Ny forskning: Ingen ökning av mikroplast i Östersjön

En ny dansk studie visar att mängden mikroplast i Östersjöns sill och skarpsill inte har ökat på 30 år. Foto: Sabrina Beer / DTU Aqua

Den första långtidsstudien om mängden mikroplast i Östersjöns fisk och vatten visar att halterna har varit kontanta i 30 år. Resultatet överraskar forskarna och väcker nya frågor om vad som händer med plast som hamnar i havet.

Det tillverkas mer plast än någonsin och mellan 5-15 miljoner ton plastskräp når haven årligen. Samtidigt finner man mikroplaster i både hav och fisk, inte minst i Östersjön där halterna runt Stockholm är i nivå med de man finner utanför amerikanska storstäder. Men kanske är nedbrytningen från plastskräp till mikroplaster – som är partiklar mindre än 5 mm i diameter – mer komplex än man tidigare trott. I alla fall visar den aktuella studien från DTU Aqua att halterna i fisk och vatten inte ökat under 30 år – trots att plastproduktionen stigit kraftigt.
Slutsatsen kommer efter att forskarna undersökt halten mikrolast i gamla fisk- och vattenprover från en dansk-tysk långtidsstudie om Östersjöns näringskedjor. Totalt undersöktes mag- och tarminnehållet i 819 sillar och skarpsillar från 1987-2015. I runt fem procent hittades mikroplaster, oavsett när fiskarna fångades. Även halterna mikroplast i vattenprover – som i genomsnittlig var 0,3 mikroplastfibrer per kubikmeter – var konstanta över 30 år.

Resultatet belyser behovet av ökad kunskap om vad som händer med plast som hamnar i havet.
– Studien väcker en massa frågor. Vi vet att det producerar mer plast än någonsin tidigare. Så var tar plasten vägen? Finns det organismer som kan nedbryta den? Eller blir den borttransporterad av havsströmmarna, undrar professor Torkel Gissel Nielsen på DTU Aqua.

Läs mer om studien här.

Läs publikationen av studien här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Giganternas kamp på Sportfiskemässan!

Är du sugen på högoktaniga fiskehistorier om världens största sötvattensarter? När Sveriges meste fiskeäventyrare, Martin Falklind, möter Discovery-legendaren Jakub Vagner blir det en svårslagen mix av humor, hugg och skrikande rullar!

Kunglig glans över lyckad laxgala

I tisdags hölls Laxgalan på Berns i syfte att belysa Östersjölaxens situation och samla in pengar för att stärka bestånden. Kung Carl XVI Gustaf och Drottningen var hedersgäster och bidrog till att ge aftonen en högtidlig inramning. Innan kristallkronorna släcktes hade närmare 2,5 miljoner kronor insamlats till Stiftelsen för Östersjölaxen.

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Skånsk skola utbildar sportfiskeguider

Det nappade inget vidare, men stämningen var ändå på topp när Esbjörn Möllerström och hans elever på Önnestadsgymnasiet pimplade abborre och tränade issäkerhet. – Det är en riktigt bra utbildning. För mig som älskar fiske passar den perfekt, berättar förstaårseleven Albin Rosdahl.

Rönne å kan bli eldorado för laxfiskare

Planer finns på att göra Eslöv till ett laxfiskecenter av rang, i likhet med Mörrum som i dag lockar turister från när och fjärran. Ett stort steg på vägen vore att riva de kraftverk som blockerar för laxen i Rönne å.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!