Gabsa ett försiktigt hugg. Därefter blev det minst sagt dramatiskt. Gäddan gav sig av i en vildsint rusning och efter en spännande kamp kunde Nils och kompisarna Claes Claesson och Marten Laciny bevittna en riktig drömgädda i håvnätet. Innan den väldiga fisken fick simma vidare hade måttbandet visat 131,5 centimeter!

Gäddfisket i Holland imponerar och rapporterna om enorma fiskar är många. Kanske kan det delvis bero på att gäddorna fredas under leken.
Nils, Claes och Marten gjorde en gemensam satsning i slutet av mars precis innan fredningen tog vid. Siktet var inställt på riktigt stor gädda och samtliga var väl medvetna om hur svårflörtade marsgäddorna kan vara. Fisket inleddes också segt. Men så plötsligt fick Nils ett försiktigt hugg på en guldgrön Mcrubber Junior.

”Håven!”, ropade jag när jag såg den enorma gäddan passera båten

– Gäddan verkade inte särskilt stor och jag var bara glad över att få fisk. Men så märkte jag att den hela tiden hade simmat i min riktning. ”Håven!”, ropade jag när jag såg den enorma gäddan passera båten. Den tog nästan 30 meter lina utan att ens notera mig! Efter en riktigt tuff kamp kom den till slut inom räckhåll för håven och när den låg i maskorna kunde vi knappt tro våra ögon – hon var ett monster!

”Den tog nästan 30 meter lina utan att ens notera mig!”

Gäddan mätte 131,5 centimeter, berättar den luttrade storfiskaren vars tidigare personbästa var 129 centimeter.

Foto: Nils Gabsa

En vän i en närliggande båt kom förbi för att ta bilder. När gäddan hölls fram så sprattlade den så kraftigt att den inte gick att hålla. Ett högljutt plask blev det sista minnet från deras mäktiga möte.

”Det är vanligtvis inte så jag släpper tillbaka mina fiskar, men jag kan faktiskt inte föreställa mig ett bättre avsked”

– Vi blev helt summa och behövde några sekunder för att inse vad som just hade hänt. Det är vanligtvis inte så jag släpper tillbaka mina fiskar, men jag kan faktiskt inte föreställa mig ett bättre avsked, hälsar Nils.

Foto: Bertus Rozemeijer

Vi tackar för rapporten och gratulerar till en fantastisk fisk!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Rött ljus för Östersjötorsken

I Världsnaturfondens nysläppta fiskguide får all torsk från Östersjön rött ljus. Även konsumtion av lax, gädda och piggvar från Östersjön får tummen ner.

18-kilosgädda på karpmete!

Nog hade Jack Sharlotte siktet inställt på stor och stark fisk när han nyligen riggade upp sina karpspön i det engelska vattnet Pasture Wood Fishery. Men han var knappast förberedd på att rullen nästan skulle tömmas av en brutal rusning. Till slut kom fisken in mot land och Jack trodde knappt sina ögon när karphåven

Klagar till kommunen: ”För lite vatten havet”

Högtryck råder över stora delar av Sverige och många njuter av sommarens tidiga ankomst. Men alla är inte nöjda och Öckerö kommun har fått motta klagomål från flera personer. ”Det finns för lite vatten i havet, säger de .

Misstänkta tjuvfiskare fotades under gäddfiske

När Sportfiskarnas gäddexpert Olof Engstedt hörde talas om att några fiskade gädda i ett fredat område i Kalmarsund tog han kameran med sig och sjösatte båten. Till slut fann han de misstänkta tjuvfiskarna och lyckades fota dem ”in action”. Polis tillkallades och fem utländska medborgare är nu misstänkta för olovligt fiske.

Dubbelmunnad fisk?

Vi avslutar arbetsveckan med en märklig film på en karp som knappast liknar sina släktingar. Vad fisken råkat ut för kan vi bara gissa oss till – men teorier på sociala medier saknas knappast. 

Gäddfisketävling i stadsmiljö

På lördag den 26 maj är det dags för Böjda spön Streetmasters 2018 i Karlstad. Tävlingssugna streetfiskare ger sig då ut på jakt efter Klarälvens storgäddor.

Sensationellt hajfynd vid norska kusten

Vad var det för en märklig haj som Arnt Grødal lyfte ombord från ytvattnet utanför Kristiansund? Forskare kan inte bekräfta arten men tror att det rör sig om en lövfjällhaj. I så fall är det den första observationen i norskt vatten.

Olagligt nätfiske avslöjat i Kalix

Länsstyrelsen i Norrbotten beslagtog i pingsthelgen ett större antal olagliga nät i Kalix skärgård. Näten innehöll flera arter, bland annat havsöring och sik.

Tusentals regnbågar på rymmen: ”En jättekatastrof”

En stor rymning av regnbågar har skett från en odling i jämtländska Ströms Vattudal. Antalet rymda fiskar har inte bekräftats, men sportfiskare har dragit upp tonvis redan. Oron är stor för att harr och den unika Vattudalsöringen ska ta skada. – Det här är en jättekatastrof, säger fiskeprofilen Gunnar Westrin som kommer från området.

Drömsarv för Alexander Holmer

Den duktiga metaren Alexander Holmer slog nyligen till med en fantastisk sarv under ett blött och svårfiskat kvällspass. Den väldiga fisken var 44 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 1520 gram.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!