”Nu finns en historisk chans – släpp Nyköpingsån fri!”

Vattenkraft i Nyköpingsån

En fritt strömmande Nyköpingså gynnar fisk, friluftsliv och sportfiske! (Foto: Joel Norlin)

I vår öppnas en unik chans för Nyköpings kommun att utveckla Nyköpingsån till en fritt strömmande pulsåder i ett Nyköping där turism och en attraktiv boendemiljö utgör ­viktiga hörnstenar. Ett nordiskt centrum för kanotsport i ett levande vattendrag mitt i en expansiv storstadsregion. Äganderätt över ån och dess vattendomar är en förutsättning för en sådan satsning. När Vattenfall under våren säljer kraftverken öppnas möjligheten för kommunen att återta kommandot.
Nyköpingsåns vatten har i århundranden använts för fiske, transport och industrier. Det har bidragit till stadens framväxt och välstånd. Under förra sekelskiftet elektrifierades industrierna och åns kraft har sedan dess nyttjats för elproduktion. Den el som i dag produceras ­motsvarar uppvärmningen av cirka 480 hushåll, vilket är mindre än hälften av vad ett modernt vindkraftverk producerar. En i sammanhanget mycket marginell ­produktion. Vi anser att det finns betydligt bättre sätt att använda Nyköpings­ån på. Samtidigt kan vi återskapa ­gynnsamma förhållanden för många av de i dag hotade arter som tidigare trivdes i ån.
Vattendomarna som styr kraftproduktionen i Nyköpingsån har sina rötter i 1918 års vattenlag och är därmed utformade enligt ­dåtidens lagar och värderingar. Hänsyn till djurlivet och övriga intressen saknas. ­Merparten av åns ursprungliga forsar har tystnat och ett ­flertal dammar hindrar lax, ål, mal och andra arter att vandra fritt. Nyköpingsåns sjörika ­avrinningsområde bedöms i en rapport från Karlstads universitet ha den i landet sjunde högsta potentialen som uppväxtområde för den akut utrotningshotade ålen om fria vandringsvägar återskapas.
Det troliga scenariot vid ­försäljning till en ny kraftverksaktör är att ­elproduktionen drivs vidare enligt befintliga vatten­domar. Många av de aktiviteter som i dag sker vid sidan av ­elproduktionen möjliggörs endast genom ett avtal mellan kommunen och ­Vattenfall som tillåter verksamheter ­utöver vattendomarna. Dessa avtal ­kommer sannolikt inte kunna överföras till en ny ägare och risken är uppenbar att ­exempelvis forspaddling och sportfiske då kan läggas till stadens historia. Kanotgymnasiets nationella utbildning kommer därmed sannolikt förlora stora delar av sin dragningskraft.
Försäljningen av kraftverken öppnar en ­historisk chans att utveckla ån till ett nationellt centrum för forspaddling och ett ­attraktivt ­sportfiske i ett unikt strömmande vatten i ­Sveriges mest tätbefolkade region. Ån kan på nytt bli en verklig tillgång för kommunen, regionens befolkning och den biologiska mångfalden.
Vi tre företräder genom våra nationella ­förbund lokala föreningar i Nyköping, men vi ser även att Nyköpingsån har ett stort regionalt och ­nationellt värde. Vi hoppas att kommunen ­snarast lyfter frågan och arbetar för att återföra bestämmanderätten över ån till kommunen och dess invånare!

Stefan Nyström
generalsekreterare, Sveriges Sportfiske- 
och Fiskevårdsförbund

Mikael Karlsson
ordförande, Svenska Naturskyddsföreningen

Anders Danielsson
generalsekreterare, Svenska Kanotförbundet

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!