Ny fiskart i Sverige

Nätmönstrad sjökock, en ny art i Sverige, väl kamouflerad på skalgrusbotten vid Väderöarna. Foto: Lars-Ove Loo.

Vid Väderöarna i mellersta Bohuslän gjorde undervattensfotografen Lars-Ove Loo en unik upptäckt. Han såg och fotograferade en Nätmönstrad sjökock, något så ovanligt som en ny fiskart för Sverige.
Lars-Ove Loo är undervattensfotografen som upptäckte den för Sverige nya arten. Han deltog i en inventering inför bildande av Väderöarnas naturreservat och som undervattensfotograf fanns givetvis kameran med.
Nätmönstrad sjökock, med det vetenskapliga namnet Callionymus reticulatus, är lik de i Sverige vanligare släktingarna randig sjökock och fläckig sjökock. Den nätmönstrade hanen blir endast 11 cm lång och honan 6.5 cm. På gällocket har den tre taggspetsar, medan de två andra arterna har fyra. Nosen – avståndet från ögat till munnen – är något längre än ögats diameter.
Nätmönstrad sjökock lever från Väderöarna i norr längs kusterna i södra Nordsjön, Irländska sjön, sydvästra Irland till Portugal, liksom i Medelhavet till Malaga. Man har hittat den från grunt vatten ner till 110 meters djup.
Det är inte så ofta som en ny fiskart upptäcks i Sverige. Nu finns det i Sverige uppskattningsvis 265 fiskarter, varav drygt 200 i havet.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Strimma av hopp för havens koraller

Amerikanska och brittiska forskare har funnit små ”öar” av koraller som återhämtat sig bra efter blekning. Upptäckten kan förhoppningsvis ge nya insikter i hur dessa hotade ekosystem kan skyddas.

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!